Migrénes fejfájás – Miért alakulhat ki?

Migrénes fejfájás – Miért alakulhat ki?

Vitaminhiány és migrén, mi a kapcsolat közöttük?

Miért alakulhat ki a migrénes fejfájás?

A tudósok szerint összefüggés van bizonyos vitaminok és ásványi anyagok hiánya és a migrénes fejfájás kialakulása között. Azt is jelzik, hogy ezen tápanyagok fogyasztása, pótlása enyhítheti a tüneteket.

Például a D-vitamin, a riboflavin és a magnézium egyaránt hasznos lehet a migrénes fejfájásban szenvedők számára.

A migrén egy gyakori állapot, amely súlyosan befolyásolhatja az emberek jólétét, munkáját és társadalmi interakcióit. Vannak, akik nem tolerálják a migrénes fejfájás elleni gyógyszerek mellékhatásait, mások pedig természetesebb megközelítést szeretnének kipróbálni a tünetek enyhítésére.

Az emberek étrendjük, életmódjuk és egyéb tényezők miatt hiányt szenvedhetnek bizonyos tápanyagokból, amelyek érzékenyebbé tehetik őket a migrénes rohamokra.

Ebben a cikkben olyan tápanyagokat vizsgálunk meg, amelyek segíthetnek a migrénes fejfájásban és migrénes epizódokban szenvedőknek. Olyan életmód-stratégiákat és terápiákat is javaslunk, amelyekkel megpróbálhatod enyhíteni tüneteket.

D-vitamin

Egy 2020-as felülvizsgálat szerint a D-vitamin-kiegészítés előnyös lehet a migrénes fejfájás esetén, különösen a D-vitamin-hiányban szenvedőknél.

A D-vitamin összetett kölcsönhatásban áll az anyagcserével, a hormonokkal és a génekkel, amelyek befolyásolják a szervezet érzékszervi információfeldolgozási képességét és a migrénes fejfájás valószínűségét.

Egy áttekintés szerzői szerint a D-vitamin elnyomja a gyulladást és a nitrogén-oxidot, befolyásolja a neurotranszmitterek felszabadulását, és hatással lehet a fájdalomra. Ezek olyan mechanizmusok, amelyek hiány esetén hozzájárulhatnak a migrénes fejfájáshoz.

A testednek D-vitaminra van szüksége a magnézium felszívódásához, és mivel a magnéziumhiány is hozzájárulhat a migrénes fejfájáshoz, a D-vitamin hiánya tovább növelheti a migrénes epizódok kialakulásának valószínűségét.

Magnézium

A magnézium szorosan együttműködik a szervezetben a D-vitaminnal, így mindkét tápanyag nélkülözhetetlen lehet a migrénes fejfájás megelőzésében.

A kutatások erős bizonyítékokat mutatnak a magnézium és a migrén közötti kapcsolatra, valamint ennek az ásványnak a fájdalomcsillapító hatásaira.

A magnéziumnak továbbá szerepe van a neuromuszkuláris működésben és az idegi átvitelben, és védelmet nyújt az idegsejtek túlzott gerjesztésével szemben. Ezek a tulajdonságok lehetnek azok, amelyek révén a magnézium védelmet nyújt a migrénes fejfájás ellen.

Riboflavin

A B2-vitamin, más néven riboflavin egy alapvető tápanyag, amely segíti a sejtjeinkben lévő mitokondriumokat az energiatermelésben. Mivel egyes kutatások a mitokondriumok működési zavarát a migrénnel hozza összefüggésbe, a riboflavin pótlása segíthet megelőzni azokat.

Egy 2017-es áttekintés szerint öt klinikai vizsgálat mutatta ki a riboflavin pozitív hatását a migrénes epizódok megelőzésében felnőtteknél, négy vizsgálat pedig vegyes hatást mutat a gyermekek és serdülők esetében.

Ezenkívül egy randomizált, kontrollos vizsgálat azt sugallja, hogy 400 mg riboflavin, 600 mg magnézium és 150 mg Q10 koenzim kombinációja, valamint egy multivitamin 3 hónapon keresztül történő alkalmazása jótékony hatással lehet a migrénes tünetekre és a betegségteherre.

Q10-koenzim a migrénes fejfájás ellen?

A riboflavinhoz hasonlóan a Q10 koenzimnek is alapvető szerepe van az energiatermelésben a mitokondriumokban, a sejtek energiahordozóiban.

