Gesztenye – A gesztenye 6 lenyűgöző egészségi előnye

A gesztenye 6 lenyűgöző
egészségi előnye

A gesztenye évezredek óta népszerű táplálékforrás. Fogyaszthatjuk nyersen, pörkölve, lisztbe őrölve vagy péksüteménybe keverve, az biztos, hogy mindenhogy finom lesz. Az alacsony zsírtartalmú, ám magas C-vitamin tartalmú gesztenye jobban hasonlít a gyümölcsökhöz, mint a valódi diófélékhez, de lássuk, milyen jótékony egészségi hatásai vannak.

Az elején fontos tisztázni, hogy a vad- és szelídgesztenye, azon kívül, hogy mind a kettő gesztenye, sok hasonlóságot nem mutat. A vadgesztenye termése kifejezetten mérgező, míg a szelídgesztenyéből, vagy más néven maróniból készült ételek nem csak, hogy finomak, de az egészségünk számára is jótékony hatással lehetnek.

1. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal

A gesztenye gazdag C-vitaminban, ami egyedülállóvá teszi a diófélék között. Valójában egy fél csésze nyers gesztenye a napi C-vitamin bevitelünk 35–45 százalékát fedezi. Bár elveszíti a C-vitamin tartalmának egy részét, ha főzzük vagy megsütjük, de a napi bevitel 15–20 százalét még így is fedezni tudja. A gesztenye számos vitamin és ásványianyag forrása, például a réz, a mangán, a B6-vitamin, a C-vitamin, a tiamin, a folsav, a riboflavin és a kálium is megtalálható benne. Jó rostforrás is, hiszen napi szükségletünk 15 százaléka van 10 szem sült gesztenyében.

Hasznos tipp: annak érdekében, hogy a gesztenyében több C-vitamin maradjon főzés/sütés közben, érdemes alacsonyabb hőmérsékleten elkészíteni vagy szárítani.

2. Segítheti a szív egészségéges működését

A gesztenye antioxidánsokat tartalmaz, melyekről tanulmányok kimutatták, hogy segíthetnek megvédeni a szívet az oxidatív stresszel szemben, amely állapot növelheti a stroke és a szívbetegségek kockázatát. A gesztenye emellett jó káliumforrás, napi szükségletünk 11 százalékát biztosítja.

Hasznos tipp: A kálium ugyancsak fontos az egészséges szívműködéshez, emellett segítheti a vérnyomás szabályozását is.

3. Javíthatja az emésztést

A gesztenye az emésztést is javíthatja, mert kiváló rostforrás, így támogatja az egészséges baktériumok növekedését a belekben.

Hasznos tipp: A gesztenye gluténmentes, így egészséges választás a cöliákiában szenvedők számára.

4. Szabályozhatja a vércukorszintet

A gesztenyében található rostok segíthetnek a vércukorszint egyensúlyában is. A magas rosttartalmú ételek fogyasztása biztosítja, hogy a szervezet lassan szívja fel a keményítőt. Ez segíthet elkerülni a vércukorszint emelkedését, ami veszélyes lehet a cukorbetegek számára. A gesztenye glikémiás indexe is alacsony.
Hasznos tipp: A kis vagy mérsékelt mennyiségű gesztenye elfogyasztása ezekkel az előnyökkel jár, de a túl sok és túl gyakori gesztenye  fogyasztása ellensúlyozhatja a jótékony egészségügyi hatásokat.

5. Csökkentheti a rákos sejtek kialakulásának esélyét

A gesztenyében található antioxidánsok segíthetnek elnyomni a rákos sejtek növekedését és terjedését. A vizsgálatok kimutatták, hogy a gesztenye kivonatai elnyomják a különböző típusú rákos sejtek, például a prosztata-, mell- és vastagbélrák növekedését és terjedését. A tudósoknak azonban több kutatást kell végezniük embereken és állatokon egyaránt, hogy megértsék, hogyan és milyen mértékben befolyásolhatják a gesztenyében található vegyületek az emberi rákos sejteket.

Hasznos tipp: A gesztenyét nyersen is lehet fogyasztani, könnyen beépíthető az étrendbe. Enyhén édeskés íze van, a textúrája kemény, kicsit a burgonyához hasonlít.

6. Segíthet a fogyásban

Aki fogyni szeretne, annak kalóriadeficitet kell alkalmaznia. A gesztenyeevés segíthet ebben, miközben a jóllakottság érzését is elősegíti. Számos tanulmány már kimutatta, hogy a magas rostbevitel növelheti az étvágyat csökkentő hormonok termelődését, miközben elnyomja az éhséghormont.

Hasznos tipp: Egy friss kutatás szerint a gesztenye fogyasztása bizonyos mértékben csökkentheti a koleszterinszintet és a hasi zsírt, így a gesztenye rágcsálása a zavaró pocak ellen is hatásos lehet.

Forrás: gyogyzona