Javítja a szív egészségét, jót tesz az agy véráramlásának és koleszterinszintet is csökkent

Javítja a szív egészségét, jót tesz az agy véráramlásának és
koleszterinszintet is csökkent

A narancs már egész évben elérhető. Nem is gondolnánk, hogy milyen sok pozitív hatása ismeretes. Az egyik legegészségesebb gyümölcs, így érdemes rendszeresen fogyasztani önmagában, salátában vagy éppen turmixitalnak elkészítve. Mutatjuk is, hogy miért annyira egészséges ez a déligyümölcs.

A narancs nagyon pozitívan hat a szív egészségére, mivel csak kevés kalóriát és zsírt, ellenben annál több értékes tápanyagot tartalmaz. Mindemellett rostokban, antioxidánsokban és egyéb fitokemikáliákban is bővelkedik, így nagy szerepe van a betegségek megelőzésében.

A narancs fokozza az immunitást is, hiszen tele van C-vitaminnal, A-vitaminnal és D-vitaminnal, amely vitaminokról köztudott, hogy rendkívül pozitívan hatnak az egészségre. Már napi egy narancs fogyasztása is segít az immunitás növelésében, ez pedig lehetővé teszi, hogy elkerüljenek bennünket a fertőzések, illetve hogy ne alakuljon ki gyulladás a szervezetünkben.

Ha magas a koleszterinszintünk, akkor is számíthatunk a narancsra. A narancs oldható rostokban, pektinben gazdag, illetve van benne C-vitamin, folát és kálium, amely tápanyagok nemcsak a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjét csökkentik, hanem megemelik a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét.

Ha szép bőrre vágyunk, akkor is érdemes rendszeresen narancsot fogyasztanunk. A narancs ugyanis olyan természetes olajokat tartalmaz, amelyek táplálják és hidratálják a bőrt. Citromsavban is bővelkedik, amely segít a bőrhámlasztásban, illetve a pattanások és mitesszerek ellen. Magas C-vitamin-tartalma pedig serkenti a kollagéntermelést, ami fiatalossá és rugalmasabbá varázsolja a bőrünket.

Ha narancsot fogyasztunk, sokkal gyorsabban gyógyulhatnak be a sebeink, ugyanis ez a gyümölcs olyan tápanyagokban bővelkedik, mint vitaminok, ásványi anyagok, kalcium és antioxidánsok.

A magas vérnyomás számos betegség okozója lehet. A narancs rendszeres fogyasztása szabályozza a vérnyomásszintet, mégpedig a benne lévő C-vitaminnak, káliumnak, B-vitaminoknak és folátnak köszönhetően.

Nemcsak a vérnyomás, hanem a vércukor szabályozásában is számíthatunk a narancsra. Igaz, hogy egy édes gyümölcsről van szó, de nagyon sok rostot is tartalmaz. Ez pedig biztosítja, hogy a narancsban lévő cukor csak lassan szabaduljon fel és kerüljön be a véráramba, azaz nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet.

Az emberek folyadékigénye sok mindennek a függvénye: életkor, aktivitási szint, egészségi állapot. A narancs jelentős százaléka víz, így rendszeres fogyasztásával még a dehidratációt is elkerülhetjük. A narancs tehát megakadályozza a dehidratációt, fenntartja a testhőmérsékletet, csökkenti a hasi zsírt. Mivel gazdag forrása a rostoknak, ily módon csökkenti a koleszterint, a hasi zsírt és a zsigeri zsírt is. A felesleges hasi és zsigeri zsír növeli a gyulladást és a krónikus betegségek, mint például rákos megbetegedések, cukorbetegség és magas vérnyomás kockázatait. A narancs flavonoidokban is bővelkedik, amelyek antioxidáns hatással bírnak. A flavonoidok bevitele szintén segít csökkenteni a zsírtömeget.

Egy tanulmány szerint a narancslé és a narancs rendszeres fogyasztása javítja az idősebb emberek kognitív funkcióit, ugyanis segít az agy véráramlásának fokozásában.

Forrás: gyogyszernelkul