Egy 2018-as áttekintés azt mutatja, hogy a koenzim Q10 kiegészítés segíthet megelőzni a migrénes fejfájást. A tudósoknak azonban további vizsgálatokat kell végezniük, mielőtt megelőző kezelésként javasolnák.

Mi a migrénes fejfájás?

A migrén egy gyakori fejfájás, amely legyengítheti és befolyásolhatja valaki életminőségét. A Migraine Research Foundation szerint a migrén a harmadik legelterjedtebb betegség világszerte, a lakosság 12%-át érinti, beleértve a gyermekeket is.

Így magyarázzák a migrénes fejfájás két fő típusát:

Migrén aura nélkül: 4-72 órán át tartó, visszatérő fejfájás, melynek jellemzői: mérsékelt vagy erős fájdalom, a rutinszerű fizikai tevékenység, például séta vagy lépcsőzés hatására súlyosbodó fájdalom, hányinger, fény- vagy hangérzékenység.

Migrén aurával: 5-60 percig tartó, visszatérő rohamok, fokozatosan kialakuló aurás tünetekkel, beleértve a látási, érzékelési, motoros vagy beszédzavart és fejfájást.

A migrén kiváltó okai lehetnek bizonyos ételek vagy környezeti ingerek, például az időjárás vagy a szagok. A tünetek bizonyos gyógyszerek szedésekor is előfordulhatnak, vagy ha valaki kiszáradást, stresszt vagy fáradtságot tapasztal.

A vitamin- és ásványi anyag-hiány hozzájárulhat a migrénes fejfájás kialakulásához, és a tápanyagszintet javító kiegészítők segíthetnek egyeseknél.

Tippek a rutin változtatásokhoz és terápiákhoz

Vannak olyan életmód-stratégiák és terápiás megközelítések, amelyeket otthon is kipróbálhatunk.

A Migrénkutatási Alapítvány szerint az emberek kipróbálhatják az alábbi életmód-stratégiákat:

 • rendszeres alvás- és étkezési rend fenntartása minden nap
 • folyadékpótlás
 • rendszeres, alacsony terheléssel járó testmozgás
 • az egészséges testsúly fenntartása
 • migrénes napló vezetése és a kiváltó okok feljegyzése
 • a stressz kezelése relaxációs technikákkal, légzőgyakorlatokkal és meditációval.

Hatásos lehet még, a fejfájás ellen

 • jóga
 • tai chi
 • akupunktúra
 • fizikoterápia
 • masszázs
 • kognitív viselkedésterápia (CBT)
 • hipnoterápia

Összegzés

A migrén okai és kiváltói összetettek lehetnek, és számos tényezőt tartalmazhatnak, például:

 • bizonyos élelmiszerek
 • feszültség
 • alváshiány
 • környezet
 • bizonyos tápanyagok hiánya

A D-vitamin hiányában szenvedőknek előnyös lehet a kiegészítés, és a kutatók azt mutatják, hogy a magnézium és a riboflavin szintén hatékonyan segítheti a migrénes fejfájást. Ezenkívül a Q10 koenzim segíthet enyhíteni a migrénes tüneteket.

Az olyan életmód-stratégiák, mint a stresszoldás, a testmozgás, a megfelelő alvás és az olyan terápiák, mint a jóga vagy az akupunktúra, segíthetnek megelőzni vagy enyhíteni a migrénes tüneteket.

Forrás: vitaking

Mi segíthet még, fejfájás esetén?

Keress egy sötét, csendes helyet, igyál egy nagy pohár vizet, feküdj le és próbálj meg aludni, tegyél hideg vizes ruhát a homlokodra (elötte a vizes ruhát, 10-20 percre tedd be a fagyasztóba, ha nem elég hideg).

SunBreeze olaj és balzsam >>
A keringési rendszer erősítésére – Lifestream >>
Az emésztőrendszer erősítésére – Assimilaid >>
Vesepanaszok megelőzése és kezelése >>

Migraine headache – Why can it develop?

Vitamin deficiency and migraines, what is the relationship between them?

Why can migraine headaches develop?

According to scientists, there is a connection between the lack of certain vitamins and minerals and the development of migraine headaches. They also indicate that the consumption and supplementation of these nutrients can alleviate the symptoms.

For example, vitamin D, riboflavin, and magnesium may all be helpful for migraine headache sufferers.

Migraine is a common condition that can seriously affect people’s well-being, work and social interactions. Some people can’t tolerate the side effects of migraine headache medications, and others want to try a more natural approach to relieving symptoms.

People can be deficient in certain nutrients due to their diet, lifestyle and other factors, which can make them more susceptible to migraine attacks.

