Izomregeneráló táplálékok edzés után

Izomregeneráló táplálékok edzés után

Edzeni, rendszeresen mozogni jó dolog, azonban amit fejlesztünk, jelen esetben az izmainkat, az bizony fájhat is. Sokan emiatt is hagyják abba a rendszeres edzést, mert nincs idejük kivárni, míg a testük megszokja az edzéssel együtt járó fájdalmakat. Nem olyan fájdalomra kell gondolni, mint betegség esetén, de bizony megérezzük, ha olyan izmainkat dolgoztatjuk meg, amelyeknek korábban a létezéséről sem tudtunk. Azonban az edzés előtti bemelegítés és az edzést lezáró nyújtás is sokat segíthet a fájdalom csökkentésében, mint ahogyan egyes táplálékok is. Mutatjuk is, melyek ezek.

A spenót és más leveles zöldségek tele vannak tápanyagokkal, amelyek segítenek megakadályozni a szervezetben kialakuló gyulladást. A kalcium, a foszfor, a kálium, a magnézium, a vas, a cink, a réz, a mangán mind-mind segíti, hogy ne alakuljon ki edzést követően gyulladás a szervezetben. A spenót olyan alapvető vitaminokat is tartalmaz, mint például A-vitamin és C-vitamin, amelyek szintén remek gyulladáscsökkentők. A leveles zöldségek flavonoidokat is tartalmaznak, amelyek kiváló antioxidánsnak számítanak.

A bogyós gyümölcsök olyan antioxidánsokban bővelkednek, amelyek segítik az izmok helyreállítását. A fekete áfonya antioxidáns-kapacitása igencsak magas. Ezen kívül kitűnő szénhidrát- és sirtiunforrrás. A sirtiunok sejthalált idéznek elő, segítik az anyagcserét és a gyógyulást, és hosszabb élettartamot biztosítanak.

A chiamag mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyeket az emberi test nem tud előállítani. A chiamag kulcsfontosságú ásványi anyagokat is tartalmaz, például vasat, kalciumot és magnéziumot, illetve olyan gyulladáscsökkentő anyagokat, amelyek edzés után különösen nagyon hasznosak. A chiamag az omega-3 zsírsavak egyik leggazdagabb növényi forrása, amely nemcsak gyulladáscsökkentő, hanem szív- és érrendszert védő hatásáról is ismert.

A zöld tea csökkenteni tudja a testmozgás okozta izomkárosodás markereit. Ezen kívül polifenol antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segítenek az oxidatív károsodások szabályozásában.

A banán szénhidrátokban és káliumban is gazdag. Mindkét tápanyag remek izombarát, különösen testmozgást követően.

A zabpehely rendszeres fogyasztása hosszabb élettartamot biztosít, hiszen kutatások igazolják, hogy a rendszeres fogyasztása mintegy 9 százalékkal hosszabbítja meg a várható élettartamot.

A görögdinnye csaknem 90%-a vízből áll, így nagyon jól hidratál. Ezen kívül C-vitamint, A-vitamint, magnéziumot és káliumot is biztosít a szervezetünk számára, amelyek elengedhetetlenek az izomműködéshez és segítenek enyhíteni a fájdalmat, a feszültséget és a görcsöket.

A tojás fehérjékben, zsírsavakban és számos tápanyagban gazdag, így nagyszerű táplálék az izmok helyreállításához. A fehérje fogyasztása edzés után megadja a szervezetnek az aminosavakat, amelyekre szüksége van az izomszövet javításához és újjáépítéséhez. A tojás fogyasztása ellenállási edzés után jobb izomfehérje-válaszokat eredményez a szervezetben.

A banán tele van káliummal, B6-vitaminnal, C-vitaminnal, magnéziummal és rosttal. Nagyszerű választás, ha rendszeresen edzünk, mivel gyors energiát, vitaminokat és ásványi anyagokat biztosít a szervezetünk számára. A banán fogyasztása ezen kívül segíthet csökkenteni a testmozgással kapcsolatos izomgörcsöket és fájdalmat is, mégpedig a magas káliumtartalmának köszönhetően.

Forrás: gyogyszernelkul