Nem iszol eleget? A vízhiány megöli a gerinced és az ízületeidet.

Nem iszol eleget?
A vízhiány megöli a gerinced és az ízületeidet.

Azt mondják, három napig kibírható víz nélkül. A hiánya mindenféle problémát okoz, kezdve a fejfájással. De tudta, hogy a gerinc és az ízületek egészségére is hatással van?

A víz eltávolítja a szervezetből a káros anyagokat, ugyanakkor a hasznosakat is szétosztja a szervezetben. Víz nélkül nem tud mozogni vagy gondolkodni. A víz nem raktározódik, ezért ha azt szeretné, hogy a teste jól működjön, akkor tényleg minden nap eleget kell innia. A legjobb a sima víz vagy a természetes ásványvíz, mivel ezek extra fontos ásványi anyagokkal látják el a szervezetet, és megakadályozzák a kiszáradást.

Az egészséges emberi szervezet úgy működik, mint egy jól olajozott óramű. És ahogyan az olajra nagy szükség van a fogaskerekek forgatásához, úgy a víz is nélkülözhetetlen a testünk számára. Nélküle egyszerűen nem működne úgy, ahogy kellene. Egy egészséges ember testének teljes víztartalma a testsúly 50-60 százaléka.

A szakértő szerint a következő 10 folyamatot alapvetően befolyásolja a vízhiány:

Víz nélkül az agy nem működik

A víz nélkülözhetetlen a gondolkodáshoz, a hangulathoz és a koncentrációhoz felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt. A depresszió vagy a szorongás megelőzésében is alapvető szerepet játszik. Szükséges a hormonok és neurotranszmitterek, köztük a hangulatot befolyásoló szerotonin hatékony termeléséhez. A szerotonin alacsony szintje összefüggésbe hozható a depresszióval. Még az enyhe, de hosszan tartó dehidratáció is depresszióhoz vezethet.

Csökkenti a stresszt és a fáradtságot

A víz segít csökkenteni a fáradtságot. Még az enyhe dehidratáció is negatívan befolyásolja a hangulatot és a koncentrációs képességet. A víz segít megelőzni a stresszt is. Valójában az egyenlet a következő: a stressz dehidratációt okoz a szervezetnek, a dehidratáció pedig stresszt okoz a szervezetnek. A stresszhormon kortizol magasabb szintje a szükségesnél alacsonyabb ásványi anyagszintet okozhat. Emiatt az ásványvíz fogyasztása szó szerint megelőzést jelent az ördögi stresszkörben.

Elosztja a tápanyagokat és küzd a fertőzések ellen

A víz a vér fő összetevője, amely összeköti a test összes szervét és szövetét. Oldja az oxigént, a tápanyagokat és az emésztőrendszerben felszívódó anyagokat, a salakanyagokat vagy a hormonokat.

De a nyirokrendszerben áramló nyirok fő alkotóeleme is. Segít a szervezetnek a fertőző betegségekkel szemben – megszűri és eltávolítja a testből a salakanyagokat. A vízhiányos nyirok sűrű, és ez azt jelenti, hogy lassabban kering, és így az egész rendszer tökéletlenül működik.

Javítja az emésztést, a kiválasztást és a fogyást

A víz a fogyásban is segít. Többek között azért, mert a szervezetnek először fel kell melegítenie a vizet testhőmérsékletűre, amit energiafelhasználás közben tesz meg.

Emellett része a nyálnak, a bélnedveknek, a hasnyálmirigy levének és az epének, vagyis mindazoknak a folyadékoknak, amelyek a szénhidrátok, fehérjék és zsírok megfelelő emésztéséhez szükségesek, és amelyekből a szervezet energiát és építőanyagot nyer. De a széklet szerves része is, és elegendő bevitele a székrekedés megelőzése.

Mit tegyünk a következő napokban és mit ne tegyünk

Biztosan tapasztalta már, hogy a hólyaghurut próbált úrrá lenni magán, amit több folyadék fogyasztásával megállított. Ez a helyes stratégia, hiszen a víz a vizelet fő alkotóeleme, amelyen keresztül a salakanyagok és a mérgező anyagok távoznak a szervezetből. Ezeknek az anyagoknak a rendszeres eltávolítása a szervezetből fontos a szervezet megfelelő méregtelenítéséhez.

