Miért együnk rendszeresen étcsokoládét?

Miért együnk rendszeresen étcsokoládét?

Az étcsokoládé tele van olyan tápanyagokkal, amelyek támogatják az emberi egészséget. A kakaóbab például flavonolokat tartalmaz magas koncentrációban, amelyek nemcsak a csokoládé keserű ízét adják, hanem antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkeznek.

Egy tanulmány szerint az étcsokoládé rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a szívbetegségek esélyét. Ezen kívül a csokoládé csökkenti az artériákban a meszesplakk-képződést, és az LDL-oxidáció ellen is megvédhet bennünket. Az LDL vagy más néven rossz koleszterin növeli a szívbetegségek kialakulásának rizikóját. A flavonoidokat tartalmazó étcsokoládé azonban jelentősen csökkenti ezeknek a betegségeknek és állapotoknak a kockázatait.

Az étcsokoládé olyan bioaktív komponenseket tartalmaz, mint a flavonolok, amelyek csökkentik az inzulinrezisztencia rizikótényezőit. Polifenolokban is bővelkedik, amelyek elősegítik az inzulinérzékenység fokozását és a vércukorszint szabályozását.

A kakaó teobromint és koffeint is tartalmaz, amelyek energiával látják el a szervezetünket. A koffein például segítheti az edzés előtti motivációt, az antioxidánsai pedig hozzájárulnak az izomszövet helyreállításához.

Az étcsokoládé fokozza a bőrben a vérkeringést, emellett növeli a bőrsűrűséget és fokozza a bőrhidratációt is. Az étcsokoládé ezen kívül fehérjékben, ásványi anyagokban és vitaminokban is bővelkedik, amelyek szintén segítik a bőr hidratációjának fenntartását. A kakaó, pontosabban a kakaóvaj bőrhidratálóként is működik, nemhiába olyan nagyon népszerű napjainkban mint testápoló.

Az étcsokoládé tele van gyulladáscsökkentő összetevőkkel, amelyek minimalizálják és megakadályozzák a gyulladás kialakulását. Ezek a gyulladások azért is veszélyesek, mivel krónikus sejtgyulladásokat eredményeznek, ami többek között ízületi gyulladáshoz és cukorbetegséghez vezethet. Az étcsoki rendszeres fogyasztása javítja a bélmikrobiomot, és csökkenti a gyomorban kialakult gyulladást.

Rendszeresen fogyasztva az étcsokoládé megakadályozhatja a neurodegeneratív betegségek kialakulását, mint amilyen a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór. Ez azért van, mivel az étcsokoládéban található flavonoidok fokozzák az agyi memóriát és a kognitív teljesítményt.

Már napi 40 gramm csokoládé jelentősen képes lecsökkenteni a stressz-szintet, ezért akik magas vérnyomásban vagy szorongásos betegségben szenvednek, mindenképpen fogyasszanak rendszeresen legalább 80%-os kakaótartalommal készült csokoládét.

Az étcsokoládé számos tápanyagot tartalmaz, köztük magnéziumot is, amely a testünk egyik leggyakoribb ásványi anyaga. A magnézium több mint 300 kémiai reakcióban vesz részt, különösen az anyagcsere-folyamatokban van nagy szerepe. Az izmok és az izomműködés egyik létfontosságú tápanyaga, illetve erősen tartja a csontrendszert és az immunrendszert.

A kakaóban található egy teobromin nevű vegyület, amely hatással van a vagus ideg aktivitására. A vagus ideg az agy azon része, amely köhögési rohamokat válthat ki. A teobromin azonban jelentősen csökkenteni tudja ezeket a köhögési rohamokat.

Az étcsokoládé nagyon tápláló, hiszen olyan tápanyagokkal van tele, mint niacin, magnézium, riboflavin, kalcium, vas, cink, foszfor, réz, mangán.

Forrás: gyogyszernelkul

Figyelem!
Nagyon fontos információ!

Okvetlenül olvasd el, mielött csokit eszel!

Ha gyógyszer nélkül, egészségesen élsz, az nagyon káros hatással lehet, a gyógyszergyárak bevételére!

Meglepő dolog történik, ha minden nap eszel csokit

Tudtad, hogy egy átlagember évente több kiló csokoládét fogyaszt el? Ez a kakaóbabból készült finomság világszerte a legnépszerűbb édesség, nem véletlenül. A mindennapi csokievés gondolata csábító, hiszen ez a sokféle ízben és formában kapható nyalánkság gyakorlatilag pár falatnyi boldogság, ami egyből megdobja hangulatunkat. Hogy ez mennyire jó ötlet? Íme a rendszeres csokoládé-fogyasztás öt előnye és öt hátránya.

