A nádcukor egészséges és finom is!

Évek óta egyre többet hallani a nádcukorról, hogy mennyire egészséges. Vajon tényleg olyan nagy a különbség a fehér cukor és a nádcukor között?

9979_0A nádcukor ma már egyre több helyen megvásárolható, és akik odafigyelnek az egészséges táplálkozásra és szeretnék elkerülni a mesterséges adalékanyagokat szívesen, vásárolják ezt az újfajta édesítőszert. Ám hogy új termék lenne ez csak hazánkra igaz, hiszen magát a növény, vagyis a cukornádat már az ókorban is termesztették és az óta is sok trópusi országban termesztik ma is, főleg a nemes cukornád termő területe nőt meg.

Maga a növény egy nádféle, magassága elérheti a két métert is, levelei hosszúkásak, szára elágazik.

9979Vadon ma már nem található meg ez a növény, de nagyüzemben termesztik pl. Dél Amerikában, Kelet Indiában, és néhány trópusi területen. Régen még rabszolgák dolgoztak az ültetvényeken, majd felváltották őket a munkások, ma már géppel végzik a legtöbb helyen a betakarítást.

9979_1Minden fajtánál máskor van a betakarítás ideje van, ahol a 8-9. hónapban aratnak, és van ahol csak 1 év után. Néhány évente az egész állományt meg kell újítani, mert egy idő után a kiöregedett tövek cukor tartalma erősen csökken. A növényt mindig virágzás előtt aratják le, mert ilyenkor a legmagasabb a cukortartalom, gépekkel vágják le a hatalmas szárakat, darabolják és kötegelik őket.

9979_2Ma már a cukornádat bio erőművekben is felhasználják, több Európai országban köztük hazánkban is néhány éve kezdték el felfedezni jótékony hatását.

És hogy miért egészségesebb a nádcukor, mint a fehér cukor? Mert nincs benne semmi mesterséges anyag, sőt még a cukorrépánál is egészségesebb. Az íze igencsak eltér a mi megszokott fehér cukrunktól, hiszen a mesterséges eljárásnak köszönhetően a fehér cukor 90-ban, míg a nádcukor kb. 20%ban tartalmaz édes vegyületet.

Így aki még nem kóstolta a cukornád terméket idő kell, míg megszokja. Ennek oka, hogy a mai világban megszoktuk a mesterséges anyagok és vegyületek ízét, ám kissé elszoktunk a természetes ízektől.

9979_3

A nádcukrot ne keverjük össze a barna cukorral, amit a boltban veszünk, mert a barna cukor majdnem ugyanolyan káros, mint a fehérített változat annyi a különbség közte hogy a fehér cukrot egy kevés melasszal, vagyis a nádcukor egyik változatával beszínezik, de ettől az még fehér cukor. A nádcukorból ma már széles a kínálat, készítenek belőle pl. porcukrot, kockacukrot, és különböző más termékeket.

A nádcukornak sokkal természetesebb kissé karamellás íze van, így használhatjuk süteményhez, teához, és minden olyan ételhez, amihez eredetileg fehér cukrot adtunk volna. A természetességét a feldolgozás adja, vagyis a levágás után sajtolással kinyerik a nádcukrot, majd centrifugálják, és szárítják, így kapják meg a melaszt.

Semmi vegyi anyag és vegyi vagy mesterséges eljárással nem avatkoznak be. És mivel egy növényből nyerték ki az alapanyagok így rengeteg ásványi anyag és vitamin van benne, így mindenképp érdemes áttérni a fehér cukorról a nádcukor fogyasztására.

Forrás: www.kertvarazsmagazin.hu