A máj erősítése gyógynövényekkel

A máj erősítése gyógynövényekkel

A máj fájdalma a fáradtság

Azt valószínűleg sokan tudják, hogy a májat elsősorban az alkohol, a különféle mérgek, gyógyszerek és vírusok károsítják. Azzal azonban már jóval kevesebben vannak tisztában, hogy a fáradtságnak, a levertségnek és a koncentrációzavaroknak is közük lehet a májhoz. A természet patikája a májbajokra a máriatövist, a pitypangot, a vérehulló fecskefüvet és az articsókát kínálja.

A májnak, szervezetünk „vegyi laboratóriumának” feladata, hogy megvédjen bennünket bizonyos súlyos betegségektől. Az elégtelenül működő máj fontos kóroki tényező szinte minden rákos betegségben, szintúgy a reumában, a köszvényben, az ízületi gyulladásban és számos egyéb civilizációs betegségben. Egyetlen influenzás fertőzés, egyetlen slukk cigaretta, egyetlen csepp alkohol sem ússza meg a máj méregtelenítő munkáját. Ha azonban túlterheljük e fontos szervünket, nem képes hiánytalanul ellátni feladatait, ami szellemi és testi tünetekben nyilvánul meg, amint azt nyilván mindenki tapasztalhatta egy kiadós ivászat után. Az influenza kapcsán fellépő fejfájás és levertség is a máj túlterhelésének következménye. Ilyenkor szervezetünknek nyugalomra van szüksége, hogy az életerő – vis vitalis, ahogy Hippokratész nevezte – regenerálhassa szervezetünket. A májban nincsenek idegek, ezért nem fáj, ha túlterheljük vagy ha valamilyen betegség támadja meg. Ehelyett fáradtsággal, levertséggel jelez, ezért tartja a mondás: „A máj fájdalma a fáradtság”.

A kiegyensúlyozott étrend jelentősége

Májunk egészségének záloga az egészséges táplálkozás. Ha szeretnénk megőrizni teljesítőképességünket és állóképességünket, kellő mennyiségű szénhidrátot, egészséges zsiradékokat, természetes állapotukban meghagyott (azaz nyers) fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket kell fogyasztanunk. A főtt ételekben ezek egy része veszendőbe megy.

A máj égisze alatt a szervezetben fontos anyagcsere-folyamatok zajlanak:

• a zsír- és fehérje-anyagcsere, amely során karbamid termelődik,
• hormonháztartás,
• véralvadás,
• testidegen anyagok, pl. vegyszerek, gyógyszerek lebontása.

A májsejtek termelik a zsírok emésztéséhez nélkülözhetetlen epefolyadékot is. Az epét az epehólyag raktározza, ahonnan étkezéskor a vékonybélbe ürül. A teltségérzet hátterében a máj és a hasnyálmirigy működésének elégtelensége áll. A hagyományos kínai orvoslás szerint a máj szoros kapcsolatban áll a szemmel, továbbá a mozgás szervrendszerével, főképp a szalagokkal, inakkal és izmokkal. Ez elsőre talán szokatlannak tűnhet, pedig csak arról van szó, hogy az ókori kínai orvosok nagyon jó megfigyelők voltak, ami ránk, újkori emberekre már nem jellemző. Ha valaki valamilyen szembetegségben szenved, az annak a jele, hogy májenergiája károsodott. Ha tehát eredményesen akarjuk gyógyítani a szem betegségeit, erősítenünk kell a májat.

A mozgás szervrendszere is a máj hatása alatt áll

A májbetegségek (májgyulladás, májzsugor, májrák) külön-külön is jelentkezhetnek, illetve társulhatnak epetáji panaszokkal is. A májnak azonban köze van a fej (migrén), a szemek, a gyomor és a belek (székrekedés) funkcionális betegségeihez, valamint a mozgásszervi betegségekhez (reuma, ízületi gyulladás) is. Ezen kívül szerepe van az influenzás fertőzésekben vagy a bőrbetegségekben.

A máriatövis erősíti a máj energiáját

A máj regenerálására szolgáló legfontosabb gyógynövényünk a máriatövis (Carduus marianus). A növény terméseiből készült száraz kivonatból 400 mg a javasolt adag, lehetőleg éjszakára. Ugyanis a kínai gyógyászat bölcsessége szerint az életenergia (csi) éjjel 1 és 3 óra között áramlik át a májon. Aki hajnali 1 és 3 óra között felébred, és ebben a két órában nem jön álom a szemére, annál a máj valamilyen betegségére kell gyanakodnunk. Szerencsére többnyire nem komoly betegségről van szó, ezért általában a laboratóriumi vérvizsgálatok eredménye is negatív. Ha azonban a beteg lefekvés előtt máriatöviskivonatot kap, a májenergia normalizálódik, és a páciens alvászavarai rövid időn belül megszűnnek. A máriatövis annak is segít, akinek a májértékei enyhén, de tartósan, akár több évtizeden át magasabbak a normálisnál – amit esetleg súlyos influenzafertőzés előzött meg.

A Carduus marianus homeopátiás készítménye D2-től D6-ig terjedő hígításban (naponta 3×10 csepp) szintén kiváló hatású akut és idült máj- és epebetegségekben, amelyek lehetnek gyulladásos jellegűek vagy a kőképződéssel járó bajok. Egyes ritka esetekben májzsugort is sikeresen gyógyítottak vele. A homeopátiás készítménnyel jól kezelhető továbbá a kólikaszerű hasfájás, émelygés, valamint a székrekedés, az aranyér és a visszértágulat, amennyiben ezeket a panaszokat nem valamilyen komoly, életet veszélyeztető betegség okozza. Ugyanez a homeopatikum a fő gyógyszere a lábszárfekélyeknek, főképp a jobb oldalon.

 A máj orvosságai (balról jobbra): csalán, gyermekláncfű, máriatövis, vérehulló fecskefű, articsóka

A has jobb felső részéből kiinduló, esetleg a jobb lapockába sugárzó szúró, görcsös fájdalom, illetve a máj környékének tapintásakor jelentkező érzékenység vagy fájdalom ellenszere a Chelidonium (vérehulló fecskefű) D6, óránként 1-2 alkalommal 5-10 csepp dózisban, egészen addig, míg a páciens állapota nem javul. Ettől kezdve ritkítani lehet a szedését. A Chelidonium típusú betegre jellemző a jobb szemöldöknél jelentkező fejfájás, amely olykor migrénig fokozódhat. Nem ritka a kesernyés szájíz, amely igen kellemetlen. A 10-es számú Schüssler-sóval (Natrium sulfuricum D6) gyakran szép sikereket érhetünk el (naponta 3-6-szor 1 tabletta nyelv alá), főképp, ha a keserű szájíz mellett melankólia és depresszió is jelentkezik. Gyakori tünet a felpüffedt, gázokkal teli has és a reggeli hasmenés.

Indiában az itt felsorolt gyógynövényekkel akár a májgyulladás (hepatitis) akut fázisát is sikeresen kezelik. Természetesen az ilyen terápiás bravúr igen tapasztalt terapeutát feltételez. A 6-os számú Schüssler-sóval (Kalium sulfuricum D6, naponta 3-6-szor 1 tabletta hónapokon át) még a súlyos májzsugor folyamatát is meg lehet állítani, és javítani lehet a máj működését, feltéve, hogy a beteg a betegséget kiváltó tényezőktől tartózkodik.

Étvágytalanság és reuma ellen – gyermekláncfű

Ha fő panasz az étvágytalanság és a páciensnek ún. térképnyelve van, amelyre jellemzők a piros és érzékeny foltok (ehhez többnyire depresszió is társul), akkor a Taraxacum (gyermekláncfű) őstinktúra D6-os hígításig a megfelelő gyógyszer naponta 3-6-szor 10 csepp adagban. E szerrel enyhíthetők a reumások panaszai, akik egész testükben érzik a fájdalmakat, amelyek fekvés vagy ülés közben súlyosbodnak. Aki gyermekláncfűre vagy más fészkes virágú növényre allergiás, annak D6-os hígításig nem szabad adni az említett készítményt. Ilyenkor magasabb potenciát, például D12 vagy D30 kell alkalmazni, az említettel azonos dózisban. Sok beteg ámulva tapasztalja, hogy a Taraxacum hatására a heveny májgyulladás miatt besárgult szeme és bőre mindössze néhány nap alatt viszszanyeri normális, egészséges színét.

Ha a májbetegnél az említett panaszokhoz

Emésztési zavarok – pl. gázok felhalmozódása, változó állagú széklet – is társulnak, célszerű articsókalevélből készült száraz kivonatot adni a páciensnek legalább 600 mg/nap dózisban. Az articsóka segíti a zsírok emésztését, és gyorsan, hatékonyan enyhíti a hasi teltségérzetet.

Aminosavak és a májanyagcsere

Az idült májbetegségekben a gyógyulás optimális elősegítése érdekében ajánlatos aminosavakat alkalmazni:

Az L-methionin nevű, kéntartalmú aminosav, amelyet szervezetünk nem képes előállítani, megvédi a májat a zsírok lerakódásától (zsírmáj). Ez az aminosav megtalálható minden állati fehérjében, a szezámmagban, a paradióban, a dióban, a teljes őrlésű búzában, a teljes őrlésű kukoricalisztben, a hántolatlan rizsben, a szárított szójababban és a száraz borsóban.

 A hagyományos kínai orvoslás szerint a máj szoros kapcsolatban áll a  szemmel, továbbá a mozgás szervrendszerével

A normális májanyagcsere során termelődő ammóniát mielőbb el kell távolítani a májsejtekből, nehogy további mérgezést okozzon. Ehhez májunknak L-ornithinra van szüksége, amely a karbamid-anyagcsere során keletkezik. Az Lme t hionin és az L-ornithin egyaránt segíti a máj regenerálódását és tehermentesíti a májsejteket méregtelenítő munkájuk során.

A taurin nevű amino-szulfonsav szintén az anyagcsere során termelődik, javítja a zsírok elégetését, tehermentesíti a májat és elősegíti az epesavak termelődését. A hagyományos kínai orvoslás gyömbért (Zingiber officinalis) alkalmaz a méreganyagok eltávolítására. A gyömbér serkenti az epe termelődését, ugyanakkor gyulladásgátló hatású is.

Epe- és májbajokra: kurkuma és gyömbér

Végezetül meg kell említenünk a kurkumát (Curcuma longa) is. A világ legősibb orvosi rendszerében, az ájurvédában több mint 5000 éve nagy becsben áll, mint az epe-máj betegségek egyik legkiválóbb orvossága, továbbá sokféle bőrbaj gyógyszere.

Mindenféle hasi görcs (epe, belek, vese) kezelésében kiváló hatású a 7-es számú Schüssler-só (Magnesium phosphoricum D6). Akut esetben 10 tablettát feloldunk 2 dl vízben, ebből 5-10 percenként iszunk egy-egy kortyot a panaszok megszűnéséig. Ezután ritkíthatjuk az adagokat.

Anyagcserekúra frissen préselt növényi levekkel

Négyféle növény frissen sajtolt levével kiváló hatású tavaszi vagy őszi anyagcsere-javító kúrát tarthatunk. A leveket hetente váltjuk, napi adagjuk 3×10 ml vagy 2×5 ml, 1,5 dl vízben feloldva. A levek sorrendje a következő:

1. hét: Gyermekláncfű

A gyermekláncfű erősíti a májat, serkenti a hasnyálmirigy működését és az epeelfolyást, ezáltal enyhíti az emésztési panaszokat. Ezen túlmenően serkenti a vizeletelválasztást is.

2. hét: Articsóka

Az articsóka keserű anyagai serkentik májban az epefolyadék termelődését, javítva a zsírok emésztését. Ennek következtében csökken a vérzsírok (koleszterin és trigliceridek) szintje a vérben, amivel megelőzhető az érelmeszesedés. Az articsóka kedvező hatású émelygés, hányás és fokozott gázképződés esetén is.

A fekete retek salaktalanít és tisztít

3. hét: Fekete retek

A fekete retek lúgos kémhatású anyagai jelentős mértékben javítják szervezetünkben a sav-bázis egyensúlyt. Ennek hatására a kötőszövetekbe lerakódott salakanyagok és savak könnyebben kioldódnak és távoznak a szervezetből. Emésztő szervrendszerünk regenerálódik és ismét harmonikusan működik.

4. hét: Csalán

A csalán vértisztító, anyagcsere-serkentő, vizelethajtó hatású, kiváló a reumás panaszok kezelésében, fokozza a kiválasztó funkciókat. Sokan, akik ezt a kúrát rendszeresen elvégzik, kiváló eredményekről számolnak be. A kúra a negyedik hét után megismételhető. Csodálkozni fognak, milyen sok pozitív változást tapasztalnak azok, akik eddig még nem próbálták ki. Tippünk: igyunk naponta 1-2 liter gyógyteát (fekete, zöld vagy vörös tea nem alkalmas e célra).