Az omega-3 hiány a gyermekeknél, nehézségeket okozhat az olvasásban, tanulásban.

Az omega-3 hiány a gyermekeknél, nehézségeket okozhat az olvasásban, tanulásban.

Minél több tudományos kutatás folyik az omega-3 zsírsavakkal kapcsolatban, a tudomány annál inkább bizonyítja azt, amit itt már évek óta tudunk: hogy ezeknek határozott egészségügyi előnyei vannak, amelyeket már nem lehet komolyan figyelmen kívül hagyni.

A legújabb kutatás a tekintélyes brit Oxford Egyetemről származik, ahol a tudósok összefüggést találtak az omega-3 alacsony szintje és a tanulási nehézségek között.

Tanulmányuk során az oxfordi kutatók először fedezték fel, hogy a 7-9 év közötti iskoláskorú gyerekek vérében megbízhatóan alacsony az omega-3 zsírsavak szintje. Az egyetem sajtóközleménye a következőket írja: “Továbbá a tanulmány megállapította, hogy a gyermekek vérében a hosszú láncú Omega-3 DHA (az agyban a legnagyobb mennyiségben előforduló forma) szintje “szignifikánsan megjósolta”, hogy mennyire képesek koncentrálni és tanul.

A tanulmány eredményeit, amelyeket a közelmúltban tettek közzé a PLOS One folyóiratban , egy szeptember 4-i londoni konferencián ismertették. Az

Omega-3-ok nélkülözhetetlenek, de a szervezet nem állítja elő őket

A tanulmány, amelyet Dr. Alex tett közzé Richardson és Prof. Paul Montgomery, mindketten Oxfordból, az elsők között vizsgálják az omega-3 szintjét az Egyesült Királyság iskolásainak vérében.

A hosszú láncú omega-3-okat a halakban, a tenger gyümölcseiben és az algák bizonyos formáiban találják meg a kutatók, hozzátéve, hogy elengedhetetlenek az agy szerkezetéhez és működéséhez, valamint az egészséges szív és szív- és érrendszer fenntartásához. és az immunrendszerek.

A sajtóközlemény szerint:

A szülők gyermekük étrendjéről is beszámoltak, és felfedték a kutatók számára, hogy a mintában szereplő tízből csaknem kilenc gyermek kevesebb mint hetente evett halat, és csaknem minden tizedik egyáltalán nem evett halat. A kormány egészséges táplálkozásra vonatkozó irányelvei hetente legalább két adag halat javasolnak. Ennek az az oka, hogy a vitaminokhoz hasonlóan az omega-3 zsíroknak is az étrendünkből kell származniuk – és bár elméletileg az ember képes előállítani némi EPA-t és DHA-t rövidebb láncú omega-3-ból (egyes növényi olajokban található), a kutatások kimutatták, hogy ez az átalakulás nem megbízható, különösen a DHA esetében, állítják a kutatók.

A tanulmányban vérmintát vettek 493, hét és kilenc év közötti iskolás gyerektől, 74 oxfordshire-i általános iskolából. A hét éves korukban végzett országos értékelések vagy tanáraik jelenlegi megítélése alapján a mintába felvett gyerekek mindegyike átlag alatti olvasási készségekkel rendelkezett.

A vérminták elemzése után a kutatók megállapították, hogy a gyermekek összes vérzsírsavának átlagosan alig két százaléka omega-3 DHA (dokozahexaénsav), 0,5 százaléka pedig omega-3 EPA (eikozapentaénsav), összesen pedig 2,45 százalék ezeknél a hosszú láncú omega-3 zsírsavaknál együtt.

Ez jóval kevesebb, mint a vezető tudósok által a felnőttek jó szív- és érrendszeri egészségének megőrzéséhez javasolt minimum 4 százalék, a kutatók szerint 8-12 százalék az optimális a szív egészségének megőrzéséhez.

Kapcsolat az alacsony omega-3 szint és a csökkent tanulási képesség

között “Közel 500 iskolásból álló mintán azt találtuk, hogy az Omega-3 zsírsavak vérszintje jelentősen előrejelzi a gyermek viselkedését és tanulási képességét. Magasabb Omega-3 szint a vér, és különösen a DHA a jobb olvasással és memóriával, valamint a szülők és tanárok értékelése szerint kevesebb viselkedési problémával járt együtt” – mondta Montgomery.

“Ezek az eredmények különösen figyelemreméltóak, tekintettel arra, hogy korlátozott pontszámokkal rendelkeztünk, különösen a vér DHA-ja, de az olvasási képesség tekintetében is, mivel ezeknek a gyerekeknek körülbelül kétharmada még mindig életkora alatt olvasott, amikor értékeltük őket. Bár további kutatásokra van szükség, valószínűnek tartjuk, hogy ezek az eredmények általánosságban alkalmazhatók az iskolásokra az Egyesült Királyság egész területén” – mondta.

“A gyermekek ilyen alacsony Omega-3 szintjének hosszú távú egészségügyi következményei nyilvánvalóan nem ismertek. Ez a tanulmány azonban azt sugallja, hogy sok, ha nem a legtöbb brit gyermek valószínűleg nem jut eleget a hosszú láncú Omega-3-ból mindannyiunknak szüksége van egy egészséges agyra, szívre és immunrendszerre” – tette hozzá Richardson. “Ez komoly aggodalomra ad okot, mert azt találtuk, hogy az alacsonyabb vérben lévő DHA-szint összefüggésben áll ezeknél a gyerekeknél a gyengébb viselkedéssel és tanulással.”

“Az általunk vizsgált gyerekek többségének vérében volt a hosszú láncú Omega-3 szintje, ami felnőtteknél a szívbetegség magas kockázatára utalna. Ez összhangban van a szüleik beszámolóival, miszerint a legtöbbjük nem felelt meg a jelenleginek. A halak és tenger gyümölcsei fogyasztására vonatkozó étrendi irányelvek. Hasonlóképpen kevesen fogyasztottak ezekkel az omega-3-mal dúsított étrend-kiegészítőket vagy élelmiszereket.

Forrás: NaturalNews