Befőtt elrakás tartósítószer nélkül!
Télen is fogyaszthatunk szőlőt, akárcsak nyáron – Kevesen ismerik ezt a receptet
Hozzávalók:
- 2 kg szőlő – akár különböző fajták is;
- 4 evőkanál cukor (80 g), vagy édesítő szer Eritrit, Xilit amiből kevesebb is elég lehet
- elegendő szobahőmérsékletű víz.
Elkészítési mód:
1. Válasszuk le a szőlőszemeket a fürtökről, távolítsuk el a szárat és a sérült szemeket, majd alaposan mossuk meg.
2. Tegyük a szőlőszemeket tiszta, száraz üvegekbe. Ha akarjuk kombinálhatjuk a különböző színű szemeket.
3. Minden üveghez adjunk egy evőkanál cukrot. Ezután töltsük fel őket szobahőmérsékletű vízzel, hagyva 1 cm szabad helyet az üveg szájáig.
4. Az üvegeket szorosan zárjuk le a fedővel.
5. Tegyük az üvegeket egy lábosba, fedővel lefelé. Öntsünk bele vizet úgy, hogy az üveg feléig érjen, és tegyük a tűzre. A víz felforrta után, az üvegeket hagyjuk dunsztolódni 15 percig alacsony lángon. Ezután kapcsoljuk le a tűzhelyet, és hagyjuk az üvegeket a vízben még 2 órán keresztül.
6. Vegyük ki az üvegeket és hagyjuk az asztalon másnapig, utána pedig tárolhatjuk őket a kamrában.
Az így elkészített szőlőknek az eltarthatósági ideje 2 év.
Forrás: filantropikum