Fogkrém összetevők, melyeket érdemes elkerülni!

Fogkrém összetevők, melyeket érdemes elkerülni!

Sajnos az már köztudott, hogy a gyártók sok szintetikus anyagot tesznek a kozmetikumokba, hogy olcsóbb legyen egy-egy termék előállítása. Teszik ezt annak dacára, hogy némelyik anyag az emberi egészségre rendkívül ártalmas. Sajnos a fogkrémek is bővelkednek ilyen összetevőkben, ezért nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen összetevőket érdemes elkerülni, amikor fogkrémet vásárolunk.

Fluorid

A fluorid a fogak erősítésére és a fogszuvasodás megelőzésére ajánlott. A fogorvosok többsége hatékonysága miatt ajánlja, de az öko-szemléletet követő termékekben már nem található meg, mert a fogszuvasodás más, nem veszélyes anyagokkal is megelőzhető. A fogkrémek nagy része nátrium (sodium) fluoridot tartalmaz. Nagy mennyiségben irritáló hatású anyag, károsítja az ideg- és emésztőrendszert. Potenciális rákkeltő anyagként határozták meg.

A fogkrémekben található nátrium-fluorid az a vegyület, amit patkány és csótánymérgekben is megtalálható. Ráadásul a túlzott fluor bevitel a fogak fluorózisát is okozhatja. Ilyenkor a fogak elszíneződnek, enyhébb esetben fehér, súlyosabb esetben barnás foltok alakulnak ki rajtuk.

Triklozán

Ez egy antibakteriális hatóanyag, szintetikus tartósítószer, baktérium és gombaölő hatása miatt használják. Nemcsak a káros, hanem a hasznos baktériumokat is megöli; allergiás reakciókat válthat ki és a fertőzésekkel szemben is csökkenti a védekezőképességet. További veszélyes tartósítószerek még a parabének.

Hidrogén-peroxid

A legtöbb fehérítő fogkrém fehérítésért felelős összetevője. Nagyon hatékony, ezért használják még a papíriparban, hajfestékekben, mosó- és tisztítószerekben. Rendszeres használata erősen koptatja a fogfelszínt. Inkább felnőtteknek szánt fogkrémekben fordulhat elő.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

Funkciója a habosítás. Irritáló hatású, a szájüreg kisebesedését okozhatja. Nagyobb koncentrációban benne van az ipari tisztítószerekben is. A kisebb koncentrációban használják testápoló termékek, szappanok, samponok és fogkrémek összetevőjeként. SLS is widely available and inexpensive. Az SLS széles körben elérhető és olcsó. SLS is known to cause mouth ulcers in some people as it dries out the protective layer of the oral mucosa ( due to its anionic charge). Az SLS szájüregi fekélyt is okozhat, mert kiszárítja a szájnyálkahártya védőrétegét (anionos töltés miatt). These mouth ulcers are a problem for pregnant women already experiencing “dry mouth” Research has also indicated SLS may be damaging to the immune system also. Kutatások foglalkoztak az immunrendszer-károsító hatásával is.

Sodium Lauroyl Sarcosinate

Felületaktív anyag, habképző, de bőrbarát, mivel növényi szintetikum. Enyhe allergiát kiválthat, de korántsem olyan káros, mint az SLS.Sarcosinate is a natural product from coconut oil ad is a surfactant that disperses the toothpaste around the teeth and in the oral cavity. A szarkozinát egy természetes termék, kókuszolajból nyerik. It Inhibits microbial growth by inhibiting enzymes that break down sugars into acids and prevents bad breath (halitosis).

Sodium Saccharin

Mesterséges édesítőszer, mely rákkeltő lehet. Allergiás reakciókat válthat ki.

Sorbitol

Mesterséges édesítőszer, fogkőgátló hatású. A szorbitot enzimek segítségével glükózból állítják elő. Nagy mennyiségben hashajtó, főleg kisgyerekeknél lehet veszélyes.

PVM/MA Copolymer

Műanyag alapú ragasztó, a fogkrémeken kívül a hajlakkok és zselék gyakori összetevője.

