Influenza vírus ellen – Gyömbér, fahéj, méz jótékony hatása

Influenza vírus ellen – Gyömbér, fahéj, méz jótékony hatása

Szeretném bemutatni a gyömbér, fahéj, méz, együtt fogyasztva, hogy fejti ki jótékony hatását.
A végén egy aktuális receptet is közre adok.

Gyömbér

A gyömbér az egyik legnagyszerűbb gyógyító hatású fűszernövény. Lássuk, milyen pozitív egészségügyi hatásai lehetnek.

A gyömbérben található hatóanyagoknak köszönhetően ez a gyógynövény nagyszerű hányingerellenes, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamint mikrobaellenes hatásokkal is bír. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket.

Gyomorbántalmakra a legjobb

A gyömbér rendkívül változatosan felhasználható, tehetjük levesekbe, húsételekbe, süteményekbe, készíthetünk belőle teát is. Jótékony hatását kifejti akkor is, ha frissen, szárított vagy őrölt formában, de akár olaj vagy étrend-kiegészítő formájában is magunkhoz vehetjük.

A gyömbért a legtöbben gyomornyugtató és emésztésjavító hatásairól ismerik: segít megszabadulni a felgyülemlett gázoktól, ellazítja a bélrendszer izmait, a puffadást is csökkenti. Akkor is javíthatja az állapotunkat , ha valamilyen fertőzés miatt szenvedünk hasmenéstől vagy hasfájástól. Az emésztés javításához érdemes elrágcsálni egy kis darab friss gyömbért a nagyobb étkezések után.

A gyömbér erősíti az immunrendszert

Különösen előnyösen hat akkor, ha megfáztunk vagy influenzásak vagyunk . A gyömbérben ugyanis vírus- és baktériumellenes hatóanyagok is találhatóak, izzasztó hatása is ismert, csökkenti a lázat és csillapítja a köhögést. Reszeljünk le egy kis darab gyömbért, forrázzuk le 2 deci vízzel, hagyjuk állni tíz percig, majd szűrjük le, és az elkészült italt mézzel ízesítve kortyolgassuk el. A gyömbérforrázatot inhalálásra is alkalmazhatjuk, így segíthetjük a letapadt váladék feloldódását. Akkor is érdemes a gyömbér gyógyerejét kihasználni, ha ízületi fájdalmaink vannak, ez a gyógynövény ugyanis a gyulladásokat és a fájdalmat is csökkenti. A gyömbér rendszeres fogyasztása mellett gyömbérolajjal meg is masszírozhatjuk az érintett területet.

Fahéj jótékony hatása

A fahéj édes aromája leginkább a karácsonyt juttathatja eszünkbe. Emellett viszont rendkívül jó hatásai vannak az egészségünkre, ezért nem csak a hideg hónapokban érdemes fogyasztani.

A fahéj fontos gyógyító szernek is számít: a középkorban például a krónikus köhögés és az ízületi gyulladás ellenszerének tartották ezt a drága fűszert. A fahéj egészségünkre gyakorolt kedvező hatásait az elmúlt évtizedekben több tudományos kutatás is bizonyította. Lássuk, miért érdemes mindennap beilleszteni a fahéjat az étrendünkbe.

A vércukorszintre is jótékony hatással van

A legtöbb tanulmány a fahéj vércukorszint-szabályozó hatásaival foglalkozott: ha például magas szénhidráttartalmú ételbe fahéjat teszünk, azzal segíthetünk “kiegyensúlyozni” azokat a hatásokat, amelyeket a cukros étel okoz a szervezetünkben. Vagyis ha a szénhidrátdús ételt fahéjjal együtt esszük, akkor az nem okoz olyan hirtelen emelkedést a vércukorszintben, így hirtelen csökkenést sem (így nem is leszünk olyan hamar farkaséhesek).

Egy másik kutatás szerint a fahéjkivonatot tartalmazó étrend-kiegészítők szedésével jelentősen csökkenthető a cukorbetegség, illetve az azzal összefüggő betegségek kialakulásának esélye, mert  a fahéjnak köszönhetően javul  az inzulinválasz is. A szakemberek szerint naponta fél teáskanál fahéj elfogyasztásával már nagyon jó eredményeket érhetünk el.A  vércukorszintre  gyakorolt jótékony hatása mellett a vérzsírokra is kedvezően hat a fahéj: ha a zsírdús ételeket fahéjjal egészítjük ki, akkor nem figyelhető meg a vér trigliceridszintjének emelkedése, ez pedig a károsodást okozó plakkok kialakulásának csökkenését jelenti. A vérzsírszint és a  vércukorszint  egyensúlyba hozatala mellett az is megfigyelhető, hogy a vérben található antioxidánsok szintje ezzel szemben növekedett.

