Stressz kezelés

Stressz kezelés

A stressz alapjai

 

A stressz normális pszichológiai és fizikai reakció az élet igényeire. A stressz lehet jó, motiváló hatású, hogy jól teljesítsen. De napi többszörös kihívások, például a forgalomban való tartózkodás, a határidők betartása és a számlák befizetése, képesek arra, hogy túllépjenek a képességeid felett.

Az agyad bekötve van egy riasztórendszerrel az Ön védelméhez. Amikor az agya fenyegetést észlel, jelzi a testedet, hogy felszabadítson egy olyan hormonpusztítást, amely növeli a pulzusszámát és emeli a vérnyomását. Ez a “küzdelem vagy repülés” válasz arra késztet, hogy megbirkózz a fenyegetéssel.

Miután a fenyegetés elmúlt, testnek vissza kell térnie normális, nyugodt állapotba. Sajnos a modern élet zavaró következményei azt jelentik, hogy egyes emberek riasztórendszerei ritkán vannak kikapcsolva.

A stresszkezelés számos eszközt biztosít a riasztási rendszer visszaállításához. Segítséget nyújt az elméd és a test alkalmazkodásához (rugalmasság). Anélkül, hogy a tested mindig magas riasztási állapotban lenne. Idővel a krónikus stressz súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Ne várj addig, amíg a stressz károsítja az egészségedet, a kapcsolataid és az életminőségedet. Kezd el kezelni a stresszkezelési technikákat ma.

 

Relaxációs technikák


A relaxációs technikák alapvető szerepet játszanak a stresszkezelésben. A rohanó életed miatt a relaxáció az utolsó lehet a napi listán. Ne csüggedj, mindenkinek szüksége van arra, hogy pihenjen és feltöltse magát és ne stresszeljen.

Szinte mindenki élvezheti a relaxációs technikákat, amelyek segíthetnek lelassítani a légzést és összpontosítani a figyelmet. A közös relaxációs technikák közé tartozik a meditáció, progresszív izomlazítás, tai chi és jóga. A kikapcsolódás aktívabb módja a szabadtéri sétálás vagy a sportban való részvétel.

Nem számít, milyen relaxációs technikát választasz. Válassz egy technikát, amely működik a  számodra, és gyakorold rendszeresen.

A Mayo Clinic Staff

Forrás: .mayoclinic.org