Fahéj – Nem csak finom, hanem egészséges is

Ezért éri meg rendszeresen fahéjat fogyasztani

Tudta, hogy az ételek fahéjjal történő ízesítése, nem csak az ízlelőbimbóinknak kedvez, hanem jó hatással van az egészségünkre?

A kínai (cassia) fahéj kiváló antioxidáns, és számos jótékony hatása is van, amennyiben megfelelő mennyiségben és rendszeresen fogyasztjuk.

1. Javítja a szív egészségét

9943Tanulmányok azt mutatják, hogy a fahéj szabályozza a vérnyomást, valamint a koleszterin és triglicerid szintet. Ez azt eredményezi, hogy kisebb lesz a kockázata a stroke-nak és a szívbetegségnek.

2. Segít az agy egészségének megőrzésében

Kutatások szerint a fahéj csökkentheti az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát. Ezen felül képes stimulálni a gondolkodást, segít javítani a memóriát, és az agysejtek mikroszkopikus sérüléseinek gyógyulását is felgyorsítja.

3. Szabályozza az inzulin szintet

Néhány éve, az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent cikk szerint a fahéj csökkentheti az étkezés után felszabaduló inzulin szintet az inzulinigény csökkenése által. Jelentős inzulinszint-csökkenés 3g fahéj elfogyasztása után volt észlelhető.

4. Gyulladások ellen

Néhány kutatás azt mutatja, hogy a fahéj erős antioxidáns hatásának köszönhetően jelentősen csökkentheti a gyulladást a szervezetben. A fahéj segíthet megszabadulni az ízületi gyulladástól is. Egy egyetemi kísérletben rendszeres fahéjfogyasztás mellett, 200 betegből 73-nál teljesen megszűntek a fájdalmak. Egy hónapon belül azok a betegek, akik képtelenek voltak mozogni, fájdalom nélkül tudtak járni.

5. Csökkenti a cukorbetegség kockázatát

Egyre több kísérlet, és tanulmány jelenik meg , mely a cassia fahéj vércukor csökkentő hatásával foglalkozik. Például ez a tanulmány azt mutatja, hogy képes csökkenteni a vércukor szintet akár 29 százalékkal: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19930003

6. Segíthet a rák kezelésében

Csökkenti a rákos sejtek növekedését, és segít megakadályozni a daganatok kifejlődését. Vizsgálatok szerint képes felvenni a harcot, különböző típusú daganatos megbetegedésekkel.

7. Segít fenntartani a belek egészségét

Fahéj gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik, ezáltal javítja a bél egészségét. Ezen felül segít a fertőzések megelőzésében.

8. Helyettesítheti hozzáadott cukrot

A fahéj természetes édeskés ízű, így azzal a céllal is lehet használni, hogy az étel ízletesebb legyen és kevesebb cukrot használjon hozzá. Segíthet enyhíteni a cukor iránti sóvárgást is.

9. Javítja a hangulatot

Aromaterápiás hatásnak is köszönhetően kiváló hangulatjavító, emellett afrodiziákumként is számon tartják. Egy – a Wheeling egyetemen végzett – kutatás, azt mutatja hogy a fahéj illata csökkenti a frusztrációt, és növeli az éberséget.

10. Rossz szájszag ellen

Ha rossz lehelettel küzd próbálja ki a fahéjat. Azt antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően segít a száj tisztán tartásában, megakadályozza a fogszuvasodást, és friss leheletet biztosít.

11. Légúti fertőzések ellen

A fahéj segíthet a megfázás és az influenza gyógyításában is. Ha fáj a torka adjon egy adag teához némi fahéjat és friss citromlevet. A megfázás és köhögés enyhítésére keverjen össze egy kanál mézet, egy negyed teáskanál fahéjjal, fogyassza reggel és este, lefekvés előtt.

forrás: naturalnews.com