Fényvédelem: milyen krémet keressünk?

Fényvédelem: milyen krémet keressünk?

A legtöbben úgy gondolják, hogy az arc fényvédelme csak a nyári hónapokra vonatkozik. Fényvédelemre azonban minden hónapban szükség van. Alábbiakban elmondjuk, miért fontos ez, és milyen krémeket érdemes választani.

Az arcbőr védelme és fiatalságának megtartása érdekében nagyon fontos, hogy megfelelő fényvédő krémet alkalmazzunk. Sokan úgy gondolják, hogy ez csak a nyári időszakra érvényes, azok a testrészek azonban, amelyek “kilógnak” a ruhából, az év minden hónapján igénylik a fényvédelmet. Az arc és a kezek könnyebben öregednek napfény hatására, sőt ráncosabbak, problémásabbak lehetnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy már időben elkezdjük a megfelelő arcápolást. Ha eddig erre nem figyeltünk, érdemes a tavaszi napsugarak megjelenéséhez kötni a fényvédő beszerzését.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő terméket?

Elsősorban érdemes tisztában lennünk az arcbőrünk típusával. Más termék optimális a normál, a zsíros, valamint a száraz bőrre is. Ezenkívül az arcunkon megjelenő bőrhibákat, valamint bőrünk érzékenységét is fontos szem előtt tartani a választásnál.

Könnyen kipirosodó, rosaceára hajlamos bőr

A rosacea kezdetben enyhe bőrpír formájában jelentkezik: időként megjelenik, majd elmúlik. Első tünetei már 30 éves kor környékén megjelennek, ám csak 45-50 éves korban teljesednek ki. Rendkívül kellemetlen tünetei megfelelő ápolással enyhíthetőek.

Amegfelelő életmód mellett fontos a magas faktorszámú fényvédő alkalmazása, amelyet télen is érdemes alkalmazni! Rosaceára hajlamos bőrünk ápolására kimondottan rosacea kezelésére kifejlesztett készítményeket alkalmazzunk, amelyek óvják az érzékeny bőrt. Tisztításkor ne szárítsuk ki a bőrt, és ne irritáljuk erős szárító hatású lemosókkal. Gyulladás esetén bőrnyugtató, fertőtlenítő termékeket használjunk.

Zsíros, problémás bőr

Akinek zsíros, pattanásos bőre van, különösen fontos, hogy napfény csak a megfelelő mértékben érje a bőrét, hiszen az arc túlzott napoztatása súlyosbíthatja azaknetüneteit. Válasszunk olyan fényvédőt, amely kezeli is a pattanásokat és csökkenti az aknék számát. A megfelelő termék a fényvédelem mellett mattítja a bőrt, visszaállítja a faggyú egészséges összetételét, és segíti a pattanások visszahúzódását.  Fontos, hogy ne hagyományos, sűrű fényvédőt válasszunk, hiszen könnyen eltömítik a pórusokat. Válasszunk könnyen beszívódó fényvédőt!

Tévhit, hogy a fényvédelem csak nyári hónapokban szükséges

Pigmentfoltos bőr

Ha arcbőrünk hiperpigmentációra hajlamos, akkor érdemes már tavasszal elkezdeni a fényvédelmet. Válasszunk magas faktorszámú krémet! A megfelelő termék halványítja a már meglévő foltokat, valamint megakadályozza a további pigmentfoltok kialakulását. Ne csak napozásnál alkalmazzuk a fényvédő krémet, hanem akkor is használjuk, amikor csak utcára megyünk.

Melazmára hajlamos bőr

A melazma, azaz a terhességi maszk az arcbőrön, a homlokon és az orcákon jelenik meg szimmetrikus, barnás foltok képében. Leginkább nőknél jellemző, kialakulásuk a szervezetünkben végbemenő valamilyen hormonális változás következménye. Leggyakrabban terhesség előtt, közben vagy után jelennek meg, de a változókor (menopauza), valamint hormonális fogamzásgátlók szedése is növeli a melazma kialakulásának kockázatát. További kockázati tényezők: kor, nem, fototípus, napsugárzás, öröklött hajlam, egyes gyógyszerek és nem megfelelő kozmetikumok. Az arc és az orr feletti részekre érdemes extrafigyelmet fordítani, így a fényvédelem is nagyon fontos! Ilyen esetben is érdemes már tavasszal elkezdeni a fényvédelmet, később pedig kerüljük a tartózkodást erős napon. A déli órákban maradjunk árnyékos helyen, a szoláriumot pedig hanyagoljuk.

Idősödő bőr

Mivel idősebb korban a bőr rugalmasságáért és hidratálásáért felelős kollagén és elasztin képződése csökken, a bőr öregedésének visszaszorításáért érdemes megelőző lépéseket tennünk. Mivel a nap nagy szerepet játszik a bőr öregedésében, érdemes már középkorú hölgyként elkezdeni a rendszeres és megfelelő fényvédelmet. Válasszunk bőrtápláló, hidratáló fényvédő krémet, és ne felejtsük el minden nap alkalmazni!

Száraz bőr

Száraz bőr esetében a legfontosabb, hogy a fényvédő egyben megnyugtassa és ápolja is a bőrt.  Száraz bőr esetén az ásványi szűrőket tartalmazó fényvédőket célszerű előnyben részesíteni, mivel ezeknél a legkisebb a valószínűsége, hogy súlyosbítanák a bőrszárazság, azekcématüneteit.

Fényérzékeny vagy allergiás bőr

Aki fényérzékeny, vagy bizonyos hatóanyagokra allergiás, korántsem mindegy, milyen fényvédőt választ. Érdemes alaposan átolvasni a termék összetevőit, hiszen komoly gondokat okozhat, ha illatanyag vagy parabén szerepel a listán. Válasszunk olyan fényvédőt, amely megfelelően magas UVA, valamint UVB védelmet nyújt érzékeny bőrünknek.

Forrás: Házipatika