A káros anyagok a verejtékkel is távoznak a szervezetből, amelynek fő összetevője a víz. Ennek feladata a test hűtése és az életveszélyes túlmelegedés megelőzése. Mivel a szervezet az izzadsággal fontos ásványi anyagokat veszít, az ásványvíznek a napi ivás részét kell képeznie a magnézium, kalcium, kálium és esetleg más ásványi anyagok pótlása érdekében.

Védi az ízületeket és a gerincet

A víz az ízületi folyadék része is, amely csökkenti az ízületek és a porcok érintkezési felületeinek súrlódását, így védve azokat a kopástól. Tartalmazzák a porckorongok is, amelyek párnaként működnek a két csigolya között, megvédve azokat a kopástól.

Lassítja az öregedést

A megfelelő ivási rend közvetlenül összefügg az öregedés jeleinek javításával, melynek során a szervezet fokozatosan „kiszárad”. Segít a bőr gyógyulásában. Az egészséges és hidratált bőr feszes és sima, míg ha a szervezet vízhiányos, akkor törékeny és gyengül a barrierfunkciója.

Megelőzi a szívrohamot és a stroke-ot

A víz fenntartja a vér megfelelő sűrűségét, és a megfelelő hidratáltság megelőzi a vérrögöket, valamint magát a szívrohamot vagy a stroke-ot.

Enyhíti a fejfájást

Egyes emberek különösen érzékenyek a vízhiányra, mert az nagyon gyorsan fejfájást okoz nekik. A megfelelő ivási rendszer, amelynek főként rendszeresnek kell lennie, segít megelőzni a gyengeséget, a fejfájást vagy az izomgörcsöket.

Ellensúlyozza a menopauza hatásait

A hőhullámok, a hőség, az izzadás. A menopauzában lévő nők rémálmai. Mivel a szervezet ebben az időszakban valóban sok folyadékot veszít, erősíteni kell az ivási szokásokat. Ez segít megelőzni a fáradtságot, a fejfájást és a koncentrációs zavarokat.

Forrás: blogmania

Miért baj, ha nem iszunk eleget?

Sok idős ember méltatlankodik, ha az orvos „dehidratáltnak” minősíti, s rendszeresen, nyomatékosan figyelmezteti, igyon többet, naponta legalább 2-2,5 liter folyadék – víz, tea, ásványvíz – kell a szervezetnek. Ha szükséges, legyen a keze ügyében 1-2 dl pohárnyi enyhén cukros víz. A többségük konokul ismételgeti – nem az orvosnál, inkább hozzátartozói, szomszédjai előtt, hogy ő arra képtelen. Neki néhány korty ivóvíz elegendő!

Nagy tévedés! Ezt az egészségügyi tanácsot mindenkinek meg kell fogadnia, s hozzá kell szoknia a túl soknak vélt folyadék elfogyasztásához. Hogyan?

Csapvízre, teára, üdítőre, ásványvízre „lebontva” nem is olyan sok az egész. Lennie kell a szokásaihoz ragaszkodó mellett – vagy legalább néha a közelében – valakinek, aki a keze ügyébe rakja a bögrét, a poharat a megfelelő itókával, s kedvesen noszogatja az elfogyasztására. Kortyonként, vagy szívószállal.

Összeomolhat a keringési rendszer 

A test megfelelő folyadéktartalma elengedhetetlen ahhoz, hogy a keringési rendszerünk és a szerveink jól tudjanak működni. Meglepő lehet, de már néhány százalékos folyadékhiány is képes komoly, akár életveszélyes állapotot előidézni.

Már az 1 százaléknyi folyadékhiányt is jelzi a szervezetünk: ebből is látható, hogy milyen érzékenyek vagyunk arra, hogy eleget iszunk-e.

