A taurin kulcsfontosságú lehet a hosszabb és egészségesebb élethez

A taurin kulcsfontosságú lehet a
hosszabb és egészségesebb élethez

Mi is az a taurin?

A taurin az emberi szervezetben is előforduló kéntartamú aminosav (az aminosavak a fehérjék alkotórészei), amely legnagyobb mennyiségben az agyban és az idegrendszerben található meg. Az emberi szervezetben kilogrammonként 1 gramm taurin van.

Miben található a taurin?

Legfőbb forrásai a tenger gyümölcsei (kagyló, rák) és a hal. Az egyéb húsokban és az anyatejben is természetes formában fordul elő. Az anyatejben a második legnagyobb mennyiségben képviselt aminosav.

Mi a szerepe?

Energiatovábbítóként és méregtelenítőként működik. Stabilizálja a sejtmembránokat és szabályozza a kalciumkoncentrációt. Különböző módokon részt vesz a teljesítmény és az egészség megőrzésének folyamatain, többek közt a folyadékok szintjének szabályozásával az izomsejtekben, az ásványok szállításával, hatásával van az inzulin és az adrenalin szintjére, az anyagcserére, a zsiradékok emésztésére, az immunrendszerre, a koleszterinszintre, a sperma és epe termelésére.

Jelenléte elengedhetetlen az idegrendszer optimális fejlődéséhez. Ha a szervezetben alacsony a taurin szint, különböző zavarok jelentkezhetnek, például a szívizom károsodása, a recehártya rendellenes fejlődése és növekedési visszaesések. A taurin az összes, szívben jelenlévő szabad aminosav 50 %-át teszi ki. Pozitív hatást fejt ki a szívizomra és több kutatás során kimutatták, hogy csökkenti a vérnyomást.

A taurin segít a sejt belsejében lévő kalcium szintjének szabályozásában. Ha tehát a szervezetben elegendő taurin található, úgy a szív elmeszesedésének veszélye jelentősen csökken. A taurin adagolás a stresszes állapotban lévő, extrém energiát kifejtő szervezet számára, a szellemi tevékenység és a cukorbetegek megsegítésére hasznos.

Úgy tűnik, hogy a taurin hiánya elősegíti az állatok gyorsabb öregedését, de a szakértők szerint további kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy ugyanez a hatás megfigyelhető-e az emberek esetében is.

A Science folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint a taurin-kiegészítők lelassíthatják a majmok, egerek és férgek öregedési folyamatát, és akár 12 százalékkal meghosszabbíthatják a középkorú egerek egészséges élettartamát.

„Az elmúlt 25 évben a tudósok megpróbálták megtalálni azokat a tényezőket, amelyek nemcsak azt teszik lehetővé, hogy tovább éljünk, hanem azt is, hogy növeljék az egészségi élettartamot, vagyis azt az időt, amíg idős korunkban egészségesek maradunk” – mondta Vijay Yadav, PhD, a tanulmány vezető szerzője, a New York-i Columbia Egyetem genetikai és fejlesztési tanszékének docense egy sajtóközleményben.

„Ez a tanulmány azt sugallja, hogy a taurin egy olyan életelixír lehet bennünk, amely segít hosszabb és egészségesebb életet élni” – tette hozzá Dr. Yadav.

A taurin visszafordította az öregedést az állatmodellekben

Vizsgálatuk során a kutatók először a majmok, egerek és emberek vérében lévő taurin-szintet vizsgálták, és felfedezték, hogy a szint jelentősen csökken az életkor előrehaladtával.

Emberek esetében azt állapították meg, hogy a 60 évesek taurin-szintje csupán egyharmada volt csak az 5 éveseknél tapasztalt mennyiségnek.

„Ekkor kezdtük el feltenni a kérdést, hogy vajon a taurinhiány az öregedési folyamat egyik mozgatórugója-e, és nagy kísérletet indítottunk egerekkel” – mondta Yadav.

A kutatók 250 egeret vizsgáltak meg, akik nagyjából 45 évesek voltak emberi viszonylatban. Az egerek minden nap taurint vagy kontrolloldatot kaptak.

A taurint kapott egerek élettartama a nőstényeknél 12 százalékkal, a hímeknél 10 százalékkal nőtt. Ez nagyjából hét-nyolc emberi évnek, egérévekben három-négy hónapnak felelt meg.

A kutatók arról is beszámoltak, hogy azok az állatok, amelyek egy évig taurint kaptak, egészségesebbek voltak a másik csoporthoz képest. Megnövekedett az energiafelhasználásuk, nőtt a csonttömegük, esetükben csökkent a depressziós és a szorongásszerű viselkedés, javult az izomerő és az állóképesség, valamint csökkent az inzulinrezisztencia is.