In this article, we look at nutrients that can help people with migraine headaches and migraine episodes. We also recommend lifestyle strategies and therapies that you can try to alleviate symptoms.

Vitamin D

A 2020 review found that vitamin D supplementation may be beneficial for migraine headaches, especially in people with vitamin D deficiency.

Vitamin D has a complex interaction with metabolism, hormones and genes that affect the body’s ability to process sensory information and the likelihood of migraine headaches.

According to the authors of a review, vitamin D suppresses inflammation and nitric oxide, affects the release of neurotransmitters, and may affect pain. These are mechanisms that, when deficient, can contribute to migraine headaches.

Your body needs vitamin D to absorb magnesium, and since magnesium deficiency can also contribute to migraine headaches, a lack of vitamin D can further increase the likelihood of migraine episodes.

Magnesium

Magnesium works closely with vitamin D in the body, so both nutrients can be essential in preventing migraine headaches.

Research shows strong evidence of a link between magnesium and migraines, as well as the pain-relieving effects of this mineral.

Magnesium also plays a role in neuromuscular function and nerve transmission, and protects against over-excitation of nerve cells. These properties may be what makes magnesium protective against migraine headaches.

Riboflavin

Vitamin B2, also known as riboflavin, is an essential nutrient that helps the mitochondria in our cells produce energy. Since some research has linked mitochondrial dysfunction to migraines, riboflavin supplementation may help prevent them.

According to a 2017 review, five clinical trials showed a positive effect of riboflavin in preventing migraine episodes in adults, and four trials showed mixed effects in children and adolescents.

In addition, a randomized controlled trial suggests that a combination of 400 mg riboflavin, 600 mg magnesium, and 150 mg coenzyme Q10 plus a multivitamin for 3 months may have beneficial effects on migraine symptoms and disease burden.

Coenzyme Q10 for migraine headaches?

Like riboflavin, coenzyme Q10 also plays a fundamental role in energy production in mitochondria, the energy carriers of cells.

A 2018 review shows that coenzyme Q10 supplementation may help prevent migraine headaches. However, scientists need to do more research before recommending it as a preventative treatment.

What is a migraine headache?

Migraine is a common headache that can be debilitating and affect someone’s quality of life. According to the Migraine Research Foundation, migraine is the third most common disease worldwide, affecting 12% of the population, including children.

This is how the two main types of migraine headaches are explained:

Migraine without aura: Recurrent headache lasting 4-72 hours, characterized by: moderate to severe pain, pain that worsens with routine physical activity such as walking or climbing stairs, nausea, sensitivity to light or sound.

Migraine with aura: Recurrent attacks lasting 5 to 60 minutes with gradually developing aura symptoms, including visual, sensory, motor or speech disturbances, and headache.

Migraines can be triggered by certain foods or environmental stimuli, such as the weather or smells. Symptoms can also occur when taking certain medications, or when a person experiences dehydration, stress, or fatigue.

Vitamin and mineral deficiencies can contribute to migraine headaches, and nutritional supplements may help some.

Tips for routine changes and therapies

There are lifestyle strategies and therapeutic approaches that can be tried at home.

According to the Migraine Research Foundation, people can try the following lifestyle strategies:

maintaining a regular sleeping and eating schedule every day
fluid replacement
regular, low-impact exercise
maintaining a healthy weight
keeping a migraine diary and recording the triggers
stress management with relaxation techniques, breathing exercises and meditation.

It can also be effective against headaches

yoga
tai chi
acupuncture
physiotherapy
massage
cognitive behavioral therapy (CBT)
hypnotherapy
Summary

The causes and triggers of migraines can be complex and include many factors, such as:

certain foods
tension
lack of sleep
environment
lack of certain nutrients
People who are deficient in vitamin D may benefit from supplementation, and researchers show that magnesium and riboflavin can also be effective in helping migraine headaches. In addition, coenzyme Q10 may help relieve migraine symptoms.

Lifestyle strategies such as stress reduction, exercise, adequate sleep, and therapies such as yoga or acupuncture can help prevent or relieve migraine symptoms.
További információ erről a forrásszövegrőlTovábbi fordítási információhoz forrásszöveg szükséges
Visszajelzés küldése
Oldalsó panelek

What else can help with a headache?

Find a dark, quiet place, drink a large glass of water, lie down and try to sleep, put a cold wet cloth on your forehead (before the wet cloth, put it in the freezer for 10-20 minutes if it’s not cold enough).