Polietilén-glikol és PEG-származékok

Hidratálóként teszik a kozmetikai termékekbe. Szem-, bőrirritációkat okozhat.
(A Copolyol, a Polyglykol, a Polysorbate olyan anyagok, amelyeket a PEG vagy eth. jelölés mellett többnyire egy számmal is ellátnak, pl. ceteareth- e 33.) Krémek mesterséges emulgeátorai. Az emulgeálószereknek köszönhetően nem válik el zsírnemű anyag a víztől. A PEG-ek és származékai a bőrt áteresztővé és egyben sérülékennyé is teszik a káros anyagokkal szemben. Sérült hámréteg esetén (viszkető vörös foltok, neurodermitisz) kerülni kell a magasabb PEG koncentrációjú (PEG-10 M, PEG-14 M, PEG- 32, PEG-4, PEG-6 Stearate, PEG-7, PEG-8 Esters) kozmetikai készítményeket. Idegen anyagokat vihetnek be a bőrbe (csúsztató hatás).

Mesterséges színezékek

Magatartásbeli eltérések, allergiás reakciók, fejfájás, asztma okozói lehetnek.

A jótékony Xilit

Ez az anyag a természetben is előforduló cukoralkohol, ami megtalálható a legtöbb növényben, így a zöldségekben és a gyümölcsökben is. Régen a nyírfacukrot magából a nyírfa édes rostjaiból állították elő, innen az elnevezés.

Ma már a nyírfacukrot széles körben használják, mint a cukrot helyettesítő cukormentes anyagot. Megtalálható az egyes rágógumikban, üdítőitalokban és egyéb édességekben is. Sajnos azonban még mindig a szorbitot részesítik előnyben az ilyen termékeket gyártó cégek, mert olcsóbb, mint a xilit, így könnyebben bele lehet rakni a kereskedelmi termékekbe.

A xilit fogakra gyakorolt kedvező hatását az 1970-es években kezdték vizsgálni a finnországi Turku város egyetemének fogorvosi karán. Kimutatták, hogy a xilit hatékony ellenszere a fogszuvasodásnak.

Ennek magyarázata, hogy ellentétben a különböző fajta cukrokkal, a xilitet kémiai összetételénél fogva a száj baktériumai nem tudják tápanyagként hasznosítani, így nem jön létre a fogak romlásáért felelős savtermelés sem. A xilit rendszeres fogyasztása csökkenti a száj káros baktériumainak mennyiségét, a lepedékképződést, lassítja a fogkőképződést, valamint serkenti a nyálelválasztást.

A legutóbbi kutatások szerint a xilit nem csak a fogszuvasodás megelőzésére képes, hanem a már károsodott fogzománc helyrehozására is.

A xilit rendszeres használata elősegíti a fogzománcból kivont ásványi anyagok visszaépülését. Mivel a szájban lévő lepedék pH értéke nem csökken, az ásványi anyagok kioldása is megakadályozódik, sőt bizonyos esetben a lyukak belső felületének erősítésével az anyagok visszaépülése is megvalósulhat.

Tehát a xilit jelentős mértékben segíti fogaink épségének megóvását, mivel:

– megakadályozza a szájban lévő baktériumok savtermelését,- csökkenti a lepedék lerakódását
– lassítja a fogkőképződést
– segíti az ásványok visszaépülését a fogzománcba

Nem habzik, de ettől még hatásos! Milyen fogkrémet válasszunk?

A legnagyobb ellenérv a fluoridok használatával szemben az, hogy a fluoridion mérgező: egy átlagos felnőtt ember számára 5-10 gramm nátrium-fluorid lenyelése már mérgezési tüneteket okozhat. Gyerekeknél ez az mennyiség még kisebb. Ezért igyekezzünk elkerülni a fluort, a tartósítószereket és egyéb veszélyes anyagokat. Használhatunk fluormentes fogkrémeket (pl. Logona, Weleda, Bilka, stb), esetleg drogériákban kapható fogport, vagy szódabikarbónát 1-2 csepp borsmenta illóolajjal.

Tippek, tanácsok

  • A szódabikarbónát finom szemű sóval, és tömény gyógyteával is összekeverhetjük, így magunk készített pasztával moshatunk fogat.
  • Fogkő ellen fogmosás után használjunk 2 dl vízben elkeverve 1 teáskanálnyi almaecetet.
  • A fogselyem hatékonyan tisztítja a fogak közötti lepedéket, eltávolítja a beszorult ételt. (Gyermekeknek szánt változata is kapható).

Forrás: www.tesztplussz.hu