Kedvenc szobanövény, ami vakságot, allergiás tüneteket, halált okozhat!

Kedvenc szobanövény, ami vakságot, allergiás tüneteket, halált okozhat!

A buzogányvirág (dieffenbachia), mérgező nedvétől eltekintve szinte ideális szobanövény. Ha gyermekünk van, vagy háziállatot tartunk, inkább mondjunk le erről a növényről. Lehetőleg viseljünk kesztyűt, amikor visszavágjuk a növényt, letöröljük a leveleit, vagy amikor egyéb más módon a buzogányvirág nedvével érintkezésbe kerülhetünk.

Ezt a növényt szerte a világon tartják az otthonokban, munkahelyeken, irodákban, orvosi rendelőkben, pedig a tudósok is óva intenek, hogy egy kisgyerek egy perc alatt, egy felnőtt pedig tizenöperc alatt meghalhat tőle. Ha csak hozzáér valaki a sérült leveléhez és utána belenyúl a szemébe, akkor vakságot okozhat örökre.

Egyes pálmafélék szintén allergiás tüneteket okozhatnak

Egyes pálmafélék szintén szemviszketést és orrfolyást okozhatnak, mint a képen látható yukka vagy a datolyapálma is.

Csüngőágú, vagy kislevelű fikusz allergiás tüneteket okozhat

A csüngőágú vagy kislevelű fikusz az egyik legerősebb allergén: levelein képződő nedve a levegőbe kerülve irritálja a nyálkahártyát, ezzel súlyos légúti allergiás tüneteket okozhat.

A ciklámen virágpora is erős allergén

A színes virágú növények, így a ciklámen virágpora is erős allergén, tüsszögést, orrfolyást okozhat az arra érzékenyek számára.

A rákvirág, súlyosan irritálhatja a bőrt és a nyálkahártyát.

A rákvirág levelének nedve ugyancsak súlyosan irritálhatja a bőrt és a nyálkahártyát.

Pár allergizáló szobanövény:

Orchidea

Bár az orhideák nem túl igényes növények, néhány embernek bőrirritációt okoznak. Legrosszabb esetben a szem és a száj megduzzad, de akár anafilaxiás sokkot is kaphatunk tőle.

Fokföldi ibolya

Ha nem bírja a port, a fokföldi ibolya akár az ellenségévé is válhat, hisz a növény bolyhos levelei igazi pormágnesként funkcionálnak.

Fikusz

Az egyre népszerűbb fikusz egy belga tanulmány szerint a leginkább allergizáló hatású, a növényi allergének bőrgyulladásos tesztje során komoly orrnyálkahártya-gyulladást okozott a kutatásban résztvevőknél.

Pálmaliliom és borostyán

A pálmaliliom és a borostyán ugyanolyan reakciókat válthat ki a fentebb említett belga tanulmány szerint, mint a fikusz.

Bonsai fák

Rejtélyes allergiás tüneteket észleltek valakin az orvosok, és kiderült, hogy az illető allergiás a nyírfára. Ugyanakkor az érintett fa szezonján kívül is allergiás tüneteket produkált az illető. Kiderült, hogy a lakásban tartott bonsai okozta a panaszait. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a díszfákkal is vigyázni kell, mert a rájuk való érzékenységet nehezebb diagnosztizálni, hisz a pollenkibocsátásuk eltérő a hagyományos fákétól.