A folyadékhiány következményei

Ha a szervezet (testtömegtől, aktivitástól függően, felnőttkorban átlagosan napi 2-2,5 literes) folyadékszükségletét nem pótoljuk, akkor az izzadással, kilégzéssel, vizelettel elveszített víz felborítja az egyensúlyt, és szapora, rendszertelen pulzus (tachycardia), izomgörcsök, eszméletvesztés, sőt a folyadékhiány fokozódása esetén akár halál is bekövetkezhet. Ez utóbbi 12-15 százalékos folyadékvesztés esetén már megtörténhet: keringés-összeomlás, sokk (tudatzavar, letargia, érzékelési zavarok, delírium, kóma) alakulhat ki.

Egyes gyógyszerek (pl. vízhajtók) szedésekor a megfelelő folyadékbevitelre különösen oda kell figyelni.

Viszont vese-, szív-, anyagcsere-betegségben szenvedők feltétlenül kérjék ki orvosuk véleményét a napi folyadékszükségletüket illetően, mert számukra akár ártalmas is lehet a túl sok folyadék fogyasztása.

Evés-ivás utáni szívdobogásérzés

Szerencsére nem mindenki tapasztalja meg élete során, hogy evés-ivást követően néha erős szívdobogásérzése van, esetleg nagyobb, erőteljesebb szívdobbanásokat érez, egyes megfogalmazások szerint „repkedő” az érzés. Szaknyelven ezt palpitációnak hívják. A tünetet gyakran maga a nyelés folyamata indíthatja be, ám okozhatja például dehidratáció, kevés folyadékfogyasztás, és a folyadékháztartás felborulása miatti alacsony káliumszint is.

Árulkodik a WC

Elégtelen folyadékfogyasztásra utal, ha valaki csupán naponta 1-2 alkalommal jár pisilni, a vizelete sötét színű. Ebben az esetben azonnali folyadékpótlásra van szükség: igyon meg egy pohár vizet, és figyeljen arra, hogy a nap további részében mindig legyen a keze ügyében folyadék. Így a következő órákban egyenletes tempóban visszatöltheti a szervezet folyadékraktárait.

Az színek és jelentésük

  • Színtelen: a színtelen sugár jelzi azt, hogy a vizelet nagy része víz, vagyis túl sokat iszik, amiből egy keveset vissza is vehetne. Értelemszerűen a vízelethajtó gyógyszereknek is ilyen hatása van.
  • Halvány szalmasárga: ön tökéletesen egészséges és megfelelően hidratált.
  • Átlátszó sárga: ez még mindig a normál tartományban van, ráadásul nem is sokban tér el egymástól a szalmasárga és az áttetsző sárga.
  • Sötét sárga: arra utal, hogy nem iszik eleget. Kivéve akkor, ha ez a reggeli első termés, mert a vesék már azelőtt komoly munkát végeznek, mielőtt felébredne. Ezért az első vizelet sötét színéből még nem kell hosszabb távon következtetéseket levonnia.
  • Borostyán vagy mézsárga: ebben az esetben a teste vízhiánnyal küzd. Szerencsére ezt könnyen orvosolhatja, ha miután végzett, legalább egy nagy pohár vizet megiszik. Persze ez hosszabb távon nem jelent megoldást, a vízfogyasztására így jobban kell ügyelnie. Bár az is igaz, hogy a vízhajtó hatású italok (kávé, tea, stb.) is eredményezhetnek sötétebb vizeletet, így ezt is vegye számításba.
  • Középbarna: utalhat májbetegségre vagy erős dehidratáltságra. Mindenképpen igyon, és ha a szín nem változik, akkor az orvosát is keresse fel.
  • Rózsaszín vagy vöröses: ne ijedjen meg,  lehet, hogy csak sok piros bogyós gyümölcsöt vagy céklát evett. Ha azonban ezeket kizárhatja, akkor valószínűleg van egy kis vér a vizeletben. Ez még mindig nem jelenti azt, hogy valami baj van, de azért erről már érdemes beszélni egy orvossal is, főleg ha nem csak egyszer fordul elő. Ez ugyanis jelezhet vesebetegséget, tumort, hugyúti fertőzést is.
  • Narancssárga: ezt is lehet dehidratáltság miatt, de a máj vagy az epe betegsége is okozhatja. Emellett az ételfestékek lehetőségét sem szabad kizárni, de ez a szín megint okot adhat az orvossal való konzultációra.
  • Zöld vagy kék: az ételfestékek mellett okozhatja egy ritka genetikai betegség vagy bizonyos bakteriális fertőzések is, és persze gyógyszerek mellékhatása is lehet. Pánikolni nem kell, de azért érdemes egy orvossal is beszélni róla, ha az ételeket és gyógyszereket ki tudta zárni.
  • Habzó, pezsgő vizelet: akármilyen fura is, ez teljesen normális, amíg csak alkalomszerűen fordul elő. Ha nem, akkor jelezheti azt, hogy túl sok fehérjét vesz magához, de jelenthet akár vesebetegséget is, így az orvost érdemes beavatnia.

