Gyulladáscsökkentés télen

Gyulladáscsökkentés télen

Ízületeinket és izmainkat is megviseli a tél. A légúti gyulladások mellett – melyek akut állapotot idéznek elő – a krónikusan sajgó térdek, könyökök és derekak ugyan annyi gondoskodást igényelnének, mint a torok és a tüdő. Van pár veszélytelen tápanyag, amiknek gyulladás csökkentő hatása összemérhető a gyógyszerekével, azok káros mellékhatásai nélkül.

Ezeket célszerű lenne beiktatni a mindennapi étrendünkbe és megelőzni a későbbi súlyosabb elfajulásokat:

Omega-3 zsírok

Egyre komolyabb bizonyítékai vannak, hogy ezek az esszenciális zsírsavak befolyásolják az osteoarthritisz biokémiáját. Ezért nemcsak megelőzik az gyulladást, de javítják a már kialakult betegséggel küzdők állapotát és lelassítják az ízületek további kopását is.

Kondroitin

A kondroitin-szulfát hatásosabb nem csak a térdben jelentkező osteoarthrosis esetén, de a köszvény súlyosbodását is hatékonyabban csökkenti, mint a gyulladás csökkentő gyógyszerek.

D3-vitamin

Az alacsony D-vitamin szint nemcsak a csont és a kalcium anyagcserét befolyásolja hátrányosan. A gyulladásos betegségek, a psoriasis (pikkelysömör), az ekcéma, az autoimmun betegségek (sclerosis multiplex, rheumatoid arthritis, Crohn betegség, stb.), a krónikus bélgyulladások, a depresszió, a magas vérnyomás, valamint a daganatos betegségek hátterében is súlyosbító tényező lehet. A D-vitamin nem csupán csontjaink és fogaink épsége miatt fontos, hanem gyulladáscsökkentő és daganatellenes hatása is jelentős.

C-vitamin

A C-vitaminnak nem csak akut betegségek kezelésekor, hanem a krónikusan kialakuló, vagy az edzések alatt keletkező gyulladásokra is csökkentő hatása van. Emiatt nem akkor kell kapkodni, amikor már kapar a torka, hanem az év 365 napjában kell egyenletesen adagolni. Sajnos  nap ajánlott mennyiség ehhez nem elég, annál jóval több kell. A napi javasolt mennyiség mindössze egy olyan mutató érték, ami azt jelzi, mi egy átlagos ember vitamin szükséglete annak érdekében, hogy ne alakuljon ki nála például skorbut.

Kurkuma

A kurkuma nevű fűszer tartalmaz egy kurkumin nevű gyulladáscsökkentő antioxidánst. Ízületi gyulladások esetén sikerrel alkalmazzák. A kurkumin ráadásul képes átjutni a vér-agy gáton, ami az egyik oka annak, hogy ígéretesnek bizonyult, számos neurológiai rendellenesség kezelésében is.

Egyebek

Az ízületi gyulladást a fentieken kívül csökkenteni lehet pár jelentős étkezési változtatással.

Amennyiben valaki felhagy a napi háromszori húsevéssel és átvált egy zöldségekben gazdag diétára, amit még fel is dob napi egy-két adag superfood étrndkiegészítővel, igen gyors eredményre számíthat. Ismerünk számos olyan növényt, és superfood kategóriába sorolt egyéb ételeket amik köztudottan gyulladáscsökkentők, mint például az áfonya, a szeder és az egészséges olajok. Viszont a margarinok éppen az ellenkezőjét érik el.

Forrás: vitaminkiraly.hu