A hagyma jótékony hatása és a hagymatea

A hagyma jótékony hatása és a hagymatea

A vöröshagyma minden háztartásban megtalálható, filléres alapanyag, és mivel a magyaros fogások elkészíthetetlenek nélküle, ha valaki nem különösebben kedveli az ízét, az is rendszeresen fogyasztja. Nézzük, hogy ennek a sokoldalú zöldségnek milyen áldásos hatása van a testünkre!

A hagyma tele van tápanyaggal

A hagyma az egyik legegészségesebb zöldség: miközben a kalóriatartalma minimális, tele van tápanyaggal. Nagy mennyiségben tartalmaz többek között C-vitamint, ami az immunrendszer karbantarásához szükséges; B6- és B9-vitamint, ami az idegrendszer normális működéséhet szükséges, illetve és káliumot, ami a testünk vízháztartását, az izmok összehúzódását és a veseműködést szabályozza.

A hagyma jót tesz a szívnek

Kutatások kimutatták, hogy rendszeres hagymázással minimalizálható a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázata is, mivel a zöldségben lévő antioxidánsok gyulladás- és koleszterinszint-csökkentő hatásúak.

A hagyma antioxidánsban gazdag

A lila- és vöröshagymában található 25 különböző, flavonoid típusú antioxidáns további jótékony hatása lehet, hogy megakadályozva a sejtkárosodást, olyan betegségek megelőzésében is jó szolgálatot tehetnek, mint a rák vagy a cukorbetegség.

A hagyma csökkenti a vércukorszintet

A hagyma a cukorbetegek legjobb barátja, ugyanis jelentősen csökkenti a vércukorszintet, sőt, ha veszélyezetett kategóriába tartozunk, rendszeres fogyasztással a diabétesz kialakulásának kockázata mérsékelhető.

A hagyma antibakteriális hatású

Nem gondolnánk, de a hagyma olyan agresszív baktériumtörzsekkel szemben is képes felvenni a kesztyűt, mint az e-coli vagy a streptococcus. Kutatások bebizonyították, hogy a hagyma héjából kivont quercetin nevű flavonoid (szintén antioxidáns) képes megállítani ezen rosszindulatú baktériumok szaporodását.

A hagyma erősíti a csontokat

Egy középkorú, menopauzán átesett nőket vizsgáló kutatás során kiderült, hogy a rendszeresen hagymát fogyasztók körében kevesebb volt a csontritkulásból adódó csonttörés. Így, ha valaki ügyel a csontjai épségére, és mondjuk a tejtermékeket kevésébé kultiválja, vagy éppen allergiás rájuk, megfelelő mennyiségű hagyma elfogyasztásával részben kompenzálhatja az így kieső csontépítő ásványokat.

A hagyma támogatja az egészséges bélflórát

És, ha mindez még nem lenne elég: a hagyma prebiotikumokban is bővelkedik! Ezek a jotékony baktériumok segítenek megőrizni az egészséges bélflórát, így hozzájárulnak az immunrendszer normális működéséhez.

A vöröshagyma jótékony hatásai, hagymatea

Vöröshagyma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti. A népi gyógyászatban az asztma gyógyszere. Emellett bizonyos másodlagos baktériumfertőzéseket, mint például a tüdőgyulladást is képes legyőzni. A kipréselt nyers hagymalevet narancslével vagy grépfruitlével fogyaszthatjuk, ekkor nem érezzük annyira intenzíven az ízét.

Hagymatea elkészítése

két-három fej vöröshagymát mossunk meg jó alaposan héjastul, és vágjuk össze. Főzzük néhány percig egy liter vízben. Ízesíthetjük szárított kamillával, hársfával is. Pirítsunk meg három evőkanálnyi barna cukrot, és hígítsuk fel a hagymafőzettel. Mézzel édesítve igyuk, aprókat kortyolgatva.

Bőrgyulladás, kelés (pl. körömágygyulladás) érlelésére általánosan ismert volt a vöröshagyma húsos leveléből készített „pépes” borogatás, melyet nyersen vagy sülve, összetörve, közvetlenül vagy vékony szövet között tettek a gyulladt bőrfelületre. A pépes borogatást napjában többször cserélték és a kelés kifakadásáig vagy a gyulladás megszűnéséig alkalmazták.

köhögés csillapításának egyik jól ismert szere volt a „hagymatea” vagy annak csak burokleveleiből – készítették,  s mézzel vagy anélkül fogyasztották.

A hagyma gyógyító hatása a Távol-Keleten is ismert…

Nemcsak hazánkban ismert a vöröshagyma gyógyító ereje. Az indiai gyógyászatban kipréselt nedvét a fülbe csepegtetve csökkentik a fülfájást. A préselt hagymalét vizelethajtásra és lázcsillapításra egyaránt adják, külsőleg pedig rovarcsípéses bőrgyulladás enyhítésére, sebek méregtelenítésére javasolják.

Nepálban a vöröshagyma préselt nedvét azonos mennyiségű mézzel keverve köptetésre, túróval és sóval keverve pedig hasmenés megszüntetésére javasolják.

A kínai gyógyászatban a vöröshagyma használata újabb keletű, táplálék- és gyógynövényként mégis sokféle betegség kezelésére alkalmazzák. Rendszeres fogyasztását a magas vérnyomás megelőzése céljából is javasolják.

A több mint 6000 éve ismert vöröshagyma gyógyító erejét különféle klinikai kísérletek is igazolták. Ily módon támasztották alá azt a tényt is, hogy koleszterin- és vércukorszint csökkentő hatású, hogy a vérlemezkék összecsapódását gátló, valamint antibakteriális és gomba-ellenes hatást is kifejt. Kutatások igazolták, hogy a hagyma rendszeres fogyasztása szerepet játszhat a gyomorrák megelőzésében, illetve csökkenti annak kockázatát.

A hagyma jótékony hatása >>