Hátfájás az egyik leggyakoribb egészségi probléma – Otthon végezhető gerincátmozgató és törzsnyújtó gyakorlattal

Hátfájás az egyik leggyakoribb egészségi probléma

A hátfájás enyhítése gyors és egyszerű módszerekkel

A hátfájás az egyik leggyakoribb egészségi probléma, amelyet az emberek megtapasztalnak. Míg régebben csak az idősebb korosztály szenvedett ettől a problémától, napjainkban egyre többen panaszkodnak a hát fájdalma miatt. Ennek az ülő életmód az egyik leggyakoribb oka.

A hátfájásnak nemcsak az életmód lehet a mögöttes oka, sok esetben valamilyen sérülés vagy porckorongsérv áll a háttérben. Vannak olyan személyek, akik hajlamosabbak erre a problémára és ennek genetikai okai vannak. Ha a szüleink és a nagyszüleink is hátfájósak voltak, akkor nagyobb az esélye, hogy nekünk is lesznek ilyen problémáink. Mint említettük, a sok ülés, a helytelen testtartás és az idegekre nehezedő nyomás mind-mind oka lehet a hátfájdalom kialakulásának.

A rossz testtartás nyaki és vállfájdalmakat is generál amellett, hogy gerinc- és hátpanaszokat is előidézhet. A jó testtartás azonban csökkenti az idegekre nehezedő nyomást és segíthet enyhíteni a fájdalmat is.

Amikor valaki hátfájdalomra panaszkodik, akkor mindent megtesz annak érdekében, hogy elkerülje a testmozgást, pedig ezzel csak még inkább fokozódik a fájdalom. Keressünk olyan tevékenységet, olyan mozgásformát, amelyet nemcsak élvezünk, de ami jót is tesz a testtartásunknak, a gerincünknek, a derekunknak, a hátunknak. Mindenképpen olyan sportforma javasolt, amely nem súlyosbítja a fájdalmat, például alacsony intenzitású tevékenység, mint amilyen a kerékpározás vagy a vízi aerobik. A hátfájás egyik oka nem más, mint a túlsúly. A testmozgás azonban segíthet fenntartani az egészséges súlyt, miközben növeli az erőt és a rugalmasságot.

A hát nyújtása éppen olyan fontos, mint más testrészé. Sokszor azért fáj a hát, mert feszesek az izmok, például a csípőhajlító vagy a combhajlító izmok. A rendszeres nyújtás csökkenti a hát merevségét is.

A hátfájásunk akkor is enyhül, ha alvás közben egy párnával megtámasztjuk a térdünket, ugyanis a különböző alvási pozíciók további nyomást gyakorolnak a hátra és a gerincre. Ezért nagyon lényeges, hogy csökkentsük ezt a nyomást, amelyet egy párnával is könnyedén megtehetünk. Ne húzzuk fel a lábainkat a gyomrunk irányába, mivel ez is oka lehet a hát- és a derékfájdalomnak.

A masszázs nem olcsó mulatság, azonban egy családtagunkat is megkérhetjük, hogy néhanapján masszírozza meg a hátunkat. Már az is hasznos lehet, ha egy teniszlabdát kicsit erőteljesebben végiggörget a hátunkon, de lehet ez egy vizespalack is. A hideg és a hőterápia vagy ezek váltakozása is csökkentheti a fájdalmat, mivel ezek csillapítják a gyulladást. Márpedig sok esetben a fájdalom a gyulladás talaján jön létre.

Táplálékokkal is eredményesen küzdhetünk a hátfájás ellen. A zöldségekben, a gyümölcsökben, a sovány fehérjékben, a teljes kiőrlésű gabonákban gazdag étrend is hasznos lehet, illetve azok a táplálékok, amelyek gyulladást csökkentenek, például a halak, a halolaj, az ananász, a kurkuma. A gyulladás ellenőrzése kulcsfontosságú, ugyanis sok esetben a gyulladás az oka a krónikus vagy akut fájdalom kialakulásának.

Forrás: gyogyszernelkul

Hátfájás – Egyszerű, állva végezhető gerincátmozgató és törzsnyújtó gyakorlat

Ha nem nyílik meg, akkor kattints a linkre

https://www.facebook.com/selfnessyoga.hu/videos/1210683062872774

Pár tipp, amivel javíthatod a hátfájást, derékfájást, ízületi panaszokat:

21 pont a talpadon, amit masszírozva javíthatod az egészségedet és a közérzetedet >>
A talpmasszázs jótékony hatásai egészségünkre >>
Kéz a szervezeted gyógyító központja >>

máj