Naspolya, egy fantasztikus és sokoldalú gyümölcs

A naspolya nem tartozik a legismertebb gyümölcseink közé, pedig nagyon sok hasznos tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt érdemes ebből a gyümölcsből minél többet fogyasztani.

A naspolya főleg az ősz vége felé október és november között terem. Valószínűleg Ázsiából származik, de Európa keleti részén is találhatunk ebből a gyümölcsből az erdőkben kirándulva.

Vitaminokban gazdag

A naspolya különösen gazdag vitaminokban, még az almánál is több C-vitamint tartalmaz. Ezen kívül pedig magas a szénhidrát és a pektin tartalma is. A pektinnek főleg a vér koleszterinszintjének csökkentésében van nagyon fontos szerepe. Ráadásul a pektin a bélbe kerülve védőréteget alkot a nyálkahártyán, így a különböző bélrendszeri problémákon is segíthet.

9951

Ásványi anyagok

A naspolyában találhatunk vasat, kalciumot és cserzőanyagot is. Vérszegényeknek különösen javasolt a gyümölcs fogyasztása, ugyanis legnagyobb mennyiségben vasat tartalmaz, de csonterősítő hatása miatt is mindenkinek javasolt a naspolya, akinek ezen a területen van problémája.

Gyulladáscsökkentő

A természetgyógyászatban is régóta használják a naspolyát jótékony hatásai miatt, különösen gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt népszerű ezen a területen. Főleg a szájüreg és a különböző garatgyulladások kezelésében nagyon hatásos segítség, de a bélbetegségek esetében is nyugodtan alkalmazhatjuk, főleg a székrekedés kezelésében hatékony.

Bőrápoló

Nem csak a különféle betegségek gyógyítására érdemes alkalmaznunk, ugyanis a bőrápolásban is számtalan módon segítségünkre lehet a naspolya. Főleg hidratáló és regeneráló hatása miatt érdemes alkalmaznunk. Ráadásul a naspolyából készült készítményeket minden bőrtípus esetén nyugodtan használhatjuk.

9951_1

Antioxidáns

Szerencsére a naspolya sem marad el a többi gyümölcs mögött antioxidánsok tekintetében. Így védekezőrendszerünk egészségének érdekében érdemes minél többet fogyasztani belőle. Ráadásul már a középkorban is felismerték a naspolyából készült főzetek vesekőképződést gátló hatását. Ma leginkább lekvárokba szokták megfőzni, de a piacon is könnyedén be tudjuk szerezni nyers változatban is.

Forrás: femcafe