Vigyázzon a pörgéssel! Ismeri a koffein rejtett veszélyeit?

Vigyázzon a pörgéssel! Ismeri a koffein rejtett veszélyeit?

A koffein, ahogy azt sokan már jól tudjuk, egy rendkívül népszerű stimuláns. Az amerikai népesség jelentős része, a gyerekeket is beleértve, legalább naponta egyszer fogyaszt koffeint. Kutatások bizonyítják, hogy kis mennyiségben ez a stimuláns segít az embernek ébernek maradni, csökkenteni a vezetés közbeni hibákat és még a máj méregtelenítésében is jó haszna van. Ennek ellenére a mértéktelen fogyasztása ezt az elképesztően népszerű anyagot veszélyessé teszi.

9957

Idő előtti halál

Kutatások kimutatták, hogy azoknál a férfiaknál , akik több, mint négyszer 250 milliliter koffeint fogyasztanak, megnövekedik az idő előtti halál kockázata. A koffein por és a koffein tabletták, mint például a málna keton tabletták veszélyesek lehetnek az egészségre, mert hatalmas mennyiségű koffeint tartalmaznak és rövid időn belül nagy mennyiséget juttathatnak a szervezetbe. A koffeines energiaitalok általában rendkívül édesek, ami arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy gyorsan fogyasszák el. Annak érdekében, hogy elkerüljük a túladagolását bármelyik fentebb említett anyagból- amennyiben nagyon érzékenyek vagyunk rá- számüznünk kell teljes mértékben az étrendünkből és szükségünk lesz a gyakori konzultációra orvosunkkal.

Megnövekedett vizelet termelés

Az egyik veszélye a koffeinnek az, hogy felgyorsítja a vér áramlását a veséken keresztül és megnöveli a vérereket. Orvosi szakértők ezt a stimulánst vízhajtónak tartják és általában azt tanácsolják a betegeknek akiknek gond van a folyadék egyensúlyukkal, hogy kerüljék el vagy csökkentsék azon termékek használatát, melyek koffeint és ehhez hasonló metilxantin tartalmú anyagokat tartalmaznak.

Emésztési problémák és fekélyek

A koffein éhgyomorra való fogyasztása veszélyes lehet és olyan problémákat okozhat, mint az emésztési problémák és gyomorgörcsök. Ez azért van, mert a koffein a bél izmaiból összehúzódást vált ki, ami azt okozza, hogy az előemésztett étel rögtön a belekbe kerül. A koffein emellett az emésztőrendszer gyorsabb kiürülését eredményezi, fogékonyabbá téve a gyomrot a magas savasságra, ami végül fekélyt okozhatnak. Annak érdekében, hogy elkerüljük a gyomorfájdalmakat mindenképp fogyasszunk ételt, mielőtt a koffeinhez nyúlnánk.

Magas vérnyomás

Azok az emberek akik ritkán fogyasztanak koffeint és azok, akik magas vérnyomással küzdenek valószínűbb, hogy átélik a megemelkedett vérnyomás érzését a kávé fogyasztása után pár órával. A koffein által okozott megemelkedett vérnyomás stimulálhatja a szív és érrendszert, növelve az esélyt a szívdobogásra és a szív és érrendszeri problémákra. Azon emberek, akik magas vérnyomással küzdenek fontos, hogy konzultáljanak orvosukkal, mielőtt koffeint fogyasztanának.

A koffein az általános nézet szerint veszélytelen, ám ez a stimuláns anyag többféle problémát is okozhat nagymértékű fogyasztása esetén. Annak érdekében, hogy elkerüljük a megvonási tüneteket, mint például a fejfájást, a szédülést a depressziót és az érzékenységet fokozatosan kell megszabadulnunk a koffeintől.

Forrás: Dr. Tihanyi