D-vitamin hiánya cukorbetegséghez vezethet

Az elégtelen vagy csökkent D-vitamin szint jelentősen megnövelheti a metabolikus szindróma rizikóját, ami a cukorbetegség előszobájának tekinthető. Kínai és angol kutatók úgy találták, hogy 52%-al gyakrabban fordul elő a metabolikus szindrómaként ismert tünetegyüttes azoknál az embereknél, akiknek a vérében alacsony D-vitamin szintet mértek.

9938

A Diabetes Care című lapban megjelent tanulmányban 3262 kínai embert vizsgáltak 50-70 éves életkor között. Sajnos 94 százalékuk vérében volt alacsonyabb a D-vitamin szint a kívánatosnál, hála a napvédőkrémek és a bőrrákipar propagandájának. És ennek megfelelően a vizsgált emberek 42%-a rendelkezett metabolikus szindrómával.

A metabolikus szindróma (inzulin rezisztencia szindróma) egy olyan gyakori állapot, amelyre elhízás, magas vérnyomás, magas vércukorszint és kóros vérzsír-összetétel (diszlipidémia) jellemző.

A felsorolt kockázati tényezők együttes jelenlétét hívjuk metabolikus szindrómának, és ez nagyban megnöveli a koszorúér-betegség, a gutaütés és a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

A D-vitamin hiánya általános problémává vált és számos betegség kiváltó oka lehet szerte a világban, kiváltképp idősebb emberek körében,” mondta Dr. Oscar Franco kutató a angliai Warwick Medical School munkatársa.

Bár a kutatást kizárólag kínai embereken végeztük, a probléma széles körben ismert a nyugati világban is és globális problémaként kezelendő,” jelentette ki Dr. Franco.

Számos tanulmány egyértelműen azt mutatta, hogy D-vitamin hozzájárul az izmok és a csontok gyógyulásához, és összefüggésben áll az ezeken a területeken érzett fájdalmakkal. Számos ráktípus nem alakul ki D-vitamin jelenlétében és az autoimmun betegségek is kisebb arányban fordulnak elő D-vitaminnal kellőképpen ellátott emberek esetében.

“Az eredményeink teljesen megegyeznek azzal, amit az angol és az amerikai populáción mértünk. Azt találtuk, hogy az elégtelen D-vitamin mennyisége szorosan kapcsolódik a metabolikus szindrómához és jelentősen megnöveli az inzulin rezisztencia előfordulási arányát,” állítja Dr. Franco.

A d-vitamin tanulmány részletei

Sanghajban dolgozó kollégáival együtt működve kínai idősebb emberek vérének D-vitamin szintjét analizálta. A test által raktározható (25(OH)D) formáját mérték a D-vitaminnak.
Csökkent D-vitamin szintnek határozták meg a 75-50 nmol/liter D-vitamin szintet a vérben (ebbe tartozott a vizsgált személyek 24%-a), míg elégtelennek az 50 nmol/liter alatti szintet. Ez utóbbi kategóriába került a vizsgált személyek 69%-a.

Azok az emberek, akiknek átlagosan 28,7 nmol/liter volt a vérének D-vitamin szintje, 52%-al nagyobb valószínűséggel voltak betegek, mint azok, akiknek átlagosan 57,7 nmol/liter volt az értéke. Érdekes módon az összefüggést csak a túlsúlyos emberek esetén volt ennyire szembetűnő. Az egészséges súlyúaknál nem.

“A D-vitamin hiánya és a metabolikus szindróma világméretű elterjedtsége járványszerűnek tűnik. További kutatásokat igényel annak felderítése, miért az idősebb korú emberek körében válik általánossá a D-vitamin hiánya és milyen mechanizmusok vezetnek a cukorbetegség kialakulásához,” mondta Dr. Franco.

Napozás, kapszulák vagy egyebek….

A D-vitamin pótlásának legjobb és legolcsóbb módja a napsütés. Amennyiben ez, nem oldható meg, akkor nincs más, tegyük azt, amit a medvék, a tengeri malacok vagy az eszkimók. Együnk D-vitamint. A tőkehalmáj 2200NE a lazac hús 890NE D-vitamint tartalmaz (200kCal tápértékre számolva) Látható, hogy ha minden nap ennénk halat, akkor sem lenne egyszerű az orvosi ajánlást betartani.

A legkézenfekvőbb és legolcsóbb forrás a különféle étrendkiegészítő kapszulák. Ezek remekül adagolhatók, és tárolhatók a sötét téli napokra is.

Forrás: Diabetes Care