Agyunk jobban teljesít – Egy egyszerű trükk az élesebb gondolkodásért!

Agyunk jobban teljesít!
Egy egyszerű trükk az élesebb gondolkodásért!

Tudtad, hogy az agytevékenységedet is jelentősen befolyásolja, hogy elegendő vizet fogyasztasz-e?

Az agy 80%-a víz és 25 milliárd idegsejtből áll, amelyek egy kiterjedt elektromos hálózatot alkotnak. Az agysejteknek kétszer több energiára van szükségük, mint az test más sejtjeinek és a víz az, ami mindennél jobban biztosítja ezt az energiát az agynak. Továbbá az agynak vízre van szüksége a hormonok és a neurotranszmitter (egy vegyi anyag, amely az idegvégződésből kibocsájtva átviszi az ingert egy másik idegsejtre) termeléséhez.

Vízre tehát szükség van az agy optimális működéséhez. A sejtmembránoknak szüksége van vízre az ingerület-átvitelhez. Magyarul a víz adja az elektromos energiát az agy össze funkciójához. Az agynak viszont nincs lehetősége nagyobb mennyiségű víz tárolására, ezért a víz rendszeres és folyamatos pótlására szorul.

Ha nem iszol megfelelő mennyiségű vizet, az dehidratációhoz vezet. Ez jelentősen lassítja az agyat!

A dehidratáció mentális tünetei:

– ködös gondolkodás
– délutáni fáradság
– koncentrálási problémák
– depresszió
– félelem
– érzelmi labilisság
– kimerültség
– szédülés
– fejfájás
– alvásproblémák
– stressz
– a mentális tisztaság és élesség hiánya

Ha tartósan fennáll a dehidratáció, az agysejtek zsugorodni kezdenek. Ez különösképpen az időseknél figyelhető meg, akik évekig krónikusan dehidratáltak.

Mit jelent dehidratáltnak lenni?

Nem azt, amikor szomjasak vagyunk. Ilyenkor már 2%-ot vesztettünk a vízkészletünkből és a mentális funkciók 10%-os hanyatlása lépett fel. Inni még az előtt kell, mielőtt a szomjúságérzet jelentkezik.
Ha az agyat úgy fogjuk fel, mint egy kapcsolótáblát, ami a testnek kiadja a különböző parancsokat a test működtetésével kapcsolatban, akkor ezzel az analógiával világossá válik, hogy ez a kapcsolótábla nem tudja ellátni a funkcióját, hacsak nincs ellátva megfelelő mennyiségű elektromossággal, amit ugye a víz jelenlétén keresztül tud megvalósítani.

Ha dehidratáltak vagyunk, a test elkezdi fontossági sorrendben megvonni a vizet a szervektől, például kevesebb folyadék jut az emésztési folyamatok ellátásra, ilyenkor találkozhatunk az olyan panaszokkal, mint a szorulás.

Az agy abszolút prioritást élvez a vízellátásban a testen belül, hiszen ez az úgynevezett kontrollközpont, amin keresztül a testet irányítjuk és ez egy pillanatra sem szünetelhet. Az éberségünk viszont csökken, tompábbak leszünk és lassabbak, ha nincs elég víz az agyban.

Tehát ebből is látszik, hogy bármikor lehetünk ‘okosabbak’, bármikor javíthatunk a mentális képességeinken. Elegendő tiszta vizet kell fogyasztanunk hozzá. Ha odafigyelünk, hogy megfelelő mennyiségű tiszta vizet igyunk, az 10-20%-kal emeli a mentális teljesítményünket.

Az agy akkor tudja ellátni a funkcióját megfelelően, ha teljesen fel vannak töltve a vízkészletei. Ilyenkor gyorsabban gondolkodunk, jobban tudunk koncentrálni és tisztább, élesebb gondolkodást fogunk tapasztalni.

Tehát igyunk rengeteg tiszta vizet! Ez napi 2 liter tiszta víznél kezdődik!

Forrás: egyazegyben.com