Kasvirág gyógyító hatása

Kasvirág gyógyító hatása

A növény leírása:

A kasvirágnak két gyógyászati célokra használt faja van: bíborlevelű kasvirág (Echinacea purpurea) és a keskenylevelű kasvirág (Echinacea angustifolia). Mindkét növény hasonló gyógyhatással rendelkezik. A száraz erdőket, a füves pusztákat kedveli. Gyöktörzzsel rendelkező, évelő növény. Nyáron virágzik.

Hogyan gyűjtsük?

Gyógyászati célokra a növény föld feletti részeit és gyökerét gyűjtik, de a legtöbb hatóanyagot a nyers gyökér tartalmazza. Gyűjtése a tavaszi és nyári hónapokra esik.

Mi van benne?

A növény poliszacharidokat (arabinogalaktánokat), kávésav-származékokat (cikóriasavat), illóolajat, alkamidokat és poliineket tartalmaz.

Mire jó?

Erősíti az immunrendszert, vagyis a szervezet védekező képességét. Enyhe, középsúlyos megfázás, légúti és húgyúti fertőzés kiegészítő és megelőző kezelésére alkalmas. Külsőleg nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos bőrbetegségek esetén alkalmazzák. A homeopátiás gyakorlatban a növényi drogot immunstimuláns és gyulladásgátló hatása miatt különböző eredetű fertőzéses megbetegedések kezelésére használják. Az echinacea a nyelven bizsergő érzést okozhat, ami természetes jelenség, nem veszélyes.

Forrás: hazipatika

Mire jó a bíborlevelű kasvirág?

A bíborlevelű kasvirágot legtöbben nem ezen a nevén, hanem a latin Echinacea (Echinacea purpurea) néven ismerik. Gyógyhatását eredeti élőhelyén már az 1600-as évek óta ismerik. Az elmúlt évtizedekben pedig harcot folytat a gyógyszeripar antibiotikum termékeivel.

Vajon az antibiotikumok vagy a
természetes gyógynövények fognak győzni? 

A kasvirágok közül kettőt is számon tartunk pozitív hatásaik miatt. A bíborlevelű kasvirágot (Echinacea purpurea) és a keskenylevelű kasvirágot (Echinacea angustifolia). Mind a két növény hasonló gyógyhatással rendelkezik. Eredeti “lakóhelye” ezeknek a növényeknek Észak-Amerika középső és keleti részének füves síkságai és Dél-Amerika déli részei, például Argentínában is honos. Európában való elterjedését a szép virága alapozta meg. Kezdetben Angliában kezdték el dísznövényként tartani, később az egész kontinenst meghódította és hamarosan felfigyeltek a bíborlevelű kasvirág jótékony immunerősítő hatására is.  

A sziú indián törzsek századokon keresztül használták sebek gyógyítására vagy kígyómarás ellenszereként, melynek első bizonyítékai a XVII. századbeli településeik ásatásai nyomán elő is kerültek. A gyógynövény az európai telepesek körében is azonnal népszerűvé vált, orvosaik mindenható gyógyszerként alkalmazták különféle fertőzésekre. A modern antibiotikumok felfedezésével kissé háttérbe szorult. Népszerűsége azonban napjainkban visszatért, mivel biztonságos és természetes immunerősítő szer.

Miben van a bíborlevelű kasvirág immunerősítő hatása?

 A kasvirág jótékony anyagait a növény virágzata, szára, levelei, gyökerei adják. A legtöbb hatóanyagot a tavaszi, kora nyári időszakban begyűjtött növény nyers gyökere tartalmazza. Fontos tudnunk, hogy az Echinacea immunstimuláló hatásáért a benne nagy mennyiségben fellelhető poliszacharidok és fitoszterolok felelősek. A bíborlevelű kasvirág több hatóanyagáról vélik úgy, hogy az immunrendszert erősíti, és az utóbbi években az egyik leggyakrabban használt gyógyírrá vált világszerte. Az Echinacea természetes antimikrobás hatású és fertőzésgátló: véd a baktériumok, vírusok, gombák és egyéb kórokozó mikrobák ellen. A gyógynövény hatásaként a sejtek egy természetes vírus ellenes anyagot, az interferont fokozottabban termelik.

Ezek a hatások viszonylag rövid ideig tartanak, ezért tanácsos gyakran használni ezt a gyógynövényt – heveny fertőzések esetén akár naponta többször is.Az Echinacea csökkenti és így normalizálja az immunválaszt olyan allergiás reakcióknál is, mint például az ekcéma, amire egyébként hagyományosan is használják.

