Javítja az emésztést, enyhíti az izomgörcsöket és jó a májnak – savanyúság

Javítja az emésztést, enyhíti az izomgörcsöket és jó a májnak – savanyúság

Voltaképpen mindegy is, milyen savanyúságról van szó. Minden olyan zöldség, amely valamilyen erjesztési folyamaton esik keresztül, nagyon jót tesz az egészségnek és olyan alapvető tápanyagokkal, azaz vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el a szervezetet, amelyek aktívan hozzájárulnak az optimális egészségi állapot fenntartásához. A savanyúság tehát jót tesz az emésztésnek és a máj egészségét is biztosítja, de sok más előnye is létezik. Mutatjuk is, melyek ezek.

A savanyúság többnyire zöldségeket tartalmaz, amelyek remek antioxidáns-forrásoknak számítanak, hiszen tele vannak értékes tápanyagokkal mint vitaminok és ásványi anyagok. Az antioxidánsok csökkentik és semlegesítik a szervezetben a szabad gyököket, amelyek sejtkárosító hatással bírnak, és okai lehetnek a komoly és súlyos betegségek kialakulásának.

Az erjesztett savanyúságok probiotikumokban bővelkednek. Ezek olyan barátságos bélbaktériumok, amelyek az emésztőrendszerünkben is jelen vannak. Amennyiben a jó bélbaktériumok vannak túlsúlyban, akkor az emésztésünk is rendben lesz, és nem fogunk semmilyen emésztőrendszeri betegségben vagy emésztési zavarban szenvedni.

A friss savanyúságok nemcsak zöldségeket, hanem gyógy- és fűszernövényeket is tartalmaznak. Minden olyan vitamin és ásványi anyag megtalálható egy-egy savanyúságban, amelyre a szervezetünknek oly nagy szüksége van, például az A-vitamin, a C-vitamin, a K-vitamin, a vas, a kalcium és a kálium. Ezek a tápanyagok biztosítják többek között az immunrendszer egészségét, illetve erősítik a csontokat, a szem és a bőr egészségét tartják fenn, és sok más betegség megelőzésében is számíthatunk ezekre a tápanyagokra.

A savanyúság rendszeres fogyasztása még a vércukorszint szabályozásában is a segítségünkre lehet. Kutatási eredmények szerint a szénhidráttartalmú étkezést követően fokozza az inzulinérzékenységet. Azonban arra vigyáznunk kell, ha sok sót tartalmaz a savanyúság, akkor megemelheti a vérnyomást.

Sportolást követően is fogyaszthatunk savanyúságot, merthogy ilyenkor megcsappan az elektrolit-raktárkészletünk, amelyet a savanyúságok fogyasztásával egyszerűen és könnyedén feltölthetünk, hiszen értékes ásványi anyagokkal vannak tele ezek az erjesztett finomságok.

A savanyúságban található uborka antioxidánsokban, béta-karotinban is bővelkedik. Az antioxidánsok védelmet jelentenek a test számára az oxidatív stresszel szemben és így megakadályozzák vagy minimalizálják a szabad gyökök által okozott károkat. A béta-karotin pedig lassítja a kognitív hanyatlást, illetve számos tanulmány írta le, hogy a tüdő egészségét is javítja.

A savanyúságlé fogyasztása azért is hasznos, mivel enyhíti az izomgörcsöket. A kutatók szerint a savanyúságlé meggátolja a görcsös izmok motoros neuronjainak az aktivitását, és ennek köszönhetően lerövidíti a görcs időtartamát, és a gyógyulási időt is csökkenti.

Forrás: gyogyszernelkul