Vesepanaszok megelőzése és kezelése

Vesepanaszok megelőzése és kezelése

3 jótékony bogyós gyümölcs a vesepanaszok
megelőzésére és kezelésére

A vesék felelősek a salakanyagok kiszűréséért, a vérnyomást szabályozó hormonok felszabadításáért, és az optimális vízháztartásért is. Hogyan védjük őket?

nyári hónapokban újra fokozott figyelmet kap a megfelelő hidratálás és szervezetünk vízháztartása. Utóbbi hatékonyságához elengedhetetlen a veséink megfelelő működése és egészsége. Ebben a bejegyzésben olyan, hazánkban is elérhető és közkedvelt bogyós gyümölcsöket veszünk szemügyre, melyek nem hogy nem terhelik meg a veséket, hanem kifejezetten támogatják egészségüket is, így azok hatékonyabban tudnak működni. A meglévő vesepanaszokkal küzdők figyelmébe is ajánljuk az alábbi csemegéket, hiszen nátrium-, kálium-, valamint foszfortartalmuk elhanyagolható, így az úgynevezett “vesebetegek diétája” alatt is jellemzően biztonságosan fogyaszthatók. Lássuk, milyen vesebarát ételek kerültek a mai listára!

Tőzegáfonya

A tőzegáfonyát sokan alkalmazzák a felfázás és a húgyúti fertőzések kezelésére, hiszen köztudott, hogy rendkívül jótékony a húgyutak és a vesék egészségére nézve. Ez a foszfort, káliumot és nátriumot csupán kis mennyiségben tartalmazó, ám C-vitaminban, valamint más immun- és sejtvédő vegyületekben bővelkedő fanyar finomság gazdag az úgynevezett A-típusú proantocianidinnekben is. Ezek a fitonutriensek képesek megakadályozni, hogy a kórokozó baktériumok a húgyutak és a hólyag nyálkahártyájához tapadjanak. Ennek köszönhetően a tőzegáfonya kiváló a húgyúti fertőzések megelőzésére és kezelésére is, emiatt pedig kifejezetten ajánlott bizonyos vesebetegségekben szenvedők számára, hiszen csökkentheti a sokszor komoly szövődményekkel járó fertőzések kialakulásának kockázatát. Ezt a bogyós gyümölcsöt frissen, fagyasztva, szárítva, illetve gyümölcsléként egyaránt az étrendünkbe iktathatjuk.

Fekete áfonya

​​A fekete áfonya rendkívül gazdag tápanyagokban és antioxidáns hatású vegyületekben, például antocianinokban, így számos egészségvédő hatással rendelkezik. Ezek közé tartozik a sejtek védelme, a szívbetegségek kockázatának csökkentése, valamint a kognitív funkciók és a látás támogatása is. Azt azonban valószínűleg kevesen tudják, hogy a fekete áfonya veséink egészségének megőrzésében és fokozásában is szerepet játszhat, ráadásul a vesebetegek étrendjébe is beilleszthető, hiszen szegény foszforban, káliumban és nátriumban, ám gazdag a vese és a húgyhólyag egészségét is fokozó vegyületekben. A fekete áfonyát beszerezhetjük frissen, lekvárként, fagyasztva, valamint gyümölcslé formájában is.

Szőlő

A C-vitaminban, rezveratrolban és jótékony flavonoidokban gazdag szőlő, szőlőmag-kivonat, valamint szőlőmagolaj nem csak szervezetünk belső és külső hidratálása kiváló. E roppanós húsú csemege és az abban található vegyületek jótékonyan hatnak egészségünkre, és a vesében kialakuló gyulladások megelőzésében és csökkentésében is szerepet játszhatnak, hiszen közülük több is erőteljes antioxidáns hatással bír. A fent már említett bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan a szőlő is bővelkedik tápanyagokban, ugyanakkor  nátrium-, kálium-, valamint foszfortartalma alacsony, így bátran fogyaszthatjuk vesevédő diétánk részeként, a szőlőmagolaj rendszeresen alkalmazva pedig a vizsgálatok szerint a vesekárosodást is képes lehet csökkenteni.

Forrás: biogyogyulas

Avokádó jótékony hatása, a szetvezetünkre >>
SunBreeze olaj és balzsam >>
A keringési rendszer erősítésére – Lifestream >>
Az emésztőrendszer erősítésére – Assimilaid >>

Te tudtad ezt?

A kézmasszázs és a lábmasszázs, segítheti a
máj és a vese működését!

