Az egres fogyasztható nyersen, kompótként, süteménybe sütve. Remek lekvár is készíthető belőle. Ráadásul a fogyókúrádat is segíti.
Az egresről néhány szó
Az egres (vagy köszméte) eredetileg magasabb hegyvidéki erdőkben, sziklákon termő növény. A köszmétebokor jellemzően 50-150 centiméter magas, viszonylag ritkásan álló, hosszú ágakkal.
A növény termése botanikailag álbogyó, melynek héja áttetsző, színe az érés során halványzöldből a vörös felé sötétedik. A gyümölcs belseje húsos, 40-50 magot tartalmaz. Félig és teljesen éretten is szüretelhető.
A savanykás ízű gyümölcs jelenleg több mint ötezer fajtáját ismerik a világon.
Serkenti az emésztést és fogyaszt
Az egres kiváló diétás gyümölcs, hiszen száz grammja körülbelül 40 kalóriát tartalmaz. Magas rosttartalma miatt, valamint a benne lévő pektinnek köszönhetően segít szabályozni az emésztést. Utóbbi mind lelassult emésztés, mind pedig hasmenés esetén támogatja az anyagcsere-folyamatokat.
Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően a zsírégetést is segíti, de kalcium- és káliumtartalmából adódóan is jótékony hatást gyakorol a fogyókúrára. Előbbi képes a belek belső falára tapadó zsírok eltüntetésére, ráadásul a zsíranyag cserében is fontos szerepet tölt be.
Egres puffadás ellen
- Védi a nyálkahártyát
- Fontos a szerepe a fehérje-anyagcserében
- Segíti a szív és az idegek működését
- Az egészséges haj és bőr őre
- Kedvezően hat a sejtanyagcserére (főleg az izomzatban és a szívizomzatban)
- A hormonok termelését kedvezően befolyásolja
- Segíti a víz kiürülését
- Erősíti a véredényeket és a kötőszövetet
Forrás: Vitalzone