Hasonló pozitív előnyöket tapasztaltak a taurint kapott majmoknál is.

Mi a taurin és hogyan hat az emberi szervezetre?

Ez egy aminosav, amely természetes formában előfordul a fehérjét tartalmazó élelmiszerekben, például a húsban, halban és tejtermékekben. Néhány energiaitalhoz taurint is adnak.

Lauri Wright, PhD, a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia elnöke azt mondta: „A taurint „nem alapvető fontosságúnak” tekintik, mert a szervezetünk képes előállítani.”

„A taurin számos szerepet tölt be a szervezetben, többek között neurotranszmitterként működik az agyban. Epesókat képez, amelyek segítik az emésztést és támogatják az idegrendszert” – tette hozzá.

Dr. Wright szerint a taurin emberi szervezetre gyakorolt hatása érdeklődésre számot tartó terület, és valószínű, hogy további vizsgálatokra kerül sor a vegyülettel kapcsolatban.

„A taurin szervezetben való bőséges előfordulása és az idegrendszerben betöltött szerepe miatt egyre nagyobb az érdeklődés az öregedésben betöltött szerepe iránt. Azt hiszem, hamarosan láthatunk majd néhány taurin-vizsgálatot embereken is” – mondta.

A taurin segíthet lassítani az öregedést az emberek esetében?

Még nem ismert teljesen, hogy a taurin-kiegészítők növelik-e a hosszú élettartamot vagy javítják-e az emberek egészségét.

A kutatók európai felnőtteken végzett tanulmányai azonban azt sugallják, hogy van lehetőség.

A kutatók 12 000, 60 éves vagy idősebb európai felnőtt egészségügyi paramétereit vizsgálták. A kutatók arról számoltak be, hogy azok az emberek, akiknek a szervezetében magasabb volt a taurin-szintje, egészségesebbek voltak, alacsonyabb volt az elhízásuk, alacsonyabb a gyulladásos szintjük, csökkent náluk a magas vérnyomás gyakorisága és kevesebb esetben fordult elő 2-es típusú cukorbetegség..

„Ezek olyan asszociációk, amelyek nem állapítanak meg okozati összefüggést” – mondta Yadav. „Az eredmények azonban összhangban vannak azzal a lehetőséggel, hogy a taurin-hiány hozzájárul az emberi öregedéshez.”

A kutatók szerint randomizált, embereken végzett klinikai vizsgálatra van szükség a taurin valódi egészségügyi előnyeinek meghatározásához.

Az emberi öregedés egyre nagyobb kutatási terület

Az öregedés elleni küzdelem és a hosszú élettartam elősegítése egyre több kutatás tárgya.

A táplálkozás és a diéta csak néhány azok közül a tényezők közül, amelyekről úgy gondolják, hogy felgyorsítják vagy lassítják az öregedést.

„Az étrend és bizonyos hiányosságok különböző mechanizmusokon keresztül befolyásolhatják a hosszú élettartamot. Tényleg attól függ, hogy milyen tápanyagról van szó, és hogy ez egy általános étrendi minőségi tényező-e. De számos állatkísérlet azt mutatja, hogy egy enyhe kalóriadeficit növeli a hosszú élettartamot. Tudjuk, hogy a fizikai aktivitás növeli a hosszú élettartamot”.

Dana Hunnes, PhD, a Los Angeles-i UCLA Medical Center vezető klinikai dietetikusa elmondta:

Azt is tudjuk, hogy bizonyos vitamin- vagy ásványi anyag-hiányok (pl. A-vitamin vagy vas) rövidebb élettartamhoz vezethetnek, és azt is tudjuk, hogy a nagyon egészségtelen, magasan feldolgozott és magas hústartalmú étrend csökkenti a hosszú élettartamot, mivel növeli a krónikus betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és a stroke kockázatát. Tehát igen, az, amit eszünk, határozottan hatással van ránk” – mondta Dr. Hunnes.

A taurin természetesen előfordul az emberi szervezetben, és ritka a taurin hiánya az emberben.

Szakértők szerint az öregedési folyamat táplálkozással történő lassításának legjobb módja az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás.

„Az egészség javítására és a hosszú életre vonatkozó átfogó terv egy mediterrán étrend vagy diéta lenne, amely antioxidánsokat tartalmaz gyümölcsökkel, zöldségekkel, egészséges olajokkal, halakkal és teljes kiőrlésű gabonákkal” – mondta Dr. Wright.

Forrás: medicalnewstoday, házipatika