A vízháztartás egyensúlya

A vízháztartás csak akkor van egyensúlyban, a testi funkciók és folyamatok (pl. az idegrendszer) csak akkor működnek problémamentesen, ha a szervezet elegendő folyadékhoz és megfelelő mennyiségű sóhoz jut. Ellenkező esetben kiszáradás (dehidratáció) lép fel, amelyre kezdetben kisebb panaszok figyelmeztetnek, de akár súlyos problémákat is okozhat.

Az egészséges életmód részét képezi a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás. A felnőtt szervezet napi folyadékigénye 2-2,5 liter.

Magas lázzal, hasmenéssel, hányással járó állapotok esetén amennyiben a bevitt és az ürített folyadék mennyisége az utóbbi irányába billen, kiszáradás fenyegeti a szervezetet. A hidratáltság helyreállítása egyszerűnek tűnik, ha csak hasmenésről van szó. Ez esetben nagyobb mennyiségű folyadék fogyasztása, illetve szájon át alkalmazott rehidráló porok alkalmazása segíthet. Veszélyesebb helyzet áll elő, ha láz is társul a hasmenéshez, de a kiszáradás szempontjából legveszélyesebb, ha hányás is fellép. Ilyenkor bármilyen folyadék bevitele nehézséget okoz. Egyetlen megoldás, ha a beteg megpróbál kortyonként inni, ennek ellenére súlyos esetben akár infúzióra is szükség lehet.

A kiszáradás  – Csökkentheti  a szomjúságérzetet!

A hasnyálmirigy-gyulladás, vagy nagy kiterjedésű égési sérülések, de akár a rendszertelen táplálkozás, sőt a depresszió, az egyedüllét is olyan nagymértékű folyadékvesztéssel járhat, hogy a szervezet gyorsan kiszáradhat. Sok idős ember egyszerűen „elfelejt” inni.

Minél hosszabb ideig állnak fenn a fenti állapotok, annál súlyosabb esettel állunk szemben, így a probléma megoldása is egyre nehezebbé válik.

Időseknél a szervezet víztartalma kevesebb (inkább 50 százalék körüli), mint a fiatalabb felnőtteké, vagyis rosszabb a hidratáltságuk. Éppen ezért, ha nem isznak megfelelő mennyiségű folyadékot, gyorsabban kiszáradhatnak. Ehhez társul még, hogy a korosodással a  szomjúság-központ működése csökken, a szomjúságérzet később jelentkezik, ezért az időseknek tudatosan kell inniuk, még ha nem is érzik, hogy szomjasak. Amennyiben egy idős ember kiszáradással járó betegségben szenved, létfontosságú a megfelelő mennyiségű folyadék biztosítása – a dehidratáltság egyik jellegzetes tünete a zavartság. Az idős emberek gyakran egyéb betegségektől is szenvednek: sokszor előfordulnak érrendszeri betegségek (szív, agy, perifériás erek), vérnyomás problémák, vesebetegség. Ezeket a betegségeket egy esetleges kiszáradás tovább súlyosbíthatja és akár szívinfarktus, agyi infarktus vagy veseelégtelenség is lehet a következmény.

Förrás: nyugdijban