Görögszéna – Lepkeszeg

Görögszéna

Érdekes ellentmondások figyelhetőek meg a görögszéna felhasználásával kapcsolatba. Leírások támasztják alá miszerint az Arab nők Líbiától Szíriáig a görögszénát annak, érdekében fogyasztották, hogy erősödjenek, teltebb alakkal jobban megfeleljenek a kor elvárásainak. Manapság sorra jelennek meg a különféle tanulmányok, eredményes kísérletek, melyek arra a megállapításra jutottak, hogy a görögszéna csökkenti a testzsír százalékot, ezáltal segíthet a fogyókúra folyamán, egy jobb testkompozíció elérésében. Ezen ellentétek feloldása a görögszéna fogyasztási szokásaiban keresendők. A következőkben szeretnénk némi iránymutatást adni a görögszéna fogyasztásával kapcsolatban, hogy a különféle célok elérése érdekében, a megfelelő mennyiséget a megfelelő időben használják:

Cukorbetegségre:

A tanulmányok azt mutatják, hogy a görögszéna fogyasztása után, jelentős vércukorszint csökkenés figyelhető meg a 2-es típusú diabéteszben szenvedő embereknél. A fogyasztásra ajánlott mennyiség, egyénenként, embercsoportonként eltérő, mivel minden kultúra más étkezési, életviteli szokásokkal rendelkezik. De a kutatások arra a megállapításra jutottak, hogy növelve a fogyasztott görögszéna mennyiségét, egyre jobban csökkenti a vércukorszintet. Ezért ajánlatos minden embernek önállóan saját életvitelének megfelelően kikísérletezni a megfelelő dózist.
Különböző publikációk eltérő mennyiség fogyasztását ajánlják:

Ajánlott adag, rendszeres fogyasztás esetén, napi 2-3alkalommal 1-2 kapszula, étkezés előtt. Ha növelni szeretné a dózist, konzultáljon kezelőorvosával. Ajánlatos, ha más inzulin tartalmú gyógyszert fogyaszt egy hónapon keresztül párhuzamosan használni. Egy hónap elteltével ellenőrizze a vércukorszintet, és kezelőorvosa, irányításával fokozatosan csökkentse a másik gyógyszer mennyiségét. Ha van lehetőség rá, akkor rövidebb időközönként ellenőrizze a vércukorszintet, így jobban összehangolható a megfelelő mennyiség az Ön életviteléhez.

Tejelválasztás növelésére:

Cindy Curtis, RN, szoptatási szaktanácsadó IBCLC, bejegyzett nővér. Azt javasolja, 500 mg-os kapszula esetén, naponta 7-15 kapszula szedése ajánlott. Jensen egyetért azzal a megállapítással is, miszerint a tejelválasztás növekedése összefügg a használt görögszéna mennyiségével. Egy 15 kapszulából álló adag mérsékelt, túltelítődött mell feszülését okoz mintegy 36 órával később.

Az anyák többségénél napi 6 kapszula (kb. 3500mg/nap) nem elégséges a kívánt eredmény eléréséhez. A legjobb módszer, ha elkezdünk egy adott mennyiséget használni, és addig emeljük az adagot, amíg a vizelet és izzadság juhar illatúvá nem változik. Amennyiben mellékhatások lépnek fel (hasmenés, hányinger, bőrirritáció) csökkentsük, esetleg hagyjuk abba a görögszéna fogyasztását, ekkor a problémák azonnal megszűnnek

Ajánlott dózis:

500mg-os kapszula esetén: napi 3 x 3 – 5 kapszula, összesen napi 7 -15 kapszula
A német bizottság javaslata: napi 6g görögszéna, összeessen 12 db (500mg) kapszula.

Sportoláshoz:

Mivel a görögszéna jó hatással van a fehérjeszintézisre, ezért ajánlott fogyasztása reggel ébredés után 1-2 kapszula, valamint közvetlen edzés után 1-2 kapszula.

Amennyiben tömegnövelő edzést folytatunk érdemes a görögszénamagot megfőzve teaként (mézzel ízesítve) fogyasztani, és a főzött magot rizsbe keverve, hasznosítani. A görögszéna-magja jó energiaforrás és sok, a szervezet számára szükséges vitamint, ásványi anyagot tartalmaz.

Száj higénia (szájszag, fogszuvasodás):

Egy különleges és hatékony módszer, hogy megszabaduljuk a kellemetlen szájszagtól, ha görögszéna teával gargalizálunk.
5g (1 teáskanál) magot 5 percig áztassuk 200 ml hideg vízben, majd 8-10 percig – forrásban lévő vízben – főzzük. Szűrjük le a magról a vizet, majd gargalizáljunk vele, míg meleg. Ezt naponta többször ismételjük.