Forrás: hazipatika

Méz jótékony hatása

  • hársméz görcsoldó, hörghurutra, álmatlanság ellen, valamint gátolja az érelmeszesedést.
    Barnás árnyalatú, jellegzetes illatú, nehezebben kristályosodik. Sütéshez-főzéshez kesernyés íze miatt nem ajánlott, ami hő hatására tovább erősödik. A hársméz nyugtató hatású méz, meghűléses betegségekre, vagy annak megelőzésére, és hörghurutra kiváló, de alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is. A hársméz a természet egyik ajándéka a szervezetünk védelmére. Nyugtató hatású, ezért idegesség ellen is hatásos. A hársméz ajánlott a gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok gyógyítására is. Fertőtlenítő hatása miatt főleg köhögés ellen javasolják. A hársméz Kolin tartalma segít az érelmeszesedés elleni küzdelemben. Álmatlanság ellen is hatásos. A hársmézrendelkezik a legerősebb gyulladásgátló hatással.
  • Az akácmézet főleg emésztési zavarok esetén használják, de erős köhögés ellen is jó, hiszen  hurutoldó hatású.
    Világos színű, jellemzően akácvirág illatú, nagy gyümölcscukor-tartalma miatt lassabban kristályosodik. Italok és sütemények nagyszerű ízesítője. Az akácméz robinint és akacint tartalmaz, ezért jó fertőtlenítő hatása van, méregtelenítő és köhögéscsillapító hatású. Gyomorsav túltengés esetén hatásos lehet. Az akácmézben lévő gyümölcscukornak májregeneráló hatása van. Nem közömbös a sportolásnál tapasztalt izomlazító képessége sem. Hasznos „orvosság” torokfájásra, megfázásra, köhögés enyhítésére.
  • mentaméz fájdalomcsillapító és emésztésjavító hatású.
  • gesztenyeméz a legyengült beteg étvágytalansága esetén jó, ezen kívül vérszegénység ellen, mivel magas a vastartalma. Külsőleg visszérproblémák, érgyulladás és a nemi szervek gyulladása (ülőfürdő) esetén.
  • A repceméz jótékony hatásai. csökkenti a gyomorsavtúltengést, így akár étrendbe is illeszthető, erősíti az immunrendszert, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő, vérszegénység esetén is hatásos magas vastartalma miatt, magas szőlőcukor tartalma miatt jelentős az energizáló hatása, így sportolók, magas fizikai munkát végzők mindennapi étrendjébe ajánlott …
  • Napraforgóméz Színe aranysárga, aromás ízű, kissé kesernyés-savanykás. Sütemények, például mézeskalács ízesítésére kiváló. Erősítő, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása miatt vajas kenyérre kenve vagy teába téve is kitűnő. Savas méz lévén gyomorsav túltengésben szenvedőknek nem ajánlott. Torokgyulladás esetén kifejezetten hasznos a fogyasztása.
  • levendulaméz főleg veseproblémák ellen hatékony, de féreghajtó hatása is van. Álmatlanság, fejfájás esetén kiváló. Ez egy olyan méz, amit nyílt sebekre rá lehet tenni, gyorsítja a sebgyógyulást.
  • Az eukaliptuszméz féreghajtó és a légúti panaszoknál segít.
  • fenyőméz vizelethajtó hatású, veseproblémáknál, ödémáknál használható.
  • hajdinaméz a bőrképződést segíti, hámosító hatású.
  • Az apiterápiában használnak még kakukkfűmézet, lucernamézet, mustármézet, kutyatejmézet, tökmézet, máriatövismézet stb.

Méz jótékony hatása a szervezetre >>

Recept, amit leírok, kizárólag saját használatra próbáltam ki.

Náthás időszakban, torokfájás, köhögés ellen lehet hatásos. Napi 2-3 alkalommal.

Egy kanál méz
egy csipetnyi fahéj
egy ujjbegynyi gyömbér (lereszelve) a gyömbért tetszés szerint lehet

A gyömbér fogyasztás hatása >>