Zeller és a zellerzöld gyógyító hatása
A zeller egyik jellemző jótulajdonsága, hogy rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz. Gazdag rostokban és ballasztanyagokban, nagyobb mennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, A-, B-, C-vitaminokat és nyomelemeket. Mivel a kalóriatartalma igen alacsony – fajtától függően 6-20 kcal van 100 grammban – kitűnő eledel lehet fogyókúrázóknak is.
A zeller immunrendszer erősítő hatását már az ókori görögök is ismerték, igazán népszerűvé azonban a 17. században vált, amikor a francia király szeretője rendszeresen feltálaltatta az uralkodónak, állítva, hogy a zeller erősíti a nemi vágyat és férfiúi teljesítőképességet. A növény hatóanyagai révén ugyanakkor erősíti az immunrendszert is.
A zeller kedvezően hat a veseműködésre. A népi gyógyászatban is mint erős vizelethajtót tartották számon. Egyesek szerint a vesehomokot, vagy a követ is ki tudja hajtani. Gyakran alkalmazzák emésztési panaszok esetén, csökkenti a vércukorszintet is.
A zellerben tökéletes egyensúlyban vannak a szerves sók és a vitaminok, amihez még hozzájárulnak a növényhormonok és az az esszenciális olaj, ami a zellernek jellegzetes illatot kölcsönöz. Ennek az olajnak különleges hatása van az idegrendszer szabályozására, nyugtatására is, így segíthet a túlzott idegeskedés leküzdésében.
Fogyókúrád során, ha a zellerlébe egy kávéskanál mézet teszel, és étkezés előtt lassan elkortyolod, kevésbé leszel éhes – így biztosan nem eszed túl magad.
A zeller nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is. A levele tartalmaz illóolajat (limonént, szelinént, alkil-ftalidokat), furokumarinokat és flavonoidokat is. A zeller serkentőleg hat a veseműködésre. Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák. A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert
Mit tartalmaz a zellerzöld?
A szárzeller C-vitamin tartalma magas, 100 grammjában akár 30-50 mg C-vitamin is található. Alacsony kalóriatartalmú 100gramm/10kcal. A zeller nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium, szilícium és néhány nyomelem is. A levele illóolajakat tartalmaz (limonént, szelinént, alkil-ftalidokat), furokumarinokat és flavonoidokat.
Mi mindenre jó a zellerzöld?
- A zellerzöld olyan tápanyagokat tartalmaz, amik segítik kordában tartani a szervezet sav-bázis egyensúlyát és segítenek megakadályozni a test elsavasodását.
- Mivel B vitaminban gazdag, idegerősítő hatású. Segít lenyugodni szorongás vagy pánikroham esetén, mivel olyan orvosi tulajdonsággal rendelkezik, ami természetes nyugtatóvá teszi.
- Izzasztó és méregtelenítő hatású.
- A zellerzöld serkentőleg hat a veseműködésre.
- Rostokban dús, segíti az emésztést. Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák. Jót tesz a gyomornak, a lépnek és a hasnyálmirigynek
- Hűti a máj és a gyomor belső melegét, amely rendszerint fejfájásban, nem utolsósorban pedig mértéktelen étvágyban nyilvánul meg.
- A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert.
- Az étkezések között fogyasztott nyers zellerszár szabályozza az étvágyat, emellett az evés lelassítására, az alaposabb rágás érdekében is célszerű zellerszárat ropogtatni az egyes fogások mellé.
- A zellerszár továbbá azon kevés zöldségek egyike, amelyeket gyümölccsel is bátran fogyasztható, ugyanis ebben az esetben nem terheli meg az emésztést, és nem okoz erjedési folyamatokat a két különféle táplálék együttes hatása.
A zeller jótékony hatásai:
100g zeller mindössze 16 kalóriát tartalmaz és sok rostot, ami sok diétában hozzájárul a súlyvesztéshez és a koleszterin-szint csökkentéséhez.
Levele gazdag olyan flavonoid antioxidánsokban, mint a zeaxantin, a lutein és a béta-karotén, amelyek fontos elemei a rák kialakulása elleni küzdelemnek.
Igen jó A-vitamin forrás, ami természetes antioxidáns akárcsak a béta-karotin. Kiváló hatása van a bőrre, de a jó látáshoz is szükséges. Az A-vitamin fontos szerepet kap a tüdőrák elleni védelemben.
A növény sok vitamint és más hasznos anyagot tartalmaz: folsavat (a javasolt napi mennyiség -9%-át), riboflavint, niacint és sok C-vitamint.
A friss zeller igen jó K-vitamin forrás (a javasolt napi bevitel 25%-a), mely a csontokra van rendkívül jó hatással. Azt is kimutatták, hogy igen hasznos az Alzheimer-kórban szenvedőknek, ugyanis csökkenti az agysejtek károsodását.
Olyan ásványi anyagokban gazdag, mint a kálium, a nátrium, a kalcium, a mangán és a magnézium. A kálium fontos szerepet kap a szervezet sejtjeinek és nedveinek karbantartásában, rendben tartja a vérnyomást és a szívműködést.
A zeller levele és magja sokféle illóolajat tartalmaz, ezek kölcsönzik jellegzetes aromáját is.
A zellerből nyert illóolajak idegrendszeri panaszok, ízületi gyulladások és a gutaütés kezelésében használatosak. A magja, a szára és a gyökere kiváló vízhajtó (kiüríti a szervezetben felgyülemlett vízfölösleget) és elősegíti a kismamák tejtermelését, serkentő és erősítő hatású.
100 g növény kb. 16 kalóriát tartalmaz, ezért kiválóan alkalmas fogyókúrákban, de vegyi összetevői is (flavonoidok, folsav, A-vitamin, K-vitamin, ásványi anyagok) kedvezően hatnak az egészségre.