Természetes barátja a bőrünknek

A bíborlevelű kasvirág bőrbetegségekre való használatakor kiderült, hogy a felületi sérüléseket, tályogot, égési sebeket, aknét, szájfekélyt vagy felfekvést is lehet kezelni vele.

A kasvirág hasznos lehet egyéb gyakran kiújuló betegségek leküzdésére, mint például az afta, a húgyúti fertőzések vagy a középfülgyulladás. Torokfájásra vagy mandulagyulladásra gargarizáló szerként alkalmazzák.

Rák ellen is használják

A gyógynövényt idült fáradékonyság és AIDS kezelésére is használják; hatékonynak bizonyulhat bizonyos rosszindulatú daganatokkal szemben, különösen olyan betegeknél, akiknek az immunrendszerét sugárkezelés vagy kemoterápia károsította. Az Echinacea kivonatot kapott páciensek fehérvérsejtjei sokkal jobban regenerálódtak a megterhelő sugárkezeléses vagy kemoterápiás betegeknél, mint azok, akik nem kaptak – német orvosok kutatásai szerint. Az Echinacea a fehérvérsejtjeinkre gyakorolt jótékony hatását vastagbélrák és májrák esetében is bizonyították.

Echinacea a civilizációs ártalmak ellen is

A naponta érő stresszhatások ellen immunrendszerünknek szüksége van segítségre. Az Echinacea immunerősítő hatásával segít. A krónikus fáradtság tünetegyüttesben a bíborlevelű kasvirág hatóanyagai hatására a nagyméretű falósejtjeink (makrofág) sokkal hatékonyabban képesek a szervezet betolakodói ellen felvenni a harcot. Ez a hatás a candida albicans fertőzéssel szemben is fontos. Ez a mikroorganizmus felelős a leggyakoribb gombafertőzésért. Német kutatások eredményeként igazolták, hogy az Echinacea hatására a makrofágok jobb hatékonysággal pusztították a gombákat, miközben számuk nem növekedett meg. Ha a nagyméretű falósejtjeink elszaporodnak az gyulladásos tüneteket okoz.

A megfázás és a nátha ellensége is az Echinacea

Az Echinacea pozitív hatásait vizsgálva számtalan kutatás jutott arra a következtetésre, hogy a légúti fertőzések, nátha, megfázás esetén nemcsak arra jó a bíborlevelű kasvirág kivonata, hogy a gyógyulás idejét lerövidítse, hanem arra is, hogy akár a fertőzést magát megakadályozza. A bíbor kasvirág használata körülbelül egy hétig fejti ki legnagyobb hatását. Ezt követően a pozitív hatások nem növekszenek. A torokgyulladást okozó streptococcus baktériumot is megakadályozza a bíborlevelű kasvirág abban, hogy a torokban vagy a mandulán megszaporodjanak. Az Echinacea az interferon hormon termelődését is elősegíti. Ez a hormon a vírusos megbetegedések esetén termelődik szervezetünkben, és fontossága abban rejlik, hogy képes mozgósítani testünk összes immunsejtjét, hogy gyorsan és hatásosan leküzdhessük a fertőzést.

Kivonatait a gyógyszeripar is felhasználja nátha és meghűlés elleni, valamint gyulladáscsökkentő készítmények alapanyagaként. Jellemzően lerövidíti a gyulladások időtartamát és hozzájárul a gyógyulás idejének lerövidítéséhez. Az influenza vírussal szembeni hatását a közelmúltban még csak injekciós készítmények esetében tartották lehetségesnek, de később kiderült, hogy a szájon át szedett készítményekben (tabletták, kapszulák, cukorkák) is érvényesül a hatása.

Kik ne fogyasszák?

Annak ellenére, hogy az Echinacea önmagában teljesen veszélytelen, gyógyszerekkel való együttes használatát mindenképpen egyeztessük orvosunkkal.

  • Nem célszerű használni olyanoknak, akik valamilyen autoimmun betegségben szenvednek.
  • Amennyiben valaki teherbe szeretne esni, szintén nem javasolt az Echinacea szedése. Mindkét Echinacea faj csökkenti a teherbe esés valószínűségét.
  • Akik napraforgóval szemben allergiásak, a kasvirággal szemben is valószínűleg azok lesznek. Értelemszerűen ez a gyógynövény nem nekik való.

Forrás: bonshop