Avokádó jótékony hatása, a szervezetünkre

Avokádó jótékony hatása, a szervezetünkre

Ez a zöld, leveses gyümölcs tele van fontos tápanyagokkal, ezért hagyományosan súlyos betegségeket és bőrproblémákat kezelnek a fogyasztásával. Több mint 25 alapvető tápanyagot tartalmaz, például A, B, C, E és K-vitamint, rezet, vasat, foszfort, magnéziumot, káliumot, rostokat, fehérjéket, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat (pl. omega-3 zsírsavakat), folsavat és sok más hasznos vegyületet.

Ezenkívül a gyümölcs proteint, rostot és olyan fitovegyületeket tartalmaz, mint a glutation, lutein és béta-szitoszterol. Az orvosi szakértők azonban azt tanácsolják, hogy az avokádóból csak keveset fogyasszunk, mivel sok kalóriát tartalmaz, ezért a túlzott fogyasztása hízást okoz.

Az avokádó gyógyhatása

Ápolja a bőrt

Az avokádó javíthat a bőr árnyalatán, mert az alapvető egyszeresen telítetlen zsírok segítenek a bőr felső rétegének megtartani a nedvességet. Az avokádóolaj kiváló természetes hidratáló, ráadásul olyan bőrproblémákra is megoldást nyújt, mint a szárazság, a pikkelysömör, a bőrgyulladás, az ekcéma, horzsolások, sebek, időskori foltok, hegek vagy napégés. Az avokádó omega-9 zsírsavai enyhítik a bőr pirosságát és irritáltságát, és segítik a sérült sejtek természetes gyógyulását. Az avokádó rendszeres használata csökkenti az öregedés tüneteit az arcon, ráadásul növeli a kollagén termelést, amely az arc feszességéért és rugalmasságáért felelős.

Javítja az agyműködést

Táplálkozási szakemberek az avokádót tartják az egyik legjobb ételnek, amely javítja az agy egészségét a magas omega-3- és E-vitamintartalma miatt. Az omega-3 zsírsavak egészségesen tartják az agyat, mert növelik a véráramlást a prefrontális cortex területére: ez az agy elülső része, amely a kritikai gondolkodásért, döntéshozatalért és tervezésért felel. Az avokádóban lévő természetes E-vitamin meggátolja az Alzheimer-kór továbbfejlődését, sőt, a betegség korai stádiumában visszafordítja a tüneteket.

Javítja a szív egészségét

Több tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akik rendszeresen esznek avokádót – amely tápanyagai javítják a szívműködést –, sokkal ritkábban kapnak szívbetegségeket, mint azok, akik nem. Az avokádóban lévő E-vitamin megelőzi a koleszterin oxidációját, a folsav csökkenti a veszélyes homocisztein szintet a vérben, a kálium szabályozza a vérnyomást és a fitoszterolok csökkentik a koleszterin felszívódását. Az egyszeresen telítetlen zsírsav tartalom szintén csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát, valamint javítja a vér általános lipidszintjét.

Vesebetegségek és pikkelysömör

A gyümölccsel jól kezelhetőek a vesebetegségek, a gyümölcsből kivont olaj pedig jó hatással van a pikkelysömörre. Ezenkívül a fogágy problémák is kezelhetőek vele.

Megelőzheti a születési rendellenességeket

Az avokádó magas folsavtartalma védelmet nyújt a fejlődő magzat számára. Napi egy csészényi avokádó biztosítja az ajánlott folsav mennyiséget a terhes nőknek. A folsav segíti az agy és más szervek fejlődését a magzatban, valamint az olyan születési rendellenességek megelőzésében is fontos, mint például a nyitott gerinc.

Segít a fogyásban

Habár az avokádóban sok zsír és kalória van, mégis egy jó fogyókúrás ételnek tartják. A benne lévő egyszeresen telítetlen zsírok a „jó zsírok” közé tartoznak, amelyek csillapítják az éhséget és eltelítenek, így kevesebbet eszünk egész nap. Sok más zsír van, ami káros az egészségre és hosszabb idő alatt ég el. Az avokádóban sok L-karnitin is van: ez egy aminosav, amely a zsír lebontásához kell, hogy az ne rakódjon le a test olyan részein, ahol nincs rá szükség. Az avokádóban rengeteg oldható és oldhatatlan rost is található, amelyekre szüksége van a szervezetünknek a megfelelő emésztéshez. A rostban gazdag ételek fogyasztása hatékony fogyókúrás módszer.

Szabályozza a testsúlyt

Az avokádóval hatékonyan szabályozható a testsúly. Magas olajtartalmának köszönhetően gyorsan eltelít, így megakadályozza a túlevést. Az egyszeresen telítetlen zsírok serkentik az anyagcserét. A tanulmányok szerint a gyümölcs egy kissé fogyaszt is, néhányan pedig gyors súlycsökkenést tapasztaltak az avokádó fokozott fogyasztásával.

