Télen is fogyaszthatunk szőlőt, akárcsak nyáron

Befőtt elrakás tartósítószer nélkül!

Télen is fogyaszthatunk szőlőt, akárcsak nyáron – Kevesen ismerik ezt a receptet

Hozzávalók:

  • 2 kg szőlő – akár különböző fajták is;
  • 4 evőkanál cukor (80 g), vagy édesítő szer Eritrit, Xilit amiből kevesebb is elég lehet
  • elegendő szobahőmérsékletű víz.

Elkészítési mód:

1. Válasszuk le a szőlőszemeket a fürtökről, távolítsuk el a szárat és a sérült szemeket, majd alaposan mossuk meg.

2. Tegyük a szőlőszemeket tiszta, száraz üvegekbe. Ha akarjuk kombinálhatjuk a különböző színű szemeket.

3. Minden üveghez adjunk egy evőkanál cukrot. Ezután töltsük fel őket szobahőmérsékletű vízzel, hagyva 1 cm szabad helyet az üveg szájáig.

4. Az üvegeket szorosan zárjuk le a fedővel.

5. Tegyük az üvegeket egy lábosba, fedővel lefelé. Öntsünk bele vizet úgy, hogy az üveg feléig érjen, és tegyük a tűzre. A víz felforrta után, az üvegeket hagyjuk dunsztolódni 15 percig alacsony lángon. Ezután kapcsoljuk le a tűzhelyet, és hagyjuk az üvegeket a vízben még 2 órán keresztül.

6. Vegyük ki az üvegeket és hagyjuk az asztalon másnapig, utána pedig tárolhatjuk őket a kamrában.

Az így elkészített szőlőknek az eltarthatósági ideje 2 év.

Forrás: filantropikum