Előny: Leviheti a vérnyomásod

A csokiban – azaz a kakaóban – flavonoidok vannak, ami jó hatással van a vérnyomásra. Napi egy kis kocka étcsokoládé jó hatással lehet a kialakuló hipertenzió kordában tartására.

Persze ez nem jelenti azt, hogy féktelenül fogyaszthatjuk.

Előny: Gyulladáscsökkentő hatása van

A bacilusok ellen a szervezet gyulladással küzd, ami hosszú távon káros lehet, mert károsítja a sejteket. Egy kutatás azonban bebizonyította, hogy egy hét rendszeres étcsokoládé-fogyasztás után az immunrendszer szabályozásáért felelős gének aktivitása megnőtt, csökkentve a gyulladásveszélyt.

Előny: Védi a bőrt a naptól

A már említett flavonoid egy olyan – növényekben előforduló – vegyület, ami számos jó hatással bír szervezetünkre.

A kakaóban található flavonoid – másnéven flavanol – ellenállóbbá teszi a bőrt az ártalmas UV-sugarak ellen.

Előny: Javítja a memóriát

Egy kutatás azt vizsgálta, hogy étcsokoládé fogyasztása után 30 perccel fokozott agyi vérellátást lehetett kimutatni a kísérletben résztvevő embereknél, így kijelenthetjük, hogy az étcsokoládé igazi agyserkentő.

A hatás órákkal a csokievés után is kitart és nemcsak az emlékek felidézését segíti elő, hanem az új információk feldolgozását is.

Előny: A sportolásban is segít

A flavonoidok növelik a szervezet a nitrogén-oxid szintjét, mert gátolják az őket lebontó enzimeket. A rendszeres (flavonoidban gazdag) csokifogyasztással hozzájárulhatunk a megfelelő nitrogén-oxid szint megteremtéséhez, ezáltal elősegítve az izmok gyorsabb és hatékonyabb regenerációját.

Ha tehát edzés előtt eszünk egy kis csokit, jobban bírjuk majd a terhelést.

Hátrány: Gyengítheti a csontokat

Sajnos az étcsokoládé-evésnek nem csak pozitív hatásai vannak, például a benne található kakaóvaj és cukor hosszú távon gyengítheti a csontokat.

A nem édesített kakaópor viszont egészséges, ha mindenáron csokis ízre vágysz, igaz, sajnos nem édes.

Hátrány: Migrént okozhat

Az alkohol után a csokoládé a legnagyon migrén-kiváltó, bár erre vonatkozóan még nem készültek hivatalos kutatások.

Mindenesetre a migrénben szenvedő emberek 22 százaléka állítja, hogy csokievés után fáj a feje.

Hátrány: Gyomorégést eredményezhet

A csokiban található methylxanthine ellazítja a gyomor és a nyelőcső közötti szelep izmát, ami ettől nyitva marad és a gyomorsav felkerülhet a nyelőcsőbe, ezáltal gyomorégést okozva.

Az orvosok azt ajánlják, hogy aki refluxos, egyáltalán ne fogyasszon csokoládét emiatt.

Hátrány: Vesekő kialakulásában is lehet szerepe

A csokiban a sok jó vegyület mellett sajnos található pár olyan is, ami nem tesz jót a szervezetnek. Ilyen például az oxalát, amely ha kalciummal kombinálódik a vesében, akkor vesekő alakul ki.

Akinél már találtak vesekövet, le kell mondania a csokoládéról.

Hátrány: Elálmosíthat

A csokiban ugyan van koffein, ami élénkítő hatású, azonban a benne található cukor hirtelen emeli meg a vércukorszintet, amivel együtt a szerotoninszint is gyorsan emelkedik. Ez az úgynevezett boldogsághormon, ezért érezzük magunkat olyan kellemesen csokievés után.

Ez a hormon azonban ellazít és esetenként el is álmosíthat. minket, egy tábla csoki tehát gyors örömet szerez, ami sajnos ugyanolyan gyorsan el is múlik és még hízunk is tőle, úgyhogy rendszeres és túlzott fogyasztása igencsak megfontolandó.

Forrás: bien

Az étcsokoládé 7 bizonyított egészségügyi előnye >>
Porckopásra, gyomorfájdalmakra, fejfájásra,
ízületi gyulladásra, izomfájdalmakra … >>