Megelőzi az ízületi gyulladást

Az avokádó tele van olyan gyulladáscsökkentő vegyületekkel, többek között fitoszterolokkal és karotinoidokkal, amelyek csökkentik az ízületi gyulladáshoz vezető problémákat. A legtöbb karotinoid a gyümölcs sötétebb részeiben van, közel a héjhoz. Az avokádóolaj koncentráltabb formája kifejezetten jó az ízületi gyulladás kezelésére, ha rendszeresen használják. Sok receptben helyettesíthető az olívaolaj avokádóolajjal, például a pesztóban vagy a vinaigrette-ben, vagy felhasználható egyszerű mártogatós öntetekhez is.

Szabályozza a vércukrot

Az egyszeresen telítetlen zsírok megelőzik vagy visszafordítják az inzulin rezisztenciát, amely a 2-es típusú cukorbetegség egy fő okozója; az avokádóban lévő magas oldható rosttartalom pedig segít megelőzni a magas vércukrot. A cukorbetegeknek erősen ajánlott az avokádóban található olajsav fogyasztása, mert csökkenti a „rossz koleszterin”, az LDL szintjét, miközben emeli a „jó” HDL koleszterinszintet. A cukorbetegeknek különösen fontos, hogy szemmel tartsák a koleszterinszinteket, mert esetükben magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

Megvéd a rák ellen

Az avokádó véd a szájban, bőrben vagy prosztatában kialakuló rák ellen. A gyümölcs rákellenes tulajdonságai a benne lévő gyulladáscsökkentő és antioxidáns tápanyagok egyedi kombinációjának köszönhetőek. Ezek a tulajdonságok javítják a gyulladásos és oxidatív szinteket az egészséges sejtekben, míg a rákos sejtekben emelik az oxidációt és programozott sejthalált (apoptózist) idéznek elő bennük. Az avokádóban található olajsav pedig hatékony a mellrák megelőzésében.

Könnyíti az emésztést

Az avokádóban lévő B-vitamin komplex segíti az emésztési folyamatokban használt emésztőenzimek kibocsátását. A gyümölcs javítja a test tápanyagfelszívó képességét, amely alapvető feltétele az emésztésnek. Az avokádó kémhatása lúgos, így egyensúlyba hozza a test pH-szintjét és segít a savas reflux és a fekélyek kezelésében.

Javítja a szem egészségét

Az avokádó az egészséges látás megtartásában is segít. Sok lutein van benne: ez egy antioxidáns, amely megvédi a szemet az oxidatív stressztől, amely látásromlást, hályogokat és sárgafolt sorvadást okoz. Az avokádó E-vitamintartalma védi a szemeket a retinopátiától, amely a retina sérüléseiből eredő betegség.

Az avokádóból készített mártás, a guacamole ugyan olyan finom és egészséges, mint pl. az alioli, a pesto vagy az ajvar. Százféle receptje ismert. Íme, az egyik: két szép, érett avokadó és két szép paradicsom kimagozva apróra vágva, egy zöld citrom leve, fél fej apróra vágott fehér hagyma, két gerezd fokhagyma, egy csipet bors, egy csipet cukor, egy csipet só (ízlés szerint), egy kis chili szósz és az egészet jól össze kell turmixolni. Pirítóssal, teával kiváló.

Az avokádó hajra gyakorolt jótékony hatása

Kezdetben az egyiptomiak használták az avokádót a hajnövekedés serkentésére és a hajhullás megelőzésére. A nyers avokádó és az avokádóolaj tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Az olaj könnyen beszívódik a hajba, ezért a száraz hajra van a legjobb hatással. A gyümölcs által a haj fényes és gyönyörű lesz, ezért hajpakolásként is használható. Az avokádó nem csak táplálja, de erősíti is a hajat.

Az avokádó kiválóan kondicionálja a száraz hajat. Masszírozza be a haját avokádó krémmel, így a haja puha és egészséges lesz, valamint megszüntethető a károsodott és száraz haj. Ezenkívül a krém karban tartható a göndör haj is.

A gyümölcs serkenti a hajnövekedést és csökkenti a hajhullást. A hajhullás sokszor akkor következik be, ha a haj száraz és károsodott. Az avokádó azonban nagymértékben hidratálja és kondicionálja a hajat.

 Az avokádó gazdag proteinben

Az avokádó nagy mennyiségű proteint tartalmaz. A gyümölcsben található protein jobb minőségű, mint a kenyérben, vagy más gabonafélékben található proteinek. Mivel az összetétele hasonló a tejhez, a gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják.

Az avokádó gazdag E-vitaminban, amely fontos antioxidáns. Ez hozzájárul a szervezet megfelelő működéséhez, valamint védi a többszörösen telítetlen zsírsavakat a szabadgyököktől.

Antibakteriális és gombaölő tulajdonsága van

Az avokádó gombaölő és antibakteriális hatású, amely jótékony hatással van a menopauzás nőkre. Kezelhető vele az álmatlanság, a székrekedés, a fekély és az idegi problémák, valamint pótolja a szervezetből hiányzó tápanyagokat.

Vesepanaszok megelőzése és kezelése >>