Kakaó jótékony hatásai

A kávéban található koffein, vagy a csokoládéban található teobromin van ránk jobb hatással?

Íme egy jobb energiaforrás, a koffein nem kívánatos mellékhatásai nélkül!

A cikk tartalma:

  • Mitől lesz a kakaóban és bizonyos teákban természetesen megtalálható teobromin a koffein egyre népszerű alternatívája?
  • A teobromin hosszabb ideig tartó, enyhébb és kellemesebb energiaforrás lehet, mint a koffein és számos egyéb egészségügyi előnnyel is rendelkezik.
  • Teobromin és koffein tartalom a különböző kakaó termékekben és a kávéban.

Mi az a teobromin, és mit is értünk „jobb energia” alatt?

A teobromin egy olyan természetes vegyület, amely a kakaóban és bizonyos teanövényekben is megtalálható. Talán már te is felfigyeltél rá, hogy a teobromint sokszor említik együtt a kakaóval és a csokoládéval. Egyszerűen csak azért, mert ennek a természetes stimulánsnak az elsődleges forrása nem más, mint a kakaó. Régóta tudunk a kakaó energizáló hatásairól, melyet már az ősi maja civilizációban is felismertek. Megtapasztalták és élvezték az élettani hatásait, egyenesen a teremtő ajándékának tekintették a kakaót. Éppen ezért, amikor elnevezték a növényt, a tudósoktól a Theobroma cacao, vagyis az Istenek tápláléka nevet kapta. A kakaó, vagy kakaófa egyébként a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó faj, melynek gyümölcsébe található a kakaóbab.

A teobromin a stimulánsoknak ugyanabba az osztályába tartozik, mint a koffein, azonban merőben különbözik tőle, ugyanis a teobromin hosszabb ideig tartó, nyugodtabb energiát kínál, gyors kiugrás és összeomlás nélkül. A teobrominból származó koncentráltság és energia jobban hasonlít egy jó éjszakai alvásból, a kipihentségből származó energiához.

A teobromin és a koffein hasonló felépítésű, farmakológiailag aktív vegyi anyagok, de észrevehetően eltérő hatásokkal. A teobromin gyengéd, enyhe, lassan kezdődik, hosszan tartó és nem okoz függőséget, míg a koffein intenzív, erős, gyors hatású, rövid életű és függőséget okoz.

Az 5 legfontosabb ok, amiért érdemes teobromint fogyasztani

A hosszabb ideig tartó, enyhébb és kellemesebb energiaforrás mellett, a keringés javításában is segít a teobromin. Kitágítja az ereket, ami javítja a véráramlást és önmagában is, csupán ez az egy hatás további előnyök egész sorát eredményezi.

Nagyobb fókusz, alacsonyabb vérnyomás mellett!

Egy tanulmányban a teobromin és a koffein hatásai közti különbségeket vizsgálták, melyben kimutatható volt, hogy mindkét stimuláns esetében fokozódott az éberség, azonban a teobromint fogyasztó csoport esetében csökkent vérnyomás, míg a koffeint fogyasztó csoport esetében emelkedett vérnyomás mellett volt megfigyelhető ez a tapasztalat. Ezek az eredmények együttesen arra utalnak, hogy a teobromin és a koffein eltérő hatással lehet a hangulatra és a vérnyomásra. Az eredményekből arra a következtetésre jutottak, hogy a koffeinnek nagyobb a központi idegrendszer által közvetített hatása az éberségre, míg a teobromin elsősorban perifériás fiziológiai változásokon keresztül hathat.

Jobb alvás

Érdekes módon annak ellenére, hogy stimuláns, a teobromin segíthet az éjszakai alvásban is, mivel segít egyensúlyban tartani az agy kémiáját.

Jobb légzés

A teobromin segít ellazítani a tüdőt, így mélyebben lélegezhetünk, különösen hasznos, ha valakinek asztmája van.

Alacsonyabb vérnyomás

A könnyebb véráramlásnak köszönhetően a teobromin csökkenti a vérnyomást, emellett vizelethajtóként és simaizom lazítóként is működik.

Javítja az általános szív- és érrendszeri egészséget

A teobromintól fokozódott véráramlás azt is jelenti, hogy nagyobb mennyiségű méreganyag távozik a szervezetből. Tanulmányok kimutatták, hogy ez potenciálisan csökkentheti a vesekő kialakulásának kockázatát, csökkentheti a demencia kezdeti hatásait, csökkentheti a stroke kockázatát, és segíthet hasonló agyi betegségekben vagy vérerekkel kapcsolatos diszfunkciókban.

A kakaó és a kávé teobromin és koffein tartalma:

(10 gramm termékben)

  • 10g nyers kakaóbab: 500 mg teobromin, 40 mg koffein
  • 10g nyers kakaópor: 200 mg teobromin, 23 mg koffein
  • 10g étcsokoládé: 90 mg teobromin, 8 mg koffein
  • 10g kávé: 0 mg teobromin, 150 mg koffein

A csokoládé és a kakaó fogyasztás pozitív hatással lehet az alábbi esetekben is:

  • vérnyomás problémák
  • időskori elbutulás (demencia) megelőzése
  • túlsúlyosság
  • vese problémák
  • kedvtelenség, depresszió
  • sclerosis multiplex
  • májbetegség
  • D-vitamin hiány

Milyen kakaót és csokoládét fogyasszunk?

Mindig, magas kakaó tartalmú, lehetőleg nyers, feldolgozatlan termékeket válassz! Minél jobban feldolgozzák a kakaóbabot, annál több hasznos vegyületet elpusztítanak belőle. Használjuk ki, amit a természet olyan jól megalkotott!

Forrás: kakaobab.com