Porckopásra, gyomorfájdalmakra, fejfájásra, ízületi gyulladásra, izomfájdalmakra …

Porckopásra, gyomorfájdalmakra, fejfájásra,
ízületi gyulladásra, izomfájdalmakra …

Természetes fájdalomcsillapítók

Akár csak alkalmanként, akár rendszeresen szorulunk fájdalomcsillapításra, a gyógyszerek mellett érdemes a természet által kínált szerek között is körbenéznünk. Sokan nem is gondolnák, milyen hatékony fájdalomcsillapítók akadnak közöttük.

Porckopásra szardínia

A tengeri halakban található omega-3 zsírsavak blokkolják a gyulladásért felelős receptorokat, csökkentik a porckopást okozó enzimek termelődését, és megakadályozzák az erek elmeszesedését. Rendszeres fogyasztásuk különösen a sokízületi gyulladásban szenvedők fájdalmán képes enyhíteni, de a menstruációs görcsöket is csökkenti.

Tipp. Aki nem szereti a halat, keresse a kapszulás változatot, de nézze meg alaposan az összetevők listáját, különösen azt, mennyi EPA és DHA van a termékben, mert az egyes termékek között óriási lehet a különbség!

Gyomorfájdalmakra áfonya

A benne lévő antioxidánsok áldást jelentenek a fájós, gyulladt gyomornak. Tannintartalma ugyanis antibakteriális hatású, ezért segítség lehet a hasmenés ellen, és fertőzések után a bélflóra helyreállításban is hatékony.

Tipp. Napi egy csésze fedezi a szervezet C-vitamin-szükségletét, és nem csak a friss gyümölcs, hanem a fagyasztott is hatékony.

Fejfájásra fehér fűzfakéreg

Évszázadok óta kedvelt gyógyszer Európában és Kínában, elsősorban lázas betegségek, influenza, fejfájás és ízületi gyulladások kezelésére. Hatóanyaga ugyanaz a szalicil, ami az aszpirinben is megtalálható. Ez a szervezetben szalicilsavvá alakul át, amely csökkenti a lázat, a gyulladást és a fájdalmat. Bár ez a gyógynövény lassabban hat, mint az aszpirin, hatása tovább tart, és ami a legfontosabb, hosszú távú használata is biztonságos. Kesernyés, fanyar íze miatt tabletta formájában a legkényelmesebb bevenni.

Tipp. Semmiképpen nem szabad aszpirinnel együtt szedni, mert fokozza annak mellékhatásait, és 16 éven aluli gyermeknek sem adható.

Görcsoldásra ananász

A benne lévő bromelain nevű vegyület hatékony fegyver a krónikus fájdalom ellen, különösen ízületi gyulladások esetén, mert felemészti a vér egyik fehérjéjét, a fibrint, amit a szervezet sérülés esetén termel. Ez a fehérje a felelős a seb körüli ödémák, duzzanatok és a fájdalom kialakulásáért, így ha csökken a mennyisége, a gyulladással járó kellemetlen érzések is mérséklődnek. Erőteljes emésztésserkentő hatása miatt fogyókúrázók számára is hasznos, de puffadást enyhítő hatása miatt a menstruációs görcsökön is hatékonyan segít, ráadásul a benne lévő C-vitamin az immunrendszert is erősíti.

Meglepő, de az ananász remek görcsoldó! 

Tipp. Sajnos a konzerv ananász sok cukrot tartalmaz, de a hőkezelés miatt a benne lévő gyulladásgátló enzimek is elpusztulnak, így bármilyen macerás is a tisztítása, mégiscsak érdemesebb friss ananászt vásárolni.

Izomfájdalmakra gyömbér

Ezerféleképp felhasználható, Magyarországon mégis valamiért kevésbé ismert gyógynövény, mely nem csak finom, de egészséges is. Erőteljes vérkeringés-serkentő hatása révén nagyon jó izomfájdalmakra, migrénre, de hányinger és megfázás ellen is. Erjedésgátló tulajdonságai révén segíti az emésztést, és enyhíti a puffadást. Az ízületi gyulladás tüneteinek csökkentésében is hatékony, mivel gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését. Teaként, levesként, fűszerként egyaránt finom, de olaja masszírozáshoz is hatékony.

Tipp. Kissé csípős ízéhez hozzá kell szokni, ezért érdemes apránként növelni az elfogyasztott adagot. Napi két evőkanál már hatékony gyógyszer lehet.

Ízületi gyulladásra fokhagyma

Természetes antibiotikumnak is szokták nevezni, joggal. Allicintartalma ugyanis erősen antibakteriális hatású, így télen különösen hatékony mindenfajta fertőzés megelőzésére. Ám kevesebben tudják, hogy fájdalomcsillapításra is használható: az apróra zúzott fokhagymát olívaolajjal keverve nagyszerű masszázsolajat készíthetünk, amely bedörzsölve gyorsan enyhíti a fájdalmat. Emellett fogfájásra, fülfájásra is hatékony.

Tipp. Minden hagymaféle tartalmaz allicint, így akinek gyomorpanaszokat okoz a fokhagyma, nyugodtan fogyasszon helyette vöröset, lilát vagy medvehagymát.

Zúzódásokra kurkuma

Az indiai gyógyászatban különösen a külső sérülések kezelésére használják: olajban feloldva gyorsítja a zúzódások, rándulások gyógyulását. Csökkenti a vérrögök keletkezésének esélyét, serkenti a szövetek gyógyulását, fertőtlenítő hatású. Nagy mennyiségben fokozza a szervezet kortizoltermelését, így mérsékelve a gyulladást serkentő fehérjék termelődését. Segíti az emésztést és fokozza a zsíranyagcserét, így fogyókúrát is lehet vele támogatni, de vízhajtó hatása is régóta ismert.

Tipp. Napi negyed teáskanálnyit érdemes fogyasztani belőle – rizsre, zöldségre szórhatjuk.

Gyomorégésre almaecet

Az almaecet olyan összetevőket tartalmaz, amelyek felgyorsítják az emésztés folyamatát, így akinek kevés gyomorsava van, két kanál almaecetet egy nagy pohár vízben feloldva enyhülést nyerhet. Az almaecet azonban nem csak erre jó: erős baktériumölő hatása révén méregteleníti a szervezetet, és vérkeringés-fokozó hatása miatt enyhülést nyújthat az ízületi merevség, gyulladás és köszvény miatt szenvedőknek is.

Tipp. Külsőleg is hatékony fegyver: használhatjuk hajmosásra, bőrlemosásra, de a feltört, sebes sarkakra is hatékony gyógyír az almaecetes lábfürdő.

Fogfájásra szegfűszeg

Már évszázadok óta használják a fájós fogakra a szegfűszeget – és nem véletlenül! Magas eugenoltartalma fertőtlenítő és természetes érzéstelenítő hatása miatt valóban csökkenti a fogfájás okozta kellemetlen érzést.

Tipp. Háromóránként ajánlott elrágcsálni egy-egy darabot, míg el nem jutunk a fogorvoshoz.

Szájsebekre méz

A fájós torok gyógyírjaként számon tartott méz valójában nem csak édes, selymes íze miatt kiváló gyógyszer, de a benne lévő enzimeknek is erős gyulladáscsökkentő és vírusölő hatásuk van. Gyorsítja a szövetgyógyulást, -regenerálódást, ezért kiszáradt ajkakra, herpeszre, szájüregi aftákra is kiválóan alkalmazható.

Tipp. Nem csak ételként, de külsőleg is hatékony lehet: a mézből és fahéjból álló keveréket Indiában régóta használják gyulladt, duzzadt területek kezelésére.

Fájdalomcsillapító és hangulatjavító ételek

Nem csak a csokoládé, hanem a búzacsíra, a zabpehely, a banán, sőt bizonyos húsok fogyasztása is hozzájárulhat a jó hangulathoz, míg a halaknak és a bogyós gyümölcsöknek fájdalomcsillapító hatásuk van.

Ételek, amelyek meggyógyítanak

Veresné dr. Bálint Márta dietetikus, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének docense szerint a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként ezeket is érdemes beépíteni az étrendbe, különösen azoknak, akinek hosszú időn át rossz a hangulata, vagy krónikus fájdalmuk van.

A jól megválasztott étellel sokat tehetünk a boldogságunkért

Bizonyos ételek egyértelműen befolyásolják hangulatunkat, a bennük lévő aminosavakból ugyanis az emésztés során agyi, idegi ingerületátvivő anyagok keletkeznek. Ilyen aminosav például a húsokban, tejben, tojásban és szójában található triptofán , amiből az egészséges alváshoz, a depresszió megelőzéséhez nélkülözhetetlen szerotonin képződik.

Ahhoz azonban, hogy ez az átalakulás zavartalanul megtörténjen, cink tartalmú élelmiszereket , például bárány- vagy marhahúst, rákot, osztrigát, illetve hüvelyeseket vagy olajos magvakat is kell fogyasztani – mondja a szakember. A szerotoninszint emelkedését segíti még a cukor, illetve a keményítőben gazdag élelmiszerek , például a tészta, a barnarizs, a burgonya és a kenyér, de termelődésében fontos szerepe van a B6-vitaminnak is, amit a búzacsíra, a zabpehely, a máj, a banán, a halak és a teljes kiőrlésű gabonafélék tartalmaznak legnagyobb mennyiségben.

A minimum ötven százalékos kakaótartalmú, főként keserű csokoládék emellett, a bennük lévő fenil-etilamin miatt szintén hozzásegíthetnek a jó hangulathoz. Gyakori fogyasztását azonban cukortartalmuknak köszönhetően fogkárosító, és energiatartalmuk miatt elhízáshoz hozzájáruló hatásuk miatt nem javasolja a dietetikus, de főétkezések után egy-egy kockával ez is megengedett.

Bizonyos élelmiszereknek fájdalomcsillapító hatásuk is van, a bennük lévő omega-3 zsírsavakból ugyanis a szervezetben gyulladáscsökkentő anyagok képződnek.

Fájdalomcsillapító ételek

mélytengeri halak (makréla, hering, szardínia, lazac, tonhal) és a busa, valamint a lenmag-, dió- és repceolaj rendszeres fogyasztása a gyulladással járó krónikus, reumás fájdalmakat enyhítheti. Veresné dr. Bálint Márta azt javasolja, hogy aki krónikus fájdalommal küzd, heti két alkalommal egyen halfélét, esetleg orvosi konzultáció után szedjen az előírt mennyiségben omega-3 zsírsav kapszulát. A bogyós gyümölcsök is segíthetnek : a málnában, szederben, szőlőben, ribizliben, egresben, eperben és áfonyában a fájdalomcsillapító hatású aszpirinhez hasonló vegyületek, szalicilátok, valamint antioxidánsok találhatók. Ezek rendszeres fogyasztása enyhe fejfájás, krónikus ízületi fájdalom esetén javíthat az állapoton.

Jó tudni, hogy a testmozgás hatására a szervezetben természetes fájdalomcsillapító anyag, endorfin képződik, aminek serkentéséhez egyes csípős fűszerek, így a chili és az erős paprika is hozzájárul. Emellett a kávéban, kólában, teában, csokiban található koffein is csökkentheti a fejfájást, de túlzott mennyiségben ezek hangulatingadozást, álmatlanságot válthatnak ki. A fejfájást egyébként sokszor egyetlen pohár víz is enyhítheti, ha ugyanis valaki nem iszik eleget, a vérkeringés rosszabb lesz, így nem jut elég oxigén az agyba.

Az élelmiszerek nem gyógyszerek

A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy ezek az élelmiszerek nem gyógyszerek, és nem helyettesítik azokat. A változatos, kiegyensúlyozott étrend részeként azonban hozzájárulnak közérzetünk javulásához, az enyhébb fájdalmak enyhítéséhez. Érdemes ezért rendszeresen fogyasztani belőlük. Jó tanácsként elmondható, ha az idénygyümölcsöket kisebb adagokban lefagyasztjuk, egész évben elérhetőek lesznek.

Forrás: hazipatika