Vizelettartási gondok a nőknél

Vizelettartási gondok a nőknél
Az inkontinencia kezelése házilag: mikor és hogyan lehetséges?

Az inkontinencia, azaz akaratlan vizeletvesztés rengeteg embernek keseríti meg a mindennapjait. Ráadásul ez a téma sajnos gyakran tabu, az érintettek inkább nem beszélnek a problémáról. Pedig az inkontinencia igen sokakat, a felnőttek mintegy 5-6%-át, az idősebbek egyharmadát érinti, nagyobb arányban nőket, de sokszor férfiakat is. Bár a súlyosabb esetek kezelése orvosi szakértelmet igényel, enyhébb tüneteknél lehetséges az inkontinencia kezelése házilag. A cikkben ezekről a lehetőségekről lesz szó.

Mikor beszélhetünk inkontinenciáról és miért alakul ki?

Az inkontinencia vizelettartási-problémát jelent. Jelentkezhet egészen enyhén, nagy hasűri nyomás, például nevetés vagy tüsszentés hatására, pár csepp vizeletürítés formájában. Súlyosabb esetekben azonban már kisebb terhelésre, például járás közben, vagy nyugalmi állapotban is történhet önkéntelen vizeletürítés, melynek mennyisége néha lényegesen nagyobb.

A vizelet visszatartásában hatalmas szerepet játszik a megfelelően erős medencefenék-izomzat, mely azon kívül, hogy alátámasztja a húgyúti szerveket, zárva tartja a húgyhólyagot is. Ha ez az izomzat veszít a rugalmasságából, az vizelettartási problémákhoz vezethet.

Bár az inkontinenciát elsősorban a menopauzán átesett nők problémájának tulajdonítják, fiatalabb nők, és férfiak is tapasztalhatják a kellemetlen tüneteket. Az akaratlan vizeletvesztés ugyanis számos okra vezethető vissza:

 • Terhesség, szülés után elgyengülhetnek a záróizmok, főleg, ha a szülés elhúzódó volt
 • Menopauza miatti hormonális változások
 • Örökletes tényezők: van, aki eleve gyengébb medencefenék-izomzattal születik, ők már fiatalkorban tapasztalhatnak tüneteket
 • Testsúlyfelesleg
 • Prosztata különböző betegségei
 • Testmozgás-hiány
 • Székrekedés
 • Fertőzések
 • Idegrendszeri károsodások
 • Bizonyos gyógyszerek szedése

Az inkontinencia kezelése házilag

Az inkontinencia tüneteinek enyhítéséért mi magunk is nagyon sokat tehetünk. A következő tanácsok enyhébb esetben önmagukban is elegendőek lehetnek ahhoz, hogy az inkontinencia megszűnjön. Súlyosabb esetben azonban érdemes felkeresni a témában jártas szakorvost, ugyanis manapság már rengeteg modern kezelési lehetőség áll rendelkezésre a tünetek megszüntetésére, magas sikerességi aránnyal.

Napló vezetése

Mielőtt belevágnánk az inkontinencia kezelésébe, érdemes elkezdeni naplót vezetni a témában. A következő szempontok alapján készítsünk jegyzetet:

 • Jegyezzük fel mikor, mennyi és milyen jellegű folyadékot fogyasztottunk
 • Körülbelül mikor és mennyi vizeletet ürítettünk?
 • Éreztünk-e nagyon sürgető vizelési ingert?
 • Történt-e vizeletcsepegés, elfolyás, és ha igen, éppen milyen tevékenységet végeztünk?
 • Érdemes az elfogyasztott ételeket is feljegyezni, hogy lássuk, mi okoz hólyagirritációt

Ebből leszűrhető, hogy nem fogyasztunk-e túl sok folyadékot, illetve vannak-e olyan italok, amelyek kifejezetten ingerlik a húgyhólyagot. Következtethetünk a tünetek súlyosságára is, illetve egy esetleges szakorvosi konzultációnál rengeteg információval szolgálhatunk az orvosnak.

Életmódbeli változtatások

Enyhébb tünetek esetén rengeteget segíthetnek az életmódbeli változtatások. Lássuk, mire érdemes figyelni!
A folyadékbevitelt semmiképpen ne csökkentsük, hanem a másfél-két litert osszuk el egyenletesen, napi 6-8 pohárnyi adagra.

 • Csökkentsük a koffeinbevitelt, vagy ha tudjuk, hagyjuk el a koffeintartalmú italok fogyasztását.
 • Maximum napi egy pohár alkoholt igyunk, de érdemes inkább ezt is elhagyni.
 • Kerüljük a hólyagot irritáló ételeket, például a citrusféléket, a csokoládét, az ecetes, csípős, paradicsomos ételeket.
 • Túlsúly esetén próbáljunk fogyni, mivel a plusz kilók extra nyomást helyeznek a húgyhúlyagra és húgycsőre.

A vizelési szokások megváltoztatása

Sokat segíthet, ha tudatosan odafigyelünk vizelési szokásainkra. Érdemes 3-4 óránként akkor is elmenni toalettre, ha nem érzünk vizelési ingert. Ha pedig tudjuk, hogy körülbelül 3 óránként tör ránk sürgető vizelési inger, akkor érdemes előbb, mondjuk 2,5 óra után megpróbálkozni a vizeléssel. A hólyag teljesebb kiürítését az is segíti, ha vizelés után pár másodperc szünetet tartunk, majd megpróbálunk újra vizelni. A vizelés tudatos megszakítása, majd pár perc múlva történő újrapróbálkozás szintén segítheti a hólyag jobb kiürülését és erősíti a hólyagot is.

A hólyag trenírozása

Túl gyakori vizelési ingernél magát a hólyagot is tudjuk edzeni azáltal, ha a vizelési inger megjelenése után megpróbálunk először 5 percet várni, majd egyre jobban kitolni a két vizelés közti időtartamot. A cél, hogy körülbelül 3 órát bírjunk ki vizelés nélkül.

Medencefenék-erősítő tornagyakorlatok

Az inkontinencia kezelésében házilag az egyik leghatékonyabb a rendszeres torna. A gyakorlatok közben arra az izomra kell koncentrálni, amellyel vizelés közben a vizeletsugarat tudjuk megszakítani. Lássuk milyen tornagyakorlatokat lehet végezni az inkontinencia enyhítése érdekében!

 1. Klasszikus Kegel-gyakorlat: ennek a gyakorlatnak az előnye, hogy szinte bármikor, bárhol végezhető. Szorítsuk össze a medencefenék izmait, mintha csak a vizeletsugarat szeretnénk visszatartani. Tartsuk megfeszített állapotban 3 másodpercig, majd lazítsuk el! Végezzünk tíz ismétlést, napi 3-4 alkalommal!
 2. Csípőemelés hídban: Feküdjünk a hátunkra, hajlítsuk be a térdeket úgy, hogy a talpunk legyen a földön és a lábszár a földhöz képest derékszögben helyezkedjen el. Emeljük meg a csípőt, míg egy vonalba nem kerül a hát többi részével! Tartsuk 1-2 másodpercet megfeszítve, majd újra engedjük le. A gyakorlatot ismételjük meg tízszer és ha van rá lehetőség, végezzük napi több alkalommal!

Az inkontinencia ellen gyógytea is létezik

Az inkontinencia kezelése gyógynövényekkel is kiegészíthető. A spanyolmeggy vagy cigánymeggy levele magas csersav tartalmának köszönhetően összehúzó és gyulladáscsökkentő hatással bír. A húgyúti problémák kezelésében a fehér árvacsalán hajtása hatásos, a kisvirágú füzike pedig antioxidánsokban gazdag, immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

A gyógynövényeket vagy ezek keverékét fogyasszuk friss teaként, a csomagoláson található útmutató szerint. Figyelem! Gyógyteához ne használjunk fém szűrőt!

Mit tegyünk, amíg nem javulnak az inkontinencia tünetei?

Mint minden kezelés esetében, itt is türelemre és folyamatos munkára van szükség, míg javulást érünk el. Ezalatt a napi szintű kellemetlenségek érdekében tanácsos kifejezetten erre a célra kifejlesztett inkontinencia-betétet, vagy súlyosabb esetben felnőtt pelenkát viselni. Utóbbira akkor van szükség, ha az önkéntelenül távozó vizelet mennyisége napi 140 ml-nél több.

A dermolex által forgalmazott felnőtt pelenkák rendkívül jó nedvszívó képességgel és szagsemlegesítő hatással rendelkeznek. További előnyük, hogy rendkívül kíméletesek a bőrhöz is, illetve a dermolex géllel együtt alkalmazva a fekvőbetegeknél csökkentik a felfekvés kialakulásának kockázatát.

Forrás: dermolex