A görögszéna mag hatékony védelmet nyújt a fogszuvasodás ellen is. Molnár Imola által készített kísérlet bebizonyította, hogy a görögszéna magjából készített főzet csökkentette a fogszuvasodásért felelős baktériumoknak a fogakra való hozzátapadást, tehát antimikrobiális hatással rendelkezik.(ld.: szépségápolás/)

Hajápolás, korpásódás – kopaszodás ellen:

 1. A görögszénamagból a lent leírt eljárással masszát kell készíteni, majd a masszát a fejbőrbe kell masszírozni.  Ügyeljünk, hogy a massza befedje az egész fejbőrt. A keverék állaga nagyon csúszós (mivel a görögszéna rengeteg természetes nyálkát tartalmaz) ezért kellemes érzés a fejbőrbe masszírozni. Ezután csavarjuk be a hajunkat (pl zuhanysapka), hogy megakadályozzuk a paszta kiszáradását, (kiszáradás esetén nehezebb lemosni). Várjunk körülbelül 30 percet, azután a bő vízzel alaposan öblítsük le. Ajánlatos a műveletet naponta, este végezni, mivel a haj enyhén juhar illatú lehet a kezelést követően.  A megmaradt massza, hűtőbe tárolva felhasználható a következő alkalommal.Mag:
  1. Vegyünk egy fél csésze szárított görögszénamagot, tegyük egy tálba, majd adjunk hozzá 1 csésze vizet.
  2. Áztassuk a magot egy éjszakán keresztül (~ 8óra).
  3. Reggel a vizet leszűrve, az ázott magot tegyük egy turmix gépbe
  4. Adjunk hozzá egy kevés – előzőleg leszűrt – vizet, és turmixoljuk össze, míg össze nem áll egy sűrű csomómentes pasztává.
   ( maradék vizet érdemes meginni mert sok oldott vitamint tartalmaz)
  5. A masszát vigyük fel a fejbőrre, hogy azt teljesen lefedje
  6. Fedjük le a kezelt területet, hogy megakadályozzuk a massza kiszáradását
  7. 30perc után bő vízzel öblítsük le.

  Kapszula:

  1. Egy teáskanálnyi görögszéna port keverjünk össze vízzel
  2. Turmixoljuk addig, míg egy csomómentes masszát nem kapunk.
  3. Majd folytassuk a folyamatot a fent leírtak szerint.

Mellnövesztő szerként:

Gyakran használják a görögszénát teákban és más termékekben, amelyek segítenek a női hormonok kiegyensúlyozásában, és/vagy mellnövesztő szerekben. Ezért egy egyszerű trükk a mellnövesztés érdekében, ha a görögszéna fogyasztását a mindennapi étkezési szokásaink közé soroljuk. Ajánlatott fogyasztási mennyiség napi 3g görögszéna (6kapszula).
A hatás érdekében érdemes külsőleg is alkalmazni kenőcs formájában, amit körköröd mozdulatokkal kell a mellek felületédre felvinni ill. belemaszírozni.

Kenőcs készítése:

Görögszéna mag:

 1. Vegyünk egy fél csésze szárított görögszénamagot, tegyük egy tálba, majd adjunk hozzá 1 csésze vizet.
 2. Áztassuk a magot egy éjszakán keresztül (~ 8óra).
 3. Reggel a vizet leszűrve, az ázott magot tegyük egy turmix gépbe
 4. Adjunk hozzá egy kevés – előzőleg leszűrt – vizet, és turmixoljuk össze, míg össze nem áll egy sűrű csomómentes pasztává.
  ( maradék vizet érdemes meginni mert sok oldott vitamint tartalmaz)

Görögszéna Kapszula:

 1. Egy teáskanálnyi görögszéna port keverjünk össze vízzel
 2. Turmixoljuk addig, míg egy csomómentes masszát nem kapunk.
 3. Majd folytassuk a folyamatot a fent leírtak szerint.

A témával kapcsolatos internet fórumokon, nagyon sok különféle “receptet” találni, amelyekben a görögszéna massza mellé további ősszetevőket kevernek…. (fordítás folyamatban hamarosan kiegészítjük ezt a témát is)

Gyulladáscsökkentésre (láz):

A görögszénát lázcsillapítóként is használják. Ennek érdekében napi 3 alkalommal 5g (1 teáskanál) magot 5 percig áztassuk 200 ml hideg vízben, majd 8-10 percig főzzük. Teaként ízléstől függően cukorral, mézzel, citrommal ízesítve fogyasztjuk. A megfőzött magot, mézzel elfogyaszthatjuk.

Emésztőszervi problémákra:

Természetes gyógymód a gyomorégés, gyomorsav, gyomorfekély, krónikus gyomor- és bélhurut kezelésére: A görögszénamag természetes nyálkát tartalmaz, amely elősegíti az emésztő rendszer gyulladásban lévő területeinek, a gyomorégés kezelését a gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően.
Ennek érdekében szórjunk 1 teáskanál főtt görögszéna magot az ételekbe, vagy együnk 1-2db kapszulát minden étkezés előtt.
Másik lehetőség 5 g (1 teáskanál) magot 5 percig áztassuk 200 ml hideg vízben, majd 8-10 percig főzzük. Teaként cukorral, mézzel ízesítve fogyasztjuk. A megfőzött magot az alkalmazási céltól függően, mézzel elfogyaszthatjuk.
Ízét, hatását kakukkfűvel, vagy ánizzsal kiegészítve javíthatjuk.

Koleszterincsökkentés:

Egy vizsgálat azt mutatta, hogy azok az emberek, akik napi rendszerességgel 56g görögszénát fogyasztottak 24 héten keresztül, jelentős (14%) koleszterin szint csökkenést tapasztaltak, és ezzel legalább 25% -al csökkentették a szívinfarktus kockázatát.
Egy másik ajánlott fogyasztási mennyiség 5-30g minden egyes étkezésnél vagy 15-90g fogyasztása napi egyszeri étkezésnél. Továbbá előfordul olyan ajánlás is, amely étkezés előtt 10-30g fogyasztását javasolja napi 3 alkalommal. Nincs két egyforma ember, azonos koleszterin szinttel, ezért e mennyiségek csupán ajánlások, ezért a legjobb megoldás, ha a fogyasztójuk saját maga tapasztalja ki a számára legmegfelelőbb dózist.

Menstruációs fájdalom csökkentésére:

A görögszéna fogyasztása a menstruációs ciklus alatt, enyhítheti annak minden kellemetlen tünetét, a fájdalmas görcsöket, fáradságot, hőhullámot, hangulati ingadozásokat. Csupán 1 kapszula fogyasztása napi két alkalommal, megkönnyítheti a kellemetlen napokat. A görögszéna fogyasztását a menstruációs ciklus végén abbahagyhatja, de a benne lévő vitaminok, ásványanyagok, segíthetnek a mindennapi életben, az egészségünk megőrzésében.

Légúti megbetegedések kezelésére (mandulagyulladás, torokfájás):

Mivel a görögszénamag gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, ezért hatásos gyógymód a légúti megbetegedések kezelésére, torokfájás, mandulagyulladás esetén. Ebben az esetben főként teaként ajánlott a görögszéna fogyasztása. 5g (1 teáskanál) magot 5 percig áztassuk 200 ml hideg vízben, majd 8-10 percig főzzük. Teaként ízléstől függően cukorral, mézzel, citrommal ízesítve fogyasztjuk. A megfőzött magot, mézzel elfogyaszthatjuk. Napi ajánlott mennyiség 1-3 csésze elfogyasztása.

Bőrfelület, szemgyulladás kezelésére:

A kutatások azt mutatják, hogy a görögszéna hatásos bőrproblémák helyi kezelésére, úgymint tályog, kelés, égés, ekcéma, köszvény. Ezért a hasonló problémák orvoslására a következő képen készítsük el a főzetet:

Kisfelületeken:

 1. Fogjunk egy evőkanál görögszénamagot, és őröljük porrá, vagy szedjünk szét pár görögszéna kapszulát
 2. Az őrölt/kapszula görögszénaport, keverjük össze kismennyiségű melegvízzel
 3. Vegyünk egy kisdarab tiszta ruhadarabot és mártsuk a masszába
 4. Az áztatott ruhadarabot nyomjuk rá borogatásként a kezelendő felületre

Nagyobb felületek esetén:

50g drogból 1/4 liter vízzel készítsünk borogatást a fent említett módon.

Továbbá a hatás fokozása érdekében fogyasszon napi 2 kapszulát

Libidónövelésre:

A görögszénának megvan az a képessége, hogy csökkentse a fáradság érzetet és a depressziót, továbbá rendelkezik olyan stimuláló hatással, amely növeli az emberek nemi vágyát.

Határidőn túli terhesség esetén:

A görögszéna méhösszehúzó hatása miatt, az állapotos nők számára a fogyasztása Tilos! De abban az esetben, ha a terhesség túlhaladt a kiírt születési időpontján, fogyasztása segíthet a szülés megindításában a fent említett hatása miatt. De figyelembe véve a körülményeket minden esetben kizárólag orvosi engedéllyel fogyasztható.

A kínaiak, indiaiak a görögszénát a mindennapokban használják őrölt formában, levesekbe, zöldség,- gyümölcslevekbe szórják, vagy egyszerűen az ételek tetejére fűszerként.

Forrás: gorogszena.hu