A talpmasszázs és reflexológia jótékony hatásai egészségünkre

A talpmasszázs serkentheti a vérellátást, nyirokkeringést, segítheti a máj, vese működését, tisztulhatnak a légutakat, javulhat emésztésünk, csökkentheti a blokkokat, de még a keringési és a mozgás rendszerünkre is hatással lehet. A nyakmervségen keresztül gerinc, hátbántalmakig. Aktiválhatjuk szervezetünk energiáit.

Talpmasszázs jótékony hatásai egészségünkre, a vesére >>

A kézmasszázs jótékony hatásai egészségünkre

A talpmasszázs serkentheti a vérellátást, nyirokkeringést, segítheti a máj, vese működését, tisztulhatnak a légutakat, javulhat emésztésünk, csökkentheti a blokkokat, de még a keringési és a mozgás rendszerünkre is hatással lehet. A nyakmervségen keresztül gerinc, hátbántalmakig. Aktiválhatjuk szervezetünk energiáit.

Kézmasszázs jótékony hatásai egészségünkre és a vesére >>

Ez is érdekelhet!

Étkezéssel a vese táplálásáért

Vesének szüksége van az élelmiszerek adta táplálásra, csak így maradhat erős. A vese kedveli a meleget. Vesegyengeségre számos vesetápláló élemiszer létezik, mint például a dió, a goji bogyó, a bárányhús, a gyömbér és egyéb melegséget kiváltó ételek. A fekete bab, fafül gomba, fekete szezámmag és általánosan a fekete élelmiszerek is jótékony hatással vannak a vesére, érdemes többet fogyasztani belőlük. A TCM szerint a vese gyengeségnek két fajtája ismert; az egyik a yin gyengeség, a másik a yang gyengeség. Yin gyengeségnél goji bogyóból készült tea fogyasztása javasolt a vese „esszenciára” gyakorolt jótékony hatása miatt. Yang gyengeség esetén báránylevest és metélőhagymát ajánlanak, mert melegítik a vesét és erősítik a yang qi-t.

Sport a vese erősítésére

A vese szempontjából fontos a végtagok funkcionális mozgatása, beleértve az egyéb szövetek, az ízületek, inak mozgatását, hiszen ezek szoros kapcsolatban vannak a vesével. Gondot kell fordítani a rendszeres testmozgásra, hogy az inak és csontok egészségesebbek legyenek és a vérkeringés is akadálymentesen működjön. Ideális sporttevékenységek a séta, a kocogás, a fitnesz. Ha kitartóan végezzük a számunkra legmegfelelőbb mozgásformát, úgy erősítjük testünket és vesénket is.

A masszázs vesetámogató hatása

A Hagyományos Kínai Orvoslás (TCM) szerint a kínai masszázsterápia akadálymentessé teszi a qi áramlását a meridiánok csatornáiban, ezáltal segítve a vérkeringést, továbbá yang erősítő és veseerősítő hatása is említésre méltó.

A táplálkozás és az egészség

A TCM úgy véli, hogy a veseműködés zavara két okra vezethető vissza; az egyik yin hiányú, a másik yang hiányú. A yin hiány klinikai megnyilvánulása a derékfájás, az erőtlen lábak, a szájszárazság, az ingerlékenység, a meleg tenyér, fokozott verejtékezés. Ilyen tünetek esetén ajánlott a Vese Meridián kapszula, a Liu Wei Di Huang pirula, és a Vese Meridián tea. A yang hiány klinikai megnyilvánulása a derék- és lábfájdalom, a hideg végtagok, a szexuális vágy csökkenése, valamint a gyakori vizelési inger. Ilyenkor ajánlott a Jin Gui Shen Qi pirula, Goji bogyó, Goji+MACA kapszula és a Goji+C juice.

Forrás: drchenpatika

Vesetámogató étel

A vesék egészséges működését a legjobban az elegendő folyadékfogyasztással támogathatod. Másfél-két liter tiszta víz a minimum naponta egy felnőtt embernek. 

Az alább látható étel támogatja a vesék működését, segíti a kiválasztás folyamatát, miközben vitaminokkal és ásványi anyagokkal látják el a szervezetet. Finom recepteket is mellékeltünk, amikkel színesíteni tudod az étrendedet.

A rostban gazdag édesburgonya igazi káliumforrás, ami segít kiegyensúlyozni a szervezet nátriumszintjét, ezen tulajdonsága a vesékre is jó hatással van. A könnyen elkészíthető rozmaringos édesburgonyát még annak is érdemes kipróbálni, aki a sima krumplit nem szereti.

Forrás: femina

A diófalevél rejtett kincsei, gyógyhatásai >>
Citromos víz jótékony hatása a szervezetre >>
A taurin kulcsfontosságú lehet a hosszabb és